Es diu que hi ha una sinergia quan l’efecte total de les parts d’un compost és superior a la suma dels efectes individuals de les parts.

sinergies olis essencials
123rf Limited©duskbabe. Oli essencial de rosa

Criteris de qualitat de les sinergies amb olis essencials

Tot i que cada oli essencial (AE) és ja en si una sinergia, quan barregem AE amb diferents propietats, obtenim una barreja que actua a diferents nivells i multiplica l’efecte. Però fins i tot quan tenen les mateixes propietats, es reforcen mútuament per obtenir l’efecte desitjat, ja que els seus modes d’acció són diferents.

És molt important que els AE emprats per a les sinergies i formulacions compleixin estrictes criteris de qualitat i siguin de grau 100% terapèutic:

  • 100% purs lliures d’altres AE relacionats, olis vegetals, alcohol, trementina.
  • 100% naturals que no estiguin barrejats amb altres molècules sintètiques o agents químics emulsionants, olis minerals.
  • 100% integrals que no estiguin rectificats, decolorats, sobreoxidats.
  • De cultiu ecològic.
  • Amb certificació botànica identificats per dos noms en llatí (exemple: «Tymus vulgaris». El primer identifica el gènere i el segon l’espècie.)
  • Quimiotipats (AEQT) amb les molècules identificades i indicades. Depenent del clima, composició del sòl, altitud, etc., la mateixa planta pot variar en la composició bioquímica i donar lloc a AE (amb diferent QT) que tindran activitats i toxicitats diferents.
  • Que especifiqui l’òrgan vegetal (la part de la planta que s’utilitza).

És molt important que els AE compleixin estrictes criteris de qualitat i siguin de grau 100% terapèutic

Como administrar-les?

Les sinergies d’AE es poden utilitzar a través de diferents vies d’administració on cal emprar i respectar rigorosament les proporcions indicades pels experts:

  • Cutània, una de les més freqüents i que es duu a terme diluint els AE en oli vegetal o crema neutra. Gairebé cap AE no s’aplica directament sobre la pell.
  • Olfactiva, mitjançant inhalador, difusor o respirant del flascó.
  • Oral, diluint-los en un suport neutre com un comprimit neutre, una cullerada d’oli vegetal, algun aliment com la mel, etc.

Podem així, fer sinergies molt interessants i diverses per, per exemple, la fatiga, la cel·lulitis, la depressió, picades d’insectes, marejos i nàusees, les sufocacions de la menopausa, per a articulacions i músculs, entre d’altres.

Ara a la primavera una proposta de sinergia d’AE per a les al·lèrgies podria ser AE de camamilla romana, AE d’helicrisum italicum i AE de ravintsara (tots tres amb grans propietats antihistamíniques). 7 gotes de cada un en una base de 30 ml d’oli de jojoba. Aplicar tòpicament a la gola i el pit.

Cal emprar i respectar rigorosament les proporcions indicades pels experts

Sobre Paranarom

Fundat fa 30 anys pel farmacèutic aromatòleg Dominique Baudoux, PRANAROM, laboratori científico-mèdic, líder en aromateràpia científica, és referent mundial per la qualitat de les matèries primeres. Els seus més de 300 olis essencials compten amb la denominació AEQT, estan quimiotipats, són 100% purs, naturals i procedeixen de plantes botànica i bioquímicament definides.

La recerca és una prioritat juntament amb el desenvolupament de noves formulacions i àrees d’aplicació dels seus productes. Dins la línia Aromaself, la nova Llet hidratant neutra Bio, apta per a tota mena de pell, serveix de base per a les diferents formulacions que proposa Pranarom tant per a cura facial, com per a cos i mans.

Enriquida amb gel d’Àloe vera i olis vegetals, aporta nutrició, protegeix i suavitza la pell. La seva textura fluida i lleugera permet que penetri ràpidament. Conté un solubilitzant natural, acceptat per les certificadores de cosmètica natural, per barrejar correctament els olis vegetals i essencials.

ESPAI PATROCINAT PER
Pranarom

Autora: Marta Gandarillas, Periodista especialitzada en Saludt Natural, Titulada superior en Naturopatia i Terapeuta de Jin Shin Jyutsu

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Maig 2022