Un dia no és suficient per a fer justícia a l’enorme treball realitzat per les dones en l’agricultura de tot el món. En aquest Dia Internacional de la Dona i cada dia a partir d’avui, IFOAM – Organics International celebra a les dones que lideren la transformació dels nostres sistemes alimentaris.

International Women’s Day
©IFOAM Organics – International. Abimbola Sakirat Majolagbe, activista i agricultora urbana que tracta de conscienciar i millorar l’aplicació de l’agricultura ecològica i sostenible a Nigèria (2022)

Les agricultores produeixen la meitat dels aliments del món

Malgrat això, els indicadors de nutrició femenina en tots els grups d’edat són pitjors que els dels seus homòlegs masculins. Les dones agricultores exerceixen un paper fonamental a l’hora de garantir la seguretat alimentària, especialment en les societats rurals, però la falta de formació, l’accés insuficient als recursos i l’exclusió dels processos de presa de decisions fan que els seus rendiments siguin fins a un 30% inferiors als dels homes agricultors.

Acabar amb la bretxa de gènere podria augmentar la producció agrícola total fins a un 4% als països en vies de desenvolupament

L’eliminació de la bretxa de gènere podria augmentar la producció agrícola total fins a un 4% als països en vies de desenvolupament. Els recursos adequats podrien ajudar les dones rurals a maximitzar les oportunitats econòmiques, augmentar la productivitat i millorar la seguretat alimentària, l’educació i l’atenció sanitària a tot el món, ja que les dones tendeixen a reinvertir en les seves llars. A més, garantir que les dones tinguin el mateix accés als recursos productius que els homes podria reduir la fam en el món fins a un 17%, segons el Banc Mundial.

El sector bio pot ser part de la solució

L’agricultura ecològica garanteix que les dones, que exerceixen un paper fonamental en la cura de l’alimentació de les seves comunitats, puguin accedir a aliments més sans, diversificats i nutritius. Utilitza pràctiques agrícoles sostenibles que eviten l’ús d’inputs químics com els pesticides, que perjudiquen la salut de les agricultores. I promou pràctiques que requereixen molts coneixements a través de la informació tècnica i la formació, la qual cosa empodera a les dones per a actuar de manera autònoma i independent.

Garantir que les dones tinguin el mateix accés als recursos productius que els homes podria reduir la fam a tot el món fins a un 17%, segons el Banc Mundial

Sota el principi ecològic d’equitat, IFOAM – Organics International treballa per a aconseguir l’equitat de totes les persones: agricultores, treballadores, processadores, distribuïdores, comerciants i consumidores. L’agricultura ecològica ha de proporcionar a totes les implicades una bona qualitat de vida, contribuint a la sobirania alimentària, a la reducció de la pobresa i a la reducció de la bretxa de gènere.

Celebrem cada dia el Dia Internacional de la Dona i a les dones que encapçalen la transformació i el canvi sostenible a tot el món.

  • Consulti la publicació de IFOAM – Organics International ‘L’ecològic sense fronteres’ aquí

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2022

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here