El tercer Diàleg Polític d’OPTA Europa, celebrat l’1 de febrer, va mostrar un gran consens en què l’alimentació i l’agricultura ecològiques són la solució adequada per a les tres crisis principals a les quals s’enfronta la humanitat. La crisi ecològica, la climàtica i la social exigeixen grans passos, és a dir, una transició del sistema alimentari cap al model ecològic que cobreixi moltes necessitats alhora. El Comissari Wojciechowski va convidar al sector ecològic a lluitar contra el fals marc que la producció ecològica és una amenaça per a la seguretat alimentària i la posició exportadora de la UE: “Hem de reformular aquest marc, perquè és fals. De fet, crec que la producció ecològica crea el millor equilibri per a la productivitat, la sostenibilitat i la salut”.

organic

Gran crida a la gestió de residus i al principi de “qui contamina paga”

Tots els membres d’OPTA que van participar en el programa van mostrar la seva ambició d’aconseguir el 25% de producció ecològica l’any 2030. El president de l’organització, Stefan Hipp, va expressar clarament que aquest objectiu no s’aconseguirà si no es discuteixen i resolen les dificultats amb les directives d’última hora del nou Reglament, que causen problemes seriosos en la implementació real per als operadors ecològics. Jan Groen, director general de Green Organics i president de BioNederland, també va expressar la seva gran preocupació per la falta d’urgència davant la crisi ecològica i climàtica. “El Pacte Verd Europeu i l’estratègia “De la Granja a la Taula” eren esperançadors, però ara acabem en interminables anàlisis i recerques sobre els residus. Els departaments de qualitat són els que més creixen en les empreses ecològiques. En canvi, hauríem d’utilitzar aquesta energia per a ampliar el personal de vendes. Ens veiem obligats a assumir la responsabilitat de les contaminacions químiques que no són causades pel propi sector ecològic”.

“Ens veiem obligats a assumir la responsabilitat de les contaminacions químiques que no són causades pel propi sector ecològic”

A més, en la sessió de la tarda, els empresaris ecològics van mostrar la seva preocupació per l’enfocament de la Comissió sobre els residus. “El sector ecològic gasta molts milions d’euros a analitzar els costos, però aquest no és l’enfocament correcte. Hauria d’aplicar-se el principi de “qui contamina paga” i la indústria que produeix els productes químics i els usuaris han de ser considerats responsables, no el sector ecològic”.

Preus i promocions reals en funció de la demanda

L’eurodiputada Elsi Katainen va expressar la importància d’un enfocament basat en la demanda que garanteixi uns ingressos justos per als agricultors. Tots els oradors van estar d’acord que la conversió a l’agricultura ecològica ha de seguir a l’augment del mercat. “Si el mercat hi és, els agricultors el seguiran”, va dir Jan Groen. D’altra banda, es van mencionar tres instruments com els factors més importants per al creixement del mercat. En primer lloc, la comunicació i la promoció. “Quan els consumidors comprenguin els beneficis de la producció ecològica, optaran més per productes ecològics”, va afirmar Elis Katainen.

Stefan Hipp, Jan Groen i el Comissari Wojciechowski es van mostrar favorables al suggeriment d’organitzar una campanya de promoció paneuropea que augmenti la conscienciació sobre els beneficis sostenibles i per a la salut de l’ecològic i del segell ecològic.

Els plans d’acció nacionals per als productes ecològics s’estan avaluant i valorant, també en funció del desenvolupament del mercat

Durant la sessió, també es va reconèixer la necessitat d’una fixació de preus reals per a reduir la diferència de preus entre el producte ecològic i el producte convencional. “La Comissió ha pres mesures per a permetre l’IVA zero en els aliments sostenibles i saludables i està estudiant la possibilitat d’aplicar un IVA zero a les fruites i hortalisses ecològiques”, va dir Alexandra Nikolakopoulou, Cap d’Unitat de DG Santé. Per part seva, el Comissari Wojciechowski va afirmar que els plans d’acció nacionals per als productes ecològics s’estan avaluant i valorant, també en funció del desenvolupament del mercat.

“No hi ha temps a perdre”

Muti Schimpf, d’Amics de la Terra, va tornar a insistir en la urgència d’una transformació ràpida i total de l’agricultura i l’alimentació de la UE per a resoldre les tres crisis més urgents: l’ecològica, la climàtica i la social. Respecte al col·lapse de l’ecologia va dir: “És necessari un canvi fonamental per a aconseguir sistemes agrícoles més diversos, cultius intercalats i mixtos. I hem de reflexionar sobre els impactes de les dietes veganes en el benestar animal i la salut del sòl”. Com a Amics de la Terra, demanem un enfocament alimentari sostenible amb el medi ambient, que faci rendible tant per als agricultors com per als consumidors l’elecció d’una alimentació i una agricultura sostenibles”.

Miguel DePorras, de FiBL Europa, va assenyalar que és urgent destinar més diners a la recerca per a projectes que donin suport a la transferència del sistema agroalimentari a un model més sostenible mitjançant troballes científiques.

“L’agricultura ecològica és l’únic enfocament sistemàtic regulat per a l’alimentació i l’agricultura sostenibles”

Els ponents Marco Santori (Alce Nero), Christian Geis (Lebensbaum) i Gunther Weis (Alnatura) van destacar la importància d’un enfocament en cadena. Treballen al costat de milers d’agricultors, centenars de processadors i minoristes i milions de consumidors per a continuar desenvolupant les pràctiques ecològiques i trobar l’equilibri per a uns preus justos.

“I és l’únic enfocament sistemàtic regulat”, va dir Gunther Weis, posant forts qüestionaments a la rentada verda “regenerativa”. “Hi ha moltes etiquetes, la majoria sobre temes individuals, però només hi ha una que té un enfocament integral i toca tots els valors i àrees de manera sistemàtica, i és l’ecològica”, va expressar Christian Geis. “Si parlem de menjadors públics sostenibles, per què no diem que siguin 100% de producció ecològica. Això farà avançar el sector ecològic, i no sols un feble 10 o 25%”.

Consideri fer-se membre d’OPTA, l’Associació de Comerç i Transformació Ecològica.
OPTA

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2022