Les begudes vegetals han anat guanyant popularitat en aquests darrers anys. Els consumidors són cada cop més conscients de la importància de cuidar la salut, i consideren aquestes begudes com un element decisiu per aconseguir-la i conservar-la. No hi ha dubte que les begudes vegetals són sanes, i que permeten, de manera fàcil i ràpida, augmentar la ingesta de nutrients.

beguda vegetal
123rfLimited©dimasobko. Llet de civada

Elements a tenir en compte a l’escollir una beguda vegetal

Quan s’ha d’escollir una bona beguda vegetal, al consumidor li resulta complicat determinar quins aspectes importants ha de tenir en compte i quins considerar. I és normal, ja que moltes vegades la informació nutricional sobre el producte és escassa o directament confusa, i és impossible tenir-ne una idea clara i optar per aquell que és més sa.

La civada ens aportarà dolçor natural, les ametlles són font de calci, el cànem i la soja de proteïnes

A l’hora d’escollir una beguda vegetal hem de considerar aspectes bàsics fonamentals que garanteixin la qualitat del producte. El primer és la matèria primera. És preferible triar aquella beguda que contingui un menor nombre de components. Així, sempre hem d’optar per begudes monoespecífiques, aquelles que estiguin formulades únicament amb grans, nous, fruites o llegums i que continguin l’aigua com a únic solvent. I sempre en funció de les nostres prioritats. Segons els nutrients que vulguem obtenir, hem de triar la matèria primera base de la beguda vegetal. No és el mateix optar per una beguda de civada que d’arròs, d’ametlles que de cànem o soja. La civada ens aportarà dolçor natural, les ametlles són font de calci, el cànem i la soja de proteïnes.

Concentració i sucre

El segon aspecte que cal considerar és la concentració de matèria primera. Com més quantitat en contingui millor. Les begudes vegetals són fonamentalment aigua. Una beguda òptima és aquella el contingut de la qual de matèria primera estigui per sobre del 10 o 15%. Triarem la beguda que contingui el màxim percentatge sobre el contingut total. I un aspecte important, que sigui BIO. El cultiu ecològic és garantia d’estar lliure d’herbicides sintètics, pesticides, fertilitzants i modificacions gèniques (OGM). El cultiu ecològic és garantia de salut.

El cultiu ecològic és garantia d’estar lliure d’herbicides sintètics, pesticides, fertilitzants i modificacions gèniques

El tercer aspecte que cal considerar és el sucre. Els sucres que contingui la beguda només poden provenir del propi aliment, però mai no han de ser sucres afegits. Una beguda d’arròs o civada és rica en sucres, però són sucres naturals propis d’aquests aliments. Que no ens enganyin, evitem les begudes vegetals que presentin un alt contingut de sucre. Només produiran efectes negatius al nostre organisme.

Autor: Raúl Martínez, Dietista-nutricionista, biòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2022

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here