El cervell és l’òrgan central del sistema nerviós en l’ésser humà, i amb la medul·la espinal forma el sistema nerviós central. Per mantenir l’estructura i l’equilibri delicat del metabolisme neuronal, és fonamental l’aportació de micronutrients específics que ajudin a construir la seva arquitectura i amb això les seves propietats mecàniques, fonamentals per aconseguir l’optimització dels processos neuronals.

bayas rojas
123rf Limited©ferl

Quins nutrients són importants per afavorir una bona memòria i facilitar-ne la concentració i l’atenció?

A causa de la seva alta càrrega metabòlica i abundància de molècules oxidables, el cervell és molt susceptible al dany oxidatiu. Per tant, diversos nutrients o dietes «antioxidants», i els àcids grassos poliinsaturats seran importants per mantenir una bona salut cerebral.

Els beneficis dels flavonoides a la memòria s’han confirmat en diversos assaigs. Aquests flavonoides biodisponibles es troben, concretament, al raïm i al nabiu. Un conjunt creixent d’investigacions clíniques i preclíniques ha confirmat beneficis neurològics associats al consum de tots dos fruits. Els beneficis dels nabius s’han atribuït a la concentració d’antocianines, flavonols i àcids fenòlics, mentre que els efectes del raïm procedeixen, principalment, del seu alt contingut en monòmers de flavanols.

Un conjunt creixent d’investigacions clíniques i preclíniques ha confirmat beneficis neurològics associats al consum de raïm i nabiu

Acció dels flavanols

Els flavanols són presents en grans quantitats al raïm, especialment a les llavors del raïm. Aquests polifenols:

  • Actuen directament a les àrees de memòria del cervell, principalment a l’hipocamp.
  • Redueixen l’estrès oxidatiu a l’hipocamp, estimulant les defenses antioxidants del cervell.
  • Estimulen la microcirculació cerebral, fonamental per mantenir la ment fresca.

Ácidos fenólicos

Els àcids fenòlics es troben, particularment, al nabiu i s’ha demostrat que:

  • Són altament biodisponibles.
  • Tenen efectes neuroprotectors.
  • Milloren la funció cerebrovascular.
  • Milloren les vies de senyalització de les cèl·lules cerebrals implicades en la neurogènesi i la plasticitat cerebral.

Nabius, les «baies del cervell»

Ric en àcids fenòlics, antocianines i quercetina, el nabiu —l’anomenada «baia del cervell»— aporta beneficis a la memòria, tal com s’indica a diversos estudis clínics. S’ha posat de manifest que els efectes del raïm i el nabiu no només venen de les seves propietats antioxidants, sinó també de la seva capacitat per protegir les neurones i estimular el flux sanguini al cervell, induir la plasticitat sinàptica i la neurogènesi.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Maig 2022