La cultura d’un poble es pot mesurar per la diversitat de les seves amanides. Com la vida mateixa: quanta més diversitat tingui (de fulles, fruits, arrels, éssers vius…), més sòlida és.

lechuga
©Bio Eco Actual. Producció d’enciam d’Aliments Ecològics Gumendi, Pedro Gumiel (esquerra) i Xabier Mendía (dreta)

Característiques de l’enciam

L’enciam és el pioner de l’amanida, la seva columna vertebral a tot el món. Però el seu origen no és clar, ja que creix silvestre en gairebé tots els països de clima temperat. Ja els romans la menjaven al final dels seus festins, abans de retirar-se al llit, perquè és reconegut el seu poder sedant i somnífer.

Té propietats diürètiques, per la qual cosa és bona per a les infeccions urinàries. Ingerit regularment, millora la circulació, redueix el colesterol, prevé de càlculs renals, ajuda a eliminar gasos, prevé l’arterioesclerosi i té propietats expectorants, per exemple, redueix la tos. És ric en nutrients i baix en calories. Té minerals, Ferro, Calci, Magnesi, Potassi i vitamines K, C, A, i B.

L’origen de l’enciam no és clar, ja que creix silvestre en gairebé tots els països de clima temperat

És molt interessant en medicina la llet que emana, anomenada lactucari, perquè és un succedani inofensiu de l’opi. S’utilitza en medicina infantil, perquè en quantitats adequades està desproveït de toxicitat i calma la tensió nerviosa. Redueix l’excitació, provoca el somni i els nens dormen com a tals. Calma la tos ferina sense que la seva administració, fins i tot si és prolongada, vagi seguida de depressió, com passa amb l’opi. Curiosament, l’any 2006 es va descobrir que una dosi moderada d’enciam té efectes lleugerament afrodisíacs, però si es consumeix en gran quantitat, no serveix de res, perquè ataca més la son.

Varietats

En el segle XVIII, els holandesos i alemanys van desenvolupar gairebé totes les varietats d’enciam que avui coneixem. La Xina produeix el 50% de l’enciam mundial i el major exportador és els Estats Units, amb l’enciam Iceberg. Es diu així perquè és el que més resisteix al fred; és com una col, per la qual cosa es comercialitza i transporta millor. Els francesos i anglosaxons prefereixen l’enciam Trocadero.

Hi ha enciams per a totes les èpoques de l’any

Hi ha enciams per a totes les èpoques de l’any i en el nostre entorn les més consumides són les Batàvies. Antigament, es conreava més l’Orella de Ruc, que es cuinava també cuita amb patates. Els navarresos, pel què al nostre origen respecta, hem aportat al món el cabdell de Tudela, cruixent i saborós.

L’enciam es produeix molt bé en jardineres o tests i així podeu agafar-la a fulles, sense tallar-les. Com el seu creixement és ràpid es pot associar amb plantes de creixement més lent com a cards, tomàquets i cols.

Agraïments: Juan Manuel Esparza Zabalegi (revista Merindad)

ESPAI PATROCINAT PER:
Aliments Ecològics Gumendi
www.gumendi.es

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2022