Els aliments i begudes de producció ecològica tindran representació en l’edició de 2022 del Saló Internacional de l’Alimentació, Begudes i Food Service. Dins dels gairebé 85.000 m² de superfície d’exposició que ocupa el saló, els expositors del sector ecològic tindran el seu punt de trobada dins del nou espai Organic Market & Trends, on els visitants professionals podran conèixer les novetats i la innovació dels segments emergents, entre ells l’alimentació ecològica.

alimentaria 2022
Foto cedida per Fira de Barcelona/Alimentaria Exhibitions S.L.U.

Alimentaria 2022: evolució amb les necessitats dels consumidors

El director general d’Alimentaria Exhibitions, J. Antoni Valls, explica que «Amb l’objectiu de reflectir l’evolució en les necessitats dels consumidors, des de l’organització considerem fonamental impulsar aquest nou saló». L’espai situat entre els pavellóns 4 i 5 del recinte Gran Via de Fira de Barcelona es convertirà en Organic Market & Trends, un atractiu aparador de l’oferta de productes ecològics. D’altra banda, el pavelló 5 acollirà Organic Foods, una àrea de més de 2.000 m2 dedicada a aliments i begudes de producció ecològica. En total, s’exhibiran més de 200 productes certificats, la major representació que Alimentaria ha fet d’aquest segment fins al moment. Així mateix, també s’hi representarà altres «grans tendències del sector»: Fine Foods, que agruparà la major oferta d’aliments delicatessen; Halal Foods, que donarà visibilitat als productes permesos per la llei islàmica; Free From, espai dedicat als productes lliures d’al·lèrgens; i Functional Foods, que acollirà l’oferta d’aliments funcionals.

Els expositors del sector ecològic tindran el seu punt de trobada en el nou espai Organic Market & Trends

Creixement de flexitarians, vegetarians i vegans

El creixement de la demanda de productes alimentaris d’acord amb la sensibilitat de cada vegada més persones preocupades pel medi ambient, la salut del planeta i el tracte cap als altres animals és molt important. Segons l’estudi The Green Revolution realitzat per la consultora Lantern, l’increment de les dietes flexitarianes, vegetarianes o veganes ha crescut un 34% en els últims anys a Espanya. Persones consumidores que en la seva major part demanen productes nets en la seva producció, lliures d’herbicides, plaguicides, que no debilitin els sòls i no contaminin les aigües. L’agricultura orgànica o ecològica aporta valor a la lluita contra el canvi climàtic i contra la fam al conjunt del planeta per la seva filosofia i el seu mètode, respectant els cicles de la natura.

«Les últimes tendències del sector de l’alimentació apunten clarament, i cada vegada amb més força, cap a la sostenibilitat»

En paraules de J. Antoni Valls, «Les últimes tendències del sector de l’alimentació apunten clarament, i cada vegada amb més força, cap a la sostenibilitat». Espanya és el major productor europeu d’agricultura ecològica i ha duplicat les seves vendes en els últims cinc anys, de manera que «calia que Alimentaria comptés amb un espai diferenciat dins del certamen dedicat a aquest segment en auge».

La demanda de millors aliments per part dels consumidors ha augmentat la consciència sobre la necessitat de conèixer l’origen dels ingredients, el tracte rebut pels animals, el tipus d’adobs o aliments previs al producte final, l’envasat, etc. ja que repercutiran en la qualitat i en definitiva en la salut de tots.

alimentaria 2022
Foto cedida per Fira de Barcelona/Alimentaria Exhibitions S.L.U.

I és que segons Valls «Les xifres demostren que tots aquests factors són categories fonamentals per a la indústria de l’alimentació, precisament pels alts creixements que estan experimentant en els últims anys», que afirma també que «aquestes tendències estan totes relacionades d’alguna manera amb la necessitat de millorar la qualitat de vida dels consumidors en l’àmbit de la salut, el que també està vinculat amb la necessitat detectada de crear espais dedicats a productes lliures d’al·lèrgens i funcionals».

Alimentaria demostra la seva capacitat d’adaptació davant les noves tendències de la indústria de l’alimentació i begudes

Les marques d’alimentació convencional se sumen a l’ecològic

Dia a dia les marques d’aliments convencionals afegeixen als seus catàlegs productes de producció ecològica que se sumen als que ja ofereixen les marques especialitzades. Això no ha de ser un obstacle ja que la demanda augmenta exponencialment. «L’alimentació convencional està fent un esforç enorme també per donar resposta als que busquen consumir productes ecològics. Aquestes companyies estan fent una feina extraordinària i estan aconseguint la democratització dels aliments ecològics, als quals dóna visibilitat amb preus competitius», apunta el director d’Alimentaria, que afegeix que «el grup de consumidors de productes ecològics cada vegada aglutina més persones, el que fa que al mercat hi hagi espai tant per a les companyies especialitzades com per a les convencionals».

Detallistes especialitzats versus grans superfícies

El desembarcament de les grans superfícies en el mercat de productes ecològics ha obligat els comerços especialitzats a estar ben desperts als moviments del sector, el mercat s’ha democratitzat, portant el producte ecològic a un major nombre de persones que no visitaven el comerç especialitzat, el que significa que no ha suposat un problema sinó una oportunitat de millora i d’adaptació a la creixent demanda. «Crec que tots dos formats tenen molt a oferir. El detallista especialitzat compta amb l’avantatge de la proximitat, que li permet conèixer de primera mà al seu client. A més, la seva capacitat d’especialització el converteix en un expert en productes ecològics, un avantatge diferencial respecte a la resta de formats de distribució», explica Valls, que matisa que «Si bé és veritat que les grans superfícies compten amb un major abast davant el públic general, la veritat és que creiem que el nínxol de mercat dels productes ecològics és prou gran com perquè tots dos formats de venda coexisteixin».

«L’alimentació ecològica té un encaix ideal dins del nostre certamen, pel que considerem que incloure un espai propi per a aquesta oferta dins del nou saló Organic Market & Trends és un gran encert».

Alimentaria demostra així la seva capacitat d’adaptació davant les noves tendències de la indústria de l’alimentació i begudes. La fira es podrà visitar els dies dilluns, dimarts i dimecres 4, 5 i 6 d’abril de 10.00 a 19.00 i el dijous 7 de 10.00 a 18.00. Podeu trobar més informació a www.alimentaria.com.

Autora: Montse Mulé, Editora

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2022