Des del dilluns 25 al dimecres 27 d’abril, la Universitat de les Illes Balears (UIB) acull el XIV Congrés Internacional de SEAE, una trobada internacional que reuneix grans referents en l’àmbit de la producció ecològica i agroecologia, la sobirania alimentària i el canvi climàtic.

XIV Congreso Internacional de SEAE

Abordar l’emergència climàtica des de la sobirania alimentària: el gran repte

Després de la gran festa del sector ecològic balear amb la XV Diada d’Agricultura Ecològica i la XXIII Fira Estatal de la Biodiversitat Cultivada, celebrada fins al diumenge 24 d’abril, arriba la gran trobada internacional del sector ecològic amb el XIV Congrés Internacional de la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica i Agroecologia (SEAE), del 25 al 27 d’abril a la Universitat de les Illes Balears (UIB), a Palma. Gairebé 200 participants confirmats gaudiran dels diversos espais per a aprendre, compartir i dialogar: conferències magistrals, panells temàtics, sessions de comunicacions cientificotècniques (amb més d’un centenar presentades), taules rodones i tallers.

Tres dies que permetran abordar des de les aportacions de la producció ecològica i l’agroecologia com a estratègia de mitigació i adaptació al canvi climàtic

És per això que aquest esdeveniment internacional reuneix persones reconegudes en l’àmbit de la producció ecològica i agroecologia, la sobirania alimentària i el canvi climàtic, procedents de la recerca científica, tècnica, social… a més de representants de polítiques públiques, de l’associacionisme dins del sector ecològic o de la comunicació i divulgació.

De l’àmbit local a l’internacional

Per citar alguns exemples, des del camp de la recerca participen Marta G. Rivera (UVIC), María del Carmen Jaizme-Vega (ICIA), Gloria Guzmán (UPO–ALIMENTTA), Pablo Manzano (BC3), Enric Tello (UB) o Dt. Dolores Raigón (UPV – SEAE); de l’àmbit de les polítiques públiques estaran Diego Canga (Conseller Principal. Direcció General d’Agricultura i Desenvolupament Rural-Comissió Europea), Eduardo Cuoco (Director de IFOAM Organics Europe) o representants de representants autonòmics que han implementat Plans estratègics per a l’impuls de la producció ecològica, com David Torres (Director General de Desenvolupament Rural, Comunitat Valenciana), Elisenda Guillaumes (Directora general d’Agricultura i Ramaderia, Catalunya), Fernando Fernández Such (DG Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Illes Balears) o Enrique García-Escudero Domínguez (Cap de Servei de Recerca Agrària i Sanitat Vegetal del Govern de La Rioja).

Des de l’àmbit local a l’internacional, seran tres dies que permetran abordar des de les aportacions de la producció ecològica i l’agroecologia com a estratègia de mitigació i adaptació al canvi climàtic així com garants del dret a una alimentació sana i segura; totes dues qüestions imprescindibles per a la transició agroecològica del nostre sistema agroalimentari.

El XIV Congrés Internacional de SEAE ofereix diverses sessions obertes al públic

Sessions obertes per a tot el públic

El XIV Congrés Internacional de SEAE ofereix diverses sessions de notable interès obertes al públic. La primera d’elles és un Seminari Internacional sota el títol “Agroecologitzant la producció ecològica”. Són 4 les ponents d’aquesta taula que donaran a conèixer les diverses mirades procedents de Llatinoamèrica sobre agroecologia i producció ecològica. Elles són Gloria Patricia Zuluaga (Aliança de Dones en l’Agroecologia / Universitat Nacional de Colòmbia), Georgina Catacora-Vargas (SOCLA), Hortensia Lemus Espinoza i Claudia Mellado Ñancupil (Fundació Biodiversitat Alimentària de Xile). La sessió tindrà lloc el dilluns 25 d’abril a les 18.15 h.

