El consum d’aliments ecològics té avantatges des del punt de vista de la no-presència de productes químics com fertilitzants o pesticides. Però, a més, els aliments elaborats segons les normes de producció ecològica es diferencien dels aliments convencionals en què contenen menys additius, entre d’altres. Els aliments ecològics poden fer servir alguns additius, però només dins d’una llista molt restringida i per a usos molt concrets. El reglament europeu 2019/2164, que va entrar en vigor el 7 de gener del 2020, va introduir canvis en aquesta llista d’additius autoritzats en la producció d’aliments ecològics transformats.

aditivos alimentos
123rf Limited©microgen. Inspecció alimentària

Què estabelix la normativa europea per als additius alimentaris?

Els aliments transformats necessiten sovint l’ús d’algun tipus d’additiu per garantir la durabilitat o bé la textura o altres aspectes importants del producte. Tots els additius que estan actualment autoritzats per a ús alimentari són segurs en les condicions d’ús permeses, però és clar que com més natural sigui la nostra alimentació i com més petita sigui la ingesta d’aquestes substàncies, millor. De totes maneres, no tots els additius són iguals ja que alguns són molt més naturals que altres, per exemple, l’àcid ascòrbic és la vitamina C, o l’àcid cítric és una substància típica del suc de llimona. Al reglament europeu sobre la producció i l’etiquetatge de productes ecològics, actualitzat el 2019, es deixa ben clar què es pot fer servir i en quines condicions. En aquesta normativa s’introdueixen canvis com:

  • Glicerol (E-422): s’amplien les condicions d’ús sent autoritzat també com a humectant en càpsules de gel i en recobriment superficial de comprimits.
  • Goma tara en pols (E-417): s’inclou com a possible espessidor en preparacions d’aliments d’origen vegetal i animal.
  • Goma tara en pols, glicerol, goma garrofí, goma gellan, goma aràbiga, goma guar i cera carnauba: s’exigeix, a partir d’aquest gener 2022, que també siguin de producció ecològica.

Els aliments ecològics poden fer servir alguns additius, però només dins d’una llista molt restringida i per a usos molt concrets

Els additius que podem trobar en productes ecològics actualment són: E 153 Carbó vegetal; E 160b* Annat, bixina, norbixina; E 170 Carbonat de calci; E 220 Diòxid de sofre; E 223 Metabisulfit sòdic; E 224 Metabisulfit de potassi; E 250 Nitrit de sodi (no combinat amb l’E 252); E 252 Nitrat de potassi (no combinat amb l’E 250); E 270 Àcid; E 290 Diòxid de carboni; E 296 Àcid màlic; E 300 Àcid ascòrbic; E 301 Ascorbat de sodi; E 306 Extracte ric en tocoferols; E 322 Lecitines; E 325 Lactat de sodi; E 330 Àcid cítric; E 331 Citrats de sodi; E 333 Citrats de calci; E 334 Àcid tartàric; E 335 Tartrats de sodi; E 336 Tartrats de potassi; E 341 Fosfat monocàlcic; E 392 Extractes de Romaní; E 400 Àcid algínic; E 401 Alginat de sodi; E 402 Alginat de potassi; E 406 Agar; E 407 Carragenina; E 410 Goma garrofí; E 412 Goma guar; E 414 Goma aràbiga; E 415 Goma xantana; E 417 Goma tara en pols; E 418 Goma gellan; E 422 Glicerol; E 440 (i) Pectina; E 464 Hidroxipropil-metilcel·lulosa; E 500 Carbonats de sodi; E 501 Carbonats de potassi; E 503 Carbonats d’amoni; E 504 Carbonats de magnesi; E 509 Clorur de calci; E 516 Sulfat de calci; E 524 Hidròxid de sodi; E 551 Diòxid de silici; E 553b Talc; E 901 Cera d’abelles; E 903 Cera carnauba; E 938 Argó; E 939 Heli; E 941 Nitrogen; E 948 Oxigen; E 968 Eritritol.

Permisos i condicions d’ús

cEls additius permesos per a aliments ecològics tenen unes condicions d’ús que són més específiques, encara que a més han de complir amb les exigides per als aliments convencionals. Així, aquests additius no es poden fer servir en qualsevol producte, sinó que la normativa assenyala en quins es poden fer servir i en quines condicions. I hi ha algunes categories d’additius que no es permeten, per exemple, els colorants, o categories on es permeten molt poques opcions, com és el cas dels edulcorants dels quals només es permet l’eritritol.

aditivos

Els additius sempre els hem de veure etiquetats o indicats a la llista d’ingredients en l’ordre que els correspongui segons la fórmula del producte i sempre precedits de la seva funció tecnològica, per exemple, “espessant”, “acidulant”, etc. Recordem que això és el que més ens servirà per detectar-los a la llista d’ingredients ja que després de la funció tecnològica les empreses poden esmentar-los tant amb el número E com amb el nom. En general, aquestes funcions tecnològiques dels additius que veurem reflectides a la llista d’ingredients poden ser: Acidulant, Corrector d’acidesa, Antiaglomerant, Antiescumant, Antioxidant, Incrementador de volum, Colorant, Emulgent, Sals fundents, Enduridor, Potenciador del sabor, Agent de tractament de la farina, Escumant, Gelificant, Agent de recobriment, Humectant, Midó modificat, Conservant, Gas propulsor, Gasificant, Segrestant, Estabilitzador, Edulcorant, Espessant.

Aquests additius no es poden fer servir en qualsevol producte, sinó que la normativa assenyala en quins i en quines condicions

Coadjuvants tecnològics

A més, hi ha altres substàncies que es poden utilitzar com a coadjuvants tecnològics sense que siguin considerats additius i que estan també autoritzats per als aliments ecològics com, per exemple, el clorur de calci, el clorur de magnesi (o nigari) utilitzat per a la producció de tofu, la caseïna o la gelatina, entre d’altres.

Un altre aspecte interessant relacionat amb aquest tema és que, en aquells productes ecològics (i no eco també) que es venguin com a vegans, no s’han d’incloure additius d’origen animal, per tant, no està de més saber quins ho poden ser per evitar-los si és el nostre cas. De la llista d’additius anteriors autoritzats per als aliments ecològics processats són d’origen animal la cera d’abelles i la goma laca. A més, en l’àmbit alimentari no ecològic se n’utilitzen altres com la cotxinilla (E 120), la gelatina (E 441), la lanolina (E 913) o el lactitol (E 966).

Nota: aquest article està dirigit al consumidor i és merament informatiu i no exhaustiu degut a la seva extensió limitada.

Autores: Núria Arranz, Enginyera tècnica industrial, Tecnòloga d’aliments | Laura I. Arranz, Dra. Farmacèutica Dietista- Nutricionista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2022