Les plantes beneficioses per al sistema digestiu s’agrupen segons els principals fitoquímics o components actius i les seves principals propietats. En què es basen aquestes propietats? I quines plantes les posseeixen?

bienestar digestivo
123rf Limited©bilanol. Brots verds de noguera

El poder de les plantes per al benestar digestiu

  • Els extractes de plantes i olis essencials que ens proporcionen efectes carminatius, com el fonoll, el cardamom, l’anís, la mandarina i la melissa, faciliten l’expulsió dels gasos i ajuden a reduir la distensió abdominal.
  • Els extractes de plantes protectores de la mucosa tenen una acció demulcent com l’arrel de malví, que exerceix la seva acció gràcies al seu contingut en substàncies mucilaginoses, que hidraten i protegeixen la mucosa digestiva..
  • Les plantes calmants dels espasmes digestius, com la camamilla comuna, la camamilla romana, l’angèlica i la melissa, són aquelles que exerceixen un efecte antiespasmòdic o espasmolític.
  • Plantes eupèptiques que faciliten el procés digestiu, com la menta i la camamilla, que actuen com a estimulants de la digestió i de les secrecions gàstriques.

L’extracte de gemmes de noguera facilita la digestió, i les gemmes de figuera normalitzen la motilitat i la secreció gastroduodenal

  • Plantes antimicrobianes com l’oli essencial de lemon-grass, l’extracte de regalèssia i el pròpolis que poden ajudar al control de Helicobacter pylori. El lemon-grass posseeix activitat anti Helicobacter i els polisacàrids que conté la regalèssia inhibeixen l’adhesió a la mucosa estomacal d’aquest bacteri. Helicobacter pylori, ha demostrat també ser sensible al pròpolis.
  • Plantes que ajuden a reparar l’epiteli gàstric, com la milfulles i la calèndula que contribueixen a la reparació de lesions de la mucosa gàstrica. També l’arrel de regalèssia, considerada un antiulcerós gàstric.

Completar el tractament digestiu

Finalment, l’extracte de gemmes de noguera i de figuera són molt útils per completar el tractament digestiu. L’extracte de gemmes de noguera facilita la digestió a nivell duodenal, a través de l’estimulació pancreàtica i ajuda a combatre el mal alè. I, les gemmes de figuera, normalitzen la motilitat i la secreció gastroduodenal, cosa que ajuda a les manifestacions psicosomàtiques en particular de l’esfera digestiva.

Enfocar un tractament amb herbes adequat i eficaç per millorar les alteracions del sistema digestiu, basat en l’evidència científica, requereix la combinació racional de les diverses accions de les diferents plantes medicinals, que tenen propietats que es complementen, per resoldre els múltiples factors d’origen o causa i els símptomes que estan influint en el procés digestiu, contribuint així a proporcionar un major benestar digestiu.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2022