El Chi Kung o Qi Gong és un art d’origen xinès basat en el control de la respiració. Es practica per mantenir la salut, augmentar la vitalitat i prevenir o guarir malalties.

chi kung
123rf Limited©amaviael. Fent exercicis de Chi Kung a casa

Exercici físic i respiració

El Chi Kung i el Tai-Chí tenen nombrosos punts en comú, ja que es considera que les dues tècniques funcionen movent l’energia, però usen diferents tipus d’aquesta. Al Chi Kung també se’l coneix com Qigong. Aquesta paraula Qi significa originalment «alè», «buf» o «vapor», i val per referir-se als fluids de l’interior del cos.

Chi Kung és un conjunt d’exercicis de respiració i moviment amb un benefici per a la salut a causa de la pràctica d’exercici físic i de l’educació de la respiració. Podeu treballar tots els músculs del cos, potenciant força, flexibilitat i equilibri i amb menys problemes de sobrecàrrega muscular i risc de lesions associats a altres disciplines esportives.

Com es practica el Chi Kung?

L’essència del Chi Kung és la sincronització dels tres processos vitals, és a dir, cos, ment i respiració. La tradició oriental fa referència a aquests tres processos com els «tres tresors». La pràctica d’aquesta teràpia requereix tres passos:

  1. Control del cos mitjançant la relaxació: relaxem la nostra ment, la respiració i el nostre cos amb la finalitat d’aconseguir que s’obrin els meridians pels quals circula la nostra energia vital o Chi, permetent que circuli de forma correcta.
  2. Regular la respiració: hem de regular la nostra respiració fins a aconseguir un equilibri de constància i tranquil·litat.
  3. Control de la ment o cor: si aconseguim assolir els dos objectius anteriors aquest objectiu s’aconsegueix de forma contigua.

El Chi Kung es practica per mantenir la salut, augmentar la vitalitat i prevenir o guarir malalties

Beneficis del Chi Kung

Els beneficis estan intrínsecament relacionats amb els tres processos descrits anteriorment. Si aconseguim regular la respiració, això ens ajuda a combatre un atac d’ansietat en estat agut, així com a regular la tensió arterial.

I encara que hem destacat al principi tots aquells beneficis que ens pot aportar a la nostra salut mental també, és clar, hi ha un alt grau d’ajuda al nostre cos físic: el Chi Kung ens ajuda a moure’ns sense forçar les articulacions mitjançant estiraments suaus, aconseguint millorar la flexibilitat evitant lesions.

També aquests moviments acceleren el procés de recuperació a les persones operades, ja que augmenta la circulació i el flux d’energia a totes les parts del cos.

Exercicis del Chi Kung

  1. Despertar l’energia. És un dels exercicis més coneguts. Posar els peus en paral·lel, separats, i els genolls lleugerament flexionats. Puges i baixes els braços en paral·lel acompanyant aquest moviment d’una respiració suau. Aquest exercici ens ajuda a millorar l’oxigenació a la sang, augmenta l’energia i calma la ment.
  2. Obrint pit i cor. Aquest exercici ajuda a treballar els meridians del cor i pulmó millorant-ne la capacitat, així com enfortint el cor i la musculatura de la columna. Amb els peus en paral·lel i cames lleugerament flexionades, elevem els braços oberts -com si anéssim a fer una gran abraçada- i els tanquem fins a deixar un espai entre ells, la distància existent entre les teves espatlles.

ESPAI PATROCINAT PER
Cofenat
La evidencia científica demuestra que las terapias naturales también curan

Autor: Roberto San Antonio-Abad. President i responsable de Formació, de l’Associació Nacional de Professionals i Autònoms de les Teràpies Naturals (COFENAT)

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Maig 2022