Ganoderma lucidum, conegut com reishi o lingzhi. És un fong oriental amb una llarga tradició d’ús en la medicina asiàtica degut a les seves propietats per a promoure la salut. A la Xina es diu lingzhi, mentre que al Japó el seu nom és reishi o mannentake. És un fong gran amb textura similar al suro i forma d’orella, que varia en color, del vermell ataronjat al negre. La superfície del fong és brillant amb aspecte envernissat. No és comestible degut al seu sabor amarg i la seva consistència dura similar a la fusta. Creix de finals de primavera a tardor sobre soques i en la base de troncs d’arbres frondosos.

reishi
123rf Limited©sakarai. Ganoderma Lucidum “Reishi”

«Una inesgotable font de salut»

Es té registre històric de l’ús de reishi des de fa 2000 anys. A la Xina sempre ha estat venerat per les seves virtuts medicinals. Se’l aprecia per ser una inesgotable font de salut, que perllonga la vida, prevé l’envelliment i estimula el qi, energia vital que uneix cos, ment i esperit. Per la seva capacitat d’afavorir la longevitat, la reialesa xinesa el tenia en tan alta estima que l’anomenaven el fong de la immortalitat.

Els polisacàrids, peptidoglicans i triterpens són els tres principals components fisiològicament actius del fong. Conté Beta-D-glucans, ergosterol, fenols, glicoproteïnes, àcids ganodèrics, glucòsids, riboflavina, àcid ascòrbic i aminoàcids essencials, especialment ric en lisina i leucina.

Els seus beneficis per a la salut són múltiples. Controla els nivells de glucosa en sang, és hepatoprotector i inhibeix el creixement víric i bacterià

Els seus principals components minerals són potassi, calci, fòsfor, magnesi, seleni, sílice i sofre. Conté en menor quantitat ferro, sodi, zinc, coure, manganès, estronci i germani. Posseeix quitina, fibra dietètica que no és digerida per l’organisme, la principal propietat de la qual és absorbir les substàncies nocives potencialment carcinogèniques, facilitant el seu trànsit per l’intestí i accelerant la seva excreció.

Múltiples beneficis

Els seus beneficis per a la salut són múltiples. Controla els nivells de glucosa en sang, és hepatoprotector i inhibeix el creixement víric i bacterià. Els seus polisacàrids estan associats a funcions immunitàries que reforcen i modulen el sistema immunològic. Està demostrat que reishi no només prevé el desenvolupament del càncer, sinó que a més pot eliminar les cèl·lules canceroses existents en el cos. També redueix l’estrès, la fatiga i millora el son.

Reishi es conrea per tot el món per el seu valor farmacèutic. Es comercialitza com fong en pols, extracte i tintura, formant part de suplements dietètics i com te. Els preparats basats exclusivament en el cos fructífer són els més rics en principis actius.

Autor: Raúl Martínez, Dietista-nutricionista, biòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Maig 2022

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here