Els polifenols es troben àmpliament distribuïts en plantes, flors i fruits. Són els antioxidants més abundants de la natura. Malgrat això, les seves propietats antiox, el seu poder per eliminar els radicals lliures, no s’han començat a estudiar fins fa poc.

polifenoles
123rf Limited©pstedrak. Les cireres ajuden a regular el colesterol

Característiques principals

A diferència de les vitamines antioxidants, dels minerals i els carotenoides, els polifenols van ser considerats molècules sense propietats antioxidants fins a mitjans dels anys 90. A mesura que s’ha anat coneixent amb més profunditat l’activitat que duen a terme els radicals lliures i les espècies reactives d’oxigen i nitrogen, el complex procés biològic de l’estrès oxidatiu i l’evidència de la seva relació amb les malalties cròniques, s’ha accentuat l’important paper que juguen els polifenols com molècules bioactives i la seva valuosa funció en la millora de la salut i reducció de les malalties.

Presents en plantes, flors i fruits, els polifenols són els antioxidants més abundants de la naturalesa

Els polifenols són un conjunt de substàncies fitoquímiques que es caracteritzen per presentar més d’un grup fenol per molècula, és a dir, diversos grups hidroxil en anells aromàtics. Tots els compostos fenòlics sorgeixen d’un intermediari comú, la fenilalanina. Presenten una estructura química complexa i una considerable diversitat. S’han identificat més de 8.000 tipus de polifenols, que es classifiquen en quatre grups principals en funció del nombre d’anells fenòlics que contenen i dels elements estructurals que uneixen aquests anells entre si. Tenim els flavonoides, els àcids fenòlics, les amides fenòliques i un grup de polifenols que inclou a estilbens i lignans.

Els flavonoides

Els flavonoides agrupen el 60% de tots els polifenols. Són els responsables de l’atractiu color de les flors, fruits i fulles. És el grup de polifenols més estudiat i es divideix en sis classes principals: els flavonols, els flavanols, les flavones, les flavonones, les antocianidines i les isoflavones. Els principals flavonols són la quercetina i el kaempferol, i es troben en aliments com el bròquil, pomes, cebes, xocolata amarga, col llombarda, vi negre, te i ginkgo. Entre els flavanols destaquen les catequines, que es troben principalment en les fulles de te verd, pomes, peres, fruits vermells, cacau i xocolata. Les flavones, representades per l’apigenina i la luteolina, són abundants en les fruites i verdures de color púrpura, en farigola i camamilla. Les flavonones, com la naringenina i hesperidina, es troba en aranja, taronja, pell de tomàquet i farigola, mentre que la naringina, està en la pell d’aranja i taronger amarg, sent responsable del seu sabor amarg. Les antocianidines són un gran grup de pigments que es troben en fruites i verdures amb tonalitats fosques o violàcies, com la col llombarda, la pastanaga morada, la col morat i els raves, l’arròs vermell, mongetes negres, ceba morada, enciam roure, tomàquets morats i negres. En les maduixes, nabius, granades, raïm, pomes i cacau. Les isoflavones, com la genisteïna, daidzeïna i gliciteina són fitoestrògens naturals que es localitzen en plantes, fruites, herbes i verdures, sent abundants en la soja, cireres, taronges, raïm, te verd i negre.

El benefici dels flavonoides es deu a la seva àmplia activitat biològica

El benefici dels flavonoides es deu a la seva àmplia activitat biològica. Estableixen complexos amb enzims i hormones. Modulen l’activitat de diferents enzims. Són poderosos antioxidants que s’uneixen i eliminen radicals lliures. La seva acció antiox protegeix enfront de la diabetis, càncer, cardiopaties i inflamacions. Tenen activitat antiinflamatòria, antitrombòtica, antiviral i antial·lèrgica. Són moduladors en els processos de carcinogènesi, amb efectes demostrats antimutagènics i anticarcinogènics, amb paper d’agent preventiu, activitat antiproliferativa i efecte inhibidor de les cèl·lules canceroses. Protegeixen enfront de malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer i la malaltia de Parkinson.

polifenoles
123rf Limited©shaiith. Nabius i maduixes ajuden a controlar la diabetis mellitus tipus 2

Àcids fenòlics

Els àcids fenòlics engloben el 30% dels polifenols. Formen un grup divers que es divideix en dues classes segons el seu origen: els derivats de l’àcid benzoic i derivats de l’àcid cinàmic. Inclou l’àcid cafeic, l’àcid cumàric, els àcids hidroxibenzoic i hidroxicinàmic i l’àcid elàgic. Els trobem en fruits vermells, com magranes, maduixes, gerds, nabius, mores, en el rave negre, tomàquets, pastanagues i all, en fruits secs com nous i castanyes, a kiwis, raïm i vi.

Els àcids fenòlics enforteixen el sistema immune i protegeixen les cèl·lules enfront de processos carcinogènics. Tenen activitat preventiva, antiproliferativa i inhibidora en el creixement de les cèl·lules canceroses. Protegeixen de les malalties cardíaques, les prevenen i ajuden a tractar-les.

Els àcids fenòlics enforteixen el sistema immune i protegeixen les cèl·lules enfront de processos carcinogènics

Amides polifenòliques

Les amides polifenòliques inclouen capsaicinoides dels xilis i avenantramides de la civada. Tenen acció antioxidant, antiinflamatòria i antiateroscleròtica, sent útils sobre malalties inflamatòries, al·lèrgiques o cardiovasculars.

Estilbens i lignans

El grup dels estilbens i lignans es troben en fruites, verdures, cereals integrals i llavors. El estilbè natural més estudiat és el resveratrol que es localitza principalment en el raïm i el vi, en nous i cacauets, a fruits vermells i el cacau. Els lignans són abundants en llavors de lli i en cereals integrals, com el sègol, la civada, l’ordi i el blat. També són riques en lignans les llavors de carbassa, de sèsam, gira-sol i rosella.

El resveratrol té efecte protector cardiovascular, antiagregant plaquetari, antiinflamatori, antial·lèrgic i anticancerigen. És una molècula antienvelliment. Els lignans, per la seva banda, tenen propietats antioxidants, antitumorals i antiinflamatòries. Són fitoestrògens naturals molt eficaços en la menopausa. Tenen acció davant del càncer de mama, esofàgic, de còlon i patologies del sistema cardiovascular.

Autor: Raúl Martínez, Dietista-nutricionista, biòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2022