Els consumidors volen saber amb certesa què compren i mengen. Hi ha un cansament, amb el consegüent rebuig, cap els cada cop més complexos productes que omplen la cistella de la compra. És molt complicat entendre el contingut dels productes que comprem. Les seves etiquetes són un galimaties que únicament els químics més avesats són capaços d’interpretar.

clean label
123rfLimited©steklo

Etiquetes i consumidors

La informació del producte no fa res més que confondre. Genera dubtes sobre la seva idoneïtat i les repercussions que tindrà a la salut. I és del tot comprensible. Les mares volen que els aliments que mengen els fills els aportin beneficis nutricionals, i, sobretot, que no perjudiquin la seva salut. De la mateixa manera passa amb els adults. Són plenament conscients de la necessitat de consumir aliments tan poc alterats com sigui possible, que estiguin lliures de contaminants i de tot tipus d’ingredients artificials.

El consumidor és cada vegada més conscient de la necessitat de saber què consumeix, i allò que és bàsic, d’on provenen aquests aliments que consumeix. Ja no es conforma amb una etiqueta confusa que només indueix a la desconfiança. Hi ha la seva salut i seguretat, la de les seves famílies i la de les seves mascotes. I aquesta nova actitud és la que està provocant un canvi de paradigma a la indústria alimentària.

El consumidor dóna cada vegada més importància als productes amb ingredients reals i simples que li permetin portar una vida saludable i sostenible

El consumidor dóna cada vegada més importància als productes amb ingredients reals i simples que li permetin portar una vida saludable i sostenible. I com a resposta a aquesta necessitat és pel que sorgeix clean label o etiqueta neta. Neix per satisfer la demanda de productes elaborats amb ingredients naturals, simples, sense contaminants industrials i ambientals. Etiqueta neta se sustenta sobre dos conceptes, en l’ús d’ingredients senzills sense cap tipus d’artifici, i en la puresa dels ingredients que componen el producte.

Significat de Clean label

Etiqueta neta vol dir que a l’hora de fabricar un producte s’ha d’optar per la senzillesa i la transparència. Cal utilitzar la menor quantitat d’ingredients que sigui possible i els components seran del coneixement del consumidor. Els ha de reconèixer immediatament, i allò que és bàsic, ha de considerar que aquests ingredients són saludables. El consumidor exigeix ingredients que conegui i que estigui acostumat a manejar habitualment a casa seva. Aquest enfocament exclou tot component químic sintètic i ingredient artificial. S’ha acabat additivar el producte per tal de dotar-lo de qualitats que no te i millorar les que escassament posseeix.

Aquesta nova actitud és la que està provocant un canvi de paradigma a la indústria alimentària

El consumidor no ha de saber de termes científics. Se li escapa la nomenclatura química. El consumidor vol que a l’etiqueta posi termes que conegui i amb què està familiaritzat. Vegem-ne exemples. És habitual trobar a l’etiqueta de l’aliment el terme àcid ascòrbic. El consumidor desconeix què és i dóna la imatge d’un producte artificial. Si se substitueix per vitamina C, el consumidor ho reconeix i accepta, ja que és un terme familiar que s’entén com a natural. Si un producte conté tocoferol, el consumidor és poc probable que ho associï amb la vitamina E. En no conèixer el terme es produeix desconfiança. Però si es diu vitamina E la reacció serà la inversa, positiva, i el producte és apreciat. Aquesta preferència del consumidor posiciona etiqueta neta com a garantia d’ingredients naturals, bons per a la salut i beneficiosos per a l’organisme.

RECOMANAT PER
Sol Natural

Autor: Raúl Martínez, Dietista-nutricionista, biòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2022