Eileen Greene és una autèntica pionera de la sostenibilitat. Impulsada per la seva passió per les qüestions mediambientals, l’any 2004 es va unir a Mooncup Ltd, companyia que dirigeix des de 2014. Com una de les fundadores de l’equip, ha contribuït a l’èxit de la primera copa menstrual de silicona del món i al canvi positiu en el debat sobre la menstruació i els productes reutilitzables.

eileen greene mooncup

Avui, Mooncup® està disponible en més de 50 països de tot el món. Amb motiu del 20è aniversari de Mooncup, conversem amb Eileen Greene sobre la trajectòria de la marca i l’evolució del concepte de menstruació.

Per què decidiu crear la primera copa menstrual de silicona?

La primera vegada que vaig sentir parlar de les copes menstruals reutilitzables va ser l’any 1999. En realitat, aquests productes existeixen des de la dècada de 1930, però estaven fetes de goma dura, eren difícils d’aconseguir i eren estrictament per a les més aventureres. La copa menstrual Mooncup va néixer del desig de reduir dràsticament els residus produïts pels productes sanitaris d’usar i tirar. D’això ja fa vint anys, l’any 2002. Des de llavors, per descomptat, el secret de Mooncup® s’ha estès com una reguera de pólvora i la copa menstrual ha passat de ser una alternativa “hippy” a ser el producte de referència per a la menstruació.

«La copa menstrual ha passat de ser una alternativa “hippy” a ser el producte de referència per a la menstruació»

Des de 2002 fins avui. Com descriuria el viatge de Mooncup?

Quan vam començar, la indústria dels “productes sanitaris” estava monopolitzada per les multinacionals i els seus tampons i compreses d’un sol ús. Vam haver de forjar una tercera categoria en els lineals de productes menstruals: els reutilitzables. No obstant això, vam haver de treballar per a ajudar a canviar el discurs sobre la menstruació. Llavors estava molt influenciat per la vergonya, el secret o el pudor de la publicitat de la vella escola. El nostre treball inicial consistia a anar eliminant a poc a poc el tabú de la menstruació, desafiant el factor “desagradable” i conscienciant sobre els problemes mediambientals i de salut dels productes d’un sol ús convencionals. Treballàvem perquè la gent pogués triar amb coneixement de causa els seus productes per a la menstruació.

Afortunadament, amb el pas dels anys, la realitat del canvi climàtic, l’interès per la salut i el benestar i la revisió dels nostres hàbits de consum s’han convertit en una cosa més habitual. El tabú de la menstruació s’ha sacsejat. I també la idea que només tenim una opció: gastar diners tots els mesos en productes menstruals d’usar i tirar.

mooncup
©Mooncup. Els inicis de Mooncup.

Per què la copa menstrual ‘canvia les regles’?

Mooncup® és millor per a tu i per al planeta. En utilitzar una Mooncup reutilitzable, estaràs tenint un gran impacte positiu en el medi ambient, a més de fer costat a una petita empresa ètica. Només necessites una Mooncup i estaràs coberta tant per als dies lleugers com per als pesats de la menstruació. Està feta de silicona suau de grau mèdic i és tan còmoda que algunes diuen que fins i tot pots oblidar-te que tens la regla. Reté tres vegades més sang que un tampó normal, per la qual cosa t’ofereix una protecció més duradora en els dies més intensos. I com no és absorbent, no resseca ni deixa fibres on no vols, com passa amb els tampons. A més, és un veritable estalvi de diners. Ja no hauràs d’acumular compreses o tampons de diferent capacitat d’absorció. La Mooncup s’amortitza al cap de 6-8 mesos.

«El nostre treball inicial va consistir a anar eliminant a poc a poc el tabú del període i a conscienciar sobre els problemes mediambientals i de salut dels productes d’un sol ús convencionals»

Som conscients de la quantitat de residus que generen els productes convencionals?

Una enquesta de l’organització ecològica sense ànim de lucre City to Sea va revelar que el 64% de les dones del Regne Unit desconeixen que els tampons i compreses d’un sol ús contenen una quantitat significativa de plàstic en els propis productes, més enllà dels plàstics visibles dels embolcalls, les tires de suport i els aplicadors. L’educació és la clau. Per això, Mooncup inverteix en amplis recursos d’educació sobre la menstruació, que estan disponibles per a qualsevol professor de primària i secundària.

mooncup
©Mooncup.

Què hem de tenir en compte a l’hora de triar una copa menstrual? Quines són les garanties de la certificació ecològica?

En realitat, les copes menstruals de silicona no poden ser ecològiques, ja que la matèria orgànica està formada per carboni. Per tant, és impossible tenir una copa menstrual de silicona “ecològica”. A l’hora de triar una copa menstrual, és important recordar que es tracta d’un producte que es portarà internament, per la qual cosa és aconsellable triar una copa d’alta qualitat. Si un preu sembla massa bo per a ser veritat, el més probable és que la copa sigui de baixa qualitat.

«Perquè les dones puguin triar activament quins productes menstruals utilitzar, és necessari que parlem obertament de la menstruació»

A Mooncup portem 20 anys perfeccionant una copa menstrual que funcioni per a la majoria de les dones. Estem molt orgullosos de dir que més del 90% de les nostres clientes recomanen la Mooncup a familiars i amistats.

Amb les opcions de productes menstruals sostenibles, la menstruació deixarà de ser un tabú?

Ens agradaria pensar que el tabú de la menstruació ha estat almenys sacsejat i que nosaltres hi hem jugat el nostre paper. Els productes reutilitzables per a la menstruació han aplanat el camí per al canvi en el discurs. En realitat, no teníem una altra opció. Perquè les dones puguin triar activament quins productes menstruals utilitzar, és necessari que parlem obertament de la menstruació.

«Els productes reutilitzables per a la menstruació han aplanat el camí per al canvi en la conversa sobre la menstruació»

No obstant això, sabem que la pobresa menstrual continua existint. Encara que la menstruació és un procés natural, la pobresa i l’estigma continuen tenint un gran impacte en l’educació dels joves. Treballem amb organitzacions benèfiques i governs per a erradicar la pobresa menstrual i acabar amb el tabú.

Autora: Ariadna Coma, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Maig 2022

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here