Nascuda a Sevilla, Aurora Abad fa 20 anys que treballa en assumptes públics europeus a Brussel·les. Ha desenvolupat la major part de la seva carrera en l’associació comercial europea que representa a les empreses vitivinícoles, on ha estat Directora Comercial des de 2016. Anteriorment ha cobert la seguretat alimentària, els problemes dels clients i la sostenibilitat mediambiental. A partir d’aquest mes de març, assumeix el nou càrrec de Directora General de l’Associació de Processament i Comerç Ecològic (OPTA).

aurora abad OPTA

Des d’un paper clau en el lideratge del sector del vi fins a l’ecològic. Com afronta el seu nou càrrec a OPTA?

Estic encantada d’unir-me al sector ecològic en un moment tan crucial i d’involucrar-me en temes que em resulten molt pròxims. Europa vol més productes ecològics i el Pacte Verd de la UE pretén introduir canvis radicals en tots els sistemes de producció. L’objectiu del 25% de les terres agrícoles per a 2030 donarà un impuls al sector. Veig un futur brillant per al sector ecològic i m’entusiasma posar la meva energia i experiència al servei d’aquest important contribuent a la transició verda de la UE.

La normativa, l’etiquetatge dels aliments i l’estructura del sistema comercial canvien constantment. Com no perdre pistonada?

Sí, un pot perdre’s en la jungla normativa de la UE. Però m’he familiaritzat amb les polítiques rellevants per a l’agricultura i l’alimentació, i també amb les eines que la Comissió ha posat en marxa per a interactuar amb les organitzacions que participen en els debats de la UE entorn d’aquestes polítiques. I després de molts anys en la sorra de Brussel·les, he passat a formar part d’una sòlida xarxa en la qual puc confiar.

«L’ambiciós objectiu de l’agricultura ecològica només s’aconseguirà en combinació amb una cadena de subministrament organitzada i eficient»

Els models de producció i consum estan canviant. Quin paper exerceix OPTA en la consecució d’un sistema alimentari sostenible a Europa?

L’ambiciós objectiu de l’agricultura ecològica només s’aconseguirà en combinació amb una cadena de subministrament organitzada i eficient. Els processadors i comerciants ecològics ajuden a equilibrar l’oferta i la demanda. Són una baula vital en la cadena alimentària i permeten que l’augment de la superfície agrícola ecològica es tradueixi en un augment dels aliments ecològics. Els actors estan vinculats entre si en la cadena de subministrament, i els membres de OPTA són necessaris per a l’èxit col·lectiu del sector ecològic.

Una paraula clau aquí és «innovació», necessària perquè els processadors compleixin les normes mediambientals més estrictes amb una alteració mínima de les qualitats i els sabors originals dels aliments. Això afegeix valor als productes dels agricultors ecològics, en benefici de tota la cadena. Així doncs, OPTA té un paper important que exercir en l’esforç de col·laboració cap a un sistema alimentari més sostenible.

«És un moment decisiu perquè la UE actuï davant els reptes mediambientals»

Estan els responsables polítics i les parts interessades d’Europa més compromesos amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible?

Sí, definitivament. I el Pacte Verd Europeu n’és testimoni. Per als ciutadans europeus, el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat són els problemes més greus als quals s’enfronta el món. Aquesta preocupació es reflecteix en el paper central que s’ha atorgat al Pacte Verd en l’agenda política dels pròxims anys.

Però la transició ecològica és una tasca colossal, i el camí que queda per davant serà difícil. Per exemple, els recents debats sobre l’estratègia «De la Granja a la Taula» i el pla d’acció ecològic en el Parlament Europeu demostren que existeix un risc real de rebaixar les ambicions.

«La transició ecològica és una tasca colossal, i el camí que queda per davant serà difícil»

És un moment decisiu perquè la UE actuï davant els reptes mediambientals. El sector ecològic és pioner i té una gran contribució que fer a aquest debat a Brussel·les. OPTA vol formar part d’ell, amb la convicció que ara la UE ha de complir el que diu.

Què més poden fer les institucions per a contribuir al desenvolupament del sector ecològic?

El Pla d’Acció Ecològic de la UE és un sòlid full de ruta per als pròxims anys. Però sempre es pot fer més. Al meu entendre, una tasca urgent és explorar seriosament la difícil coexistència de la producció ecològica amb els agricultors convencionals que utilitzen substàncies no permeses per les normes ecològiques. I una altra bona contribució seria augmentar el comerç de productes ecològics com a manera de promoure a tot el món les normes d’alimentació sostenible de la UE.

Com convèncer als líders de Brussel·les perquè s’impliquin més en la transició de tot el sistema i en el desenvolupament de l’agricultura ecològica i la seva comercialització?

Crec que l’element clau és la comunicació. Per a canviar els hàbits alimentaris hem de comunicar més els beneficis dels productes ecològics a la societat en general. Penso en particular en països com Espanya i Itàlia, que són grans productors de productes ecològics però el consum dels quals està ressagat. L’estratègia «De la Granja a la Taula» proporciona les eines adequades; el pressupost de la UE per a la promoció dels productes ecològics s’ha incrementat significativament. Ara és la pròpia comunitat ecològica la que ha d’aprofitar aquesta oportunitat per a informar els consumidors sobre els beneficis dels productes ecològics en termes de qualitat, nutrició, salut i vida sostenible.

«La comunitat ecològica ha d’aprofitar aquesta oportunitat per a informar els consumidors sobre els beneficis dels productes ecològics»

Quins són els principals objectius d’OPTA per a 2022?

Tenim molt a fer en 2022. Començarem per examinar l’aplicació del nou Reglament Ecològic, centrant-nos en els nous procediments d’importació i en la complexa qüestió de la gestió dels residus. També reflexionarem sobre els acords comercials d’equivalència que la UE està a punt de negociar amb els nostres principals socis comercials.

Quant a les qüestions polítiques que no són específiques de l’agricultura ecològica, seguirem els desenvolupaments entorn de l’Estratègia del Sòl de la UE i l’Estratègia de Biodiversitat 2030, on el sector ecològic hi té una important contribució. I, per descomptat, seguirem amb atenció les discussions a Brussel·les sobre els Sistemes Alimentaris Sostenibles per a assegurar que les especificitats i els beneficis de l’esquema ecològic siguin adoptats. Finalment, però no menys important, participem activament en la consulta en curs sobre l’etiquetatge nutricional. Una agenda apassionant i plena de reptes.

Consideri fer-se membre d’OPTA, l’Associació de Comerç i Transformació Ecològica.
OPTA

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2022