XIV Congreso Internacional de SEAE

Les següents sessions obertes es desenvoluparan el dimecres 27 d’abril, últim dia del XIV Congrés Internacional de SEAE. Comença amb la taula rodona sobre “Ramaderia ecològica, maneig regeneratiu“, on cadascuna de les ponències aportarà la seva pròpia experiència en producció i recerca quant a ramats ecològics amb sistemes holístics de gestió, i les garanties que això comporta quant a salut i benestar, pràctiques biozootécnicas respectuoses, la preservació del medi natural o sobre mitigació i adaptació al canvi climàtic. En aquesta sessió participen Miguel Ángel Gómez (AlVelAl), Gonzalo Palomo Guijarro (UEx-SEAE), Magdalena Adrover (APAEMA) i Xisco Llompart (CBPAE– Pagesos Ecològics Mallorca) i compta amb el suport de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern dels Illes Balears. Serà a les 9 h.

La següent sessió comença a les 10.30 h que aproximarà, més encara si cap, el prisma local balear en connexió amb iniciatives territorials agroecològiques a nivell nacional i internacional amb el projecte EducEcoRegions, on participa el Consorci Serra de Tramuntana de Mallorca (Patrimoni Mundial), SEAE i moltes altres entitats de diversos països europeus. La primera part d’aquesta sessió comença amb Ernest Canyada (UIB – Albasud) i una ponència que convida a “repensar el model turístic des de l’agroecologia”. A continuació, intervenen Salvatore Basile (EducEcoregions – INNER), Miquel Vadell (Director Insular de Territori i Paisatge, Consell de Mallorca. Consorci Serra Tramuntana), Annaïs Sastre Morató (Arran de Terra) i Carolina Repiso Serra (Terranostra Supermercat Cooperatiu) per a analitzar diverses propostes encaminades a avançar cap a la sobirania alimentària.

Aquest mateix dia, a les 12.30 h, tindrà lloc la Taula que acull el “Diàleg per a la transició agroecològica. El paper de la producció ecològica en l’Estratègia de la Granja a la taula”. Aquesta sessió serà moderada per Tomás García-Azcarate (CSIC) i participen José Miguel Herrero Velasco (DG Indústria Alimentària. Ministeri Agricultura, Pesca i Alimentació, MAPA), Dra. Isabel Peña-Rey (AESAN – Ministeri de Consum), Dra. María Asunción de la Petxina García-Mauriño, (Consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació – GOIB), Jesús Ochoa Moneo (Agricultor Ecològic – SEAE), Xisco Llompart (President CBPAE), Luis Antonio Lascorz Cortina (ramader de “Mincha d’Aquí”, Ainsa-Sobrarbe, Osca) i Estefanía Díez Amo (Representant de Vallaecolid). Aquesta taula rodona se celebra també amb el suport de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern dels Illes Balears, i la col·laboració de CSIC, CBPAE, la cooperativa Arae i més.

A la tarda, hi haurà dos interessants tallers sobre qüestions molt presents en el sector ecològic i agroecològic. El primer taller serà sobre Estratègies de comunicació per a la transició agroecològica, amb la participació de la Fundació Entretantos i Tekieroverde; i el segon taller plantejarà el següent debat: Necessitem un segell local ecològic? amb Jeroni Vera (CBPAE), Arantxa Eguskiza (Ekolurra) i més.

Compensant la nostra petjada de carboni

Amb el propòsit d’intentar revertir i compensar l’impacte que aquest XIV Congrés tindrà, SEAE ha implementat l’eina CeroCO2, una solució promoguda per Ecologia i Desenvolupament (Ecodes) que permet calcular la petjada de carboni de qualsevol activitat (en aquest cas, el XIV Congrés), reduir-la i compensar les emissions que no s’hagin pogut evitar. Des de SEAE assenyalen que és necessari reconèixer la responsabilitat de cada acció sobre el canvi climàtic, i en definitiva, el compromís per tractar d’evitar-lo amb tots els mitjans pel que han implementat aquesta eina per a compensar la petjada total d’aquest esdeveniment.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2022