Organic Food Iberia & Eco Living Iberia, el punt de trobada professional del sector ecològic, torna els dies 8 i 9 de juny a IFEMA Madrid. Al llarg de dues jornades intenses, el pavelló 7 del recinte firal acollirà la tercera edició de l’esdeveniment, la més gran celebrada fins ara.

organic food iberia
Foto cedida per Organic Food Iberia

Enclavament del sector bio a Espanya

Organitzat per Diversified Communications i IFEMA Madrid, l’esdeveniment és l’enclavament per presentar i conèixer allò últim en alimentació, salut i benestar bio, bellesa, cura de la pell, tèxtils, productes de la llar i neteja, de totes les regions d’Espanya i Portugal.

Amb horari ininterromput de 09.30 a 19 hores, els visitants podran descobrir de primera mà l’oferta de 350 expositors distribuïts en 12 pavellons regionals i 5 internacionals, a més d’establir relacions de negocis en espais exclusius com el B2B Lounge o l’exclusiu VIP Lounge patrocinat per Biocop.

Amb horari ininterromput de 09.30 a 19 hores, els visitants podran descobrir de primera mà l’oferta de 350 expositors

Pel que fa a la programació, l’edició d’enguany comptarà amb tres sales de seminaris especialitzades: Organic Talks, Wine Talks i Eco Living Talks, on conèixer i endinsar-se en les principals novetats i tendències del sector ecològic. Xefs de renom mostraran als visitants les seves creacions culinàries en showcookings en directe al Kitchen Theatre, patrocinat pel Ministeri d’Agricultura (MAPA) – Alimentos de España. Tot això acompanyat de l’habitual oferta gastronòmica de foodtrucks on descansar una mica o gaudir d’un piscolabis.

Nous espais

A la Zona d’Innovació es presentarà l’onada de productes llançats en els darrers 12 mesos i que opten als premis Eco & Organic Awards Iberia 2022, que es fallaran en finalitzar el primer dia. Com a novetat, els expositors podran presentar els seus projectes en sessions de 15 minuts a la nova àrea Speakers Corner al llarg de la fira.

D’altra banda, s’habilitaran nous espais dedicats a la innovació en matèria de productes: les Start-up zone dels pavellons d’Organic Food Iberia i Eco Living Iberia reuniran empreses de creació recent dedicades a l’alimentació, begudes, productes per al llar, salut, bellesa, suplements i cosmètica ecològica i natural. Mentre que el darrer packaging sostenible i biodegradable es concentrarà a la zona d’EcoPack.

S’habilitaran nous espais dedicats a la innovació en matèria de productes

A l’espai exclusiu dedicat al sector vinícola, Organic Wine Iberia, els visitants trobaran una zona on conèixer una extensa varietat de vins i begudes espirituoses ecològiques provinents de tot el món, sota el nom de Wine Desk, a més dels tasts emplaçats a la Wine Tasting Gallery, com en edicions anteriors.

©Bio Eco Actual

El sector ecològic segueix imparable

El creixement de l’agricultura ecològica en els darrers anys és extraordinari, les dades ho reflecteixen. I és que el sector ecològic no deixa de batre rècords. Així ho demostra la tercera edició de l’anuari estadístic The World of Organic Agriculture, publicat per l’Institut de Recerca d’Agricultura Orgànica FiBL i IFOAM.

La superfície agrícola ecològica segueix creixent a tot el món. El 2020, la superfície agrària cultivada sota sistemes ecològics va superar els 74 milions d’hectàrees. Això es tradueix en un creixