Els herbicides que contenen glifosat podrien tenir efectes negatius per a la salut fins i tot en petites dosis, en concentracions inferiors a les que fins ara es consideren ‘segures’ a les normes internacionals d’utilització d’aquest tipus de productes. Aquesta és una de les conclusions dels estudis preliminars sobre efectes del glifosat publicades aquest estiu a la revista científica Environmental Health.

glifosato
123rf Limited©rafaelbenari

Ús massiu de l’herbicida

Els autors dels tres articles publicats de forma simultània sobre la seguretat d’aquest herbicida indiquen que els resultats d’aquestes investigacions mostren que hauríem d’estar seriosament preocupats per la utilització massiva de productes que contenen glifosat.

Desafortunadament, s’ha de recordar que el 27 de novembre passat la Unió Europea va decidir – amb una forta polèmica – renovar per cinc anys la comercialització d’herbicides basats en el glifosat. Malgrat les advertències de diversos organismes internacionals i l’exigència del principi de precaució per part de les organitzacions ecologistes, els líders polítics europeus -amb el suport per alguns dels seus tècnics- han decidit donar més temps a les empreses químiques afectades.

Trajectòria del glifosat

El glifosat és des de fa diverses dècades l’herbicida més utilitzat a tot el món. El descobriment el 1970 d’aquest compost organofosforat li va valer diverses medalles al químic nord-americà John I. Franz i guanys multimilionaris a l’empresa per la qual treballava, Monsanto. Aquesta multinacional agroquímica va comercialitzar els primers productes amb glifosat sota la marca Roundup i va gaudir dels drets en exclusiva d’aquesta patent fins a l’any 2000. Teòricament, entre 1970 i 1974 -quan es va iniciar la venda de productes amb glifosat- es van dur a terme estudis científics per garantir la seguretat d’aquesta substància i es van establir els nivells de seguretat per a l’exposició en diversos grups de població.

El risc de càncer a llarg termini per l’exposició a petites quantitats de glifosat és molt preocupant

A partir de 1974 i durant quatre dècades, l’ús del glifosat es va estendre a tot el món sense que les autoritats sanitàries ni els científics posessin massa atenció a les primeres advertències sobre els possibles efectes sobre la salut humana i el medi ambient.

El 20 de març de 2015, l’Agència Internacional per a la Investigació sobre el Càncer (IARC, dependent de l’Organització Mundial de la Salut) va decidir incorporar el glifosat a la llista de substàncies probablement carcinògenes per humans (grup de substàncies 2A de l’IARC). Aquesta va ser la primera decisió d’àmbit global que va posar en alerta sobre els riscos potencials del glifosat. Durant els últims tres anys s’han multiplicat els estudis sobre aquest compost i desenes d’administracions locals i estatals han adoptat mesures per prohibir o limitar l’ús del glifosat a l’espera de resultats concloents.

Noves dades publicades

Els estudis que ara es publiquen a la revista Environmental Health aporten noves dades en aquesta mateixa línia de preocupació. Entre les conclusions assolides en els nous estudis -portats a terme amb animals en laboratori- destaquen els efectes negatius que semblen tenir les baixes dosis de glifosat en el desenvolupament sexual (disrupció endocrina), l’expressió genètica i la supervivència dels bacteris beneficiosos de l’intestí.

Un dels autors del principal estudi ara publicat, Daniele Mandrioli, de l’Institut Ramazzini a Bolonya (Itàlia), ha explicat que s’havien detectat efectes significatius i potencialment perjudicials del glifosat en els bacteris intestinals de les cries de rata nascudes de mares que semblaven no haver estat afectades elles mateixes pel glifosat.

glifosato
123rf Limited©windsurfer62

Un altre dels investigadors implicats en els nous estudis, el professor Philip J. Landrigan, de l’Escola de Medicina Icahn de Nova York, destaca que els resultats negatius d’aquest tipus de proves amb glifosat a nivells teòricament segurs s’haurien d’estudiar més a fons perquè podria estar danyant la salut de les persones.

Risc de càncer

El risc de càncer a llarg termini per l’exposició a petites quantitats de glifosat és molt preocupant perquè la substància s’està utilitzant des de fa tres dècades, en grans quantitats, en pràcticament tot el món, va indicar el professor Landrigan. Representants de Monsanto, la companyia adquirida recentment per Bayer per uns 60.000 milions de dòlars, han tractat de contestar i menysprear els resultats d’aquests estudis assegurant que estan liderats per investigadors i organitzacions contràries a les indústries químiques i finançades amb subscripcions populars que aprofiten la preocupació d’alguns ciutadans.

Els resultats dels estudis publicats en Environmental Health, per contra, mostren que els productes herbicides fabricats a base de glifosat, fins i tot a dosis considerades segures i durant un temps d’exposició relativament curt, “poden alterar certs paràmetres biològics importants, marcadors principalment relacionats amb el desenvolupament sexual, genotoxicitat i alteració del microbioma intestinal”. En particular, els resultats van mostrar una alteració en alguns paràmetres de desenvolupament sexual en rates femella, indiquen els autors.

Algunes formulacions són fins a 1.000 vegades més tòxiques que la substància en estat pur

Més resultats preocupants

En un estudi científic paral·lel publicat el mes de març a la revista Frontiers in Public Health, els professors Robin Mesnage i Michael Antoniou, del King’s College London, exposaven que l’actual reglamentació sobre insecticides i herbicides d’ús comú hauria de ser modificada per protegir les persones i el medi ambient dels danys potencials que poden produir components que actualment no estan subjectes a avaluacions de seguretat.

Els investigadors van centrar el seu estudi en els herbicides a base de glifosat, assenyalant que hi ha tanta varietat de productes comercials amb glifosat i adjuvants (compostos que s’afegeixen a la substància base) que una prova de seguretat d’un producte comercial concret no prova que altres productes similars siguin segurs.

Els estudis que comparen la toxicitat de les formulacions comercialitzades que contenen glifosat semblen indicar que algunes formulacions són fins a 1.000 vegades més tòxiques que la substància en estat pur i es pot pensar que els adjuvants són responsables d’aquest efecte tòxic addicional, apuntava Robin Mesnage.

Autor: Joaquim Elcacho, Periodista especialitzat en Medi Ambient i Ciència

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2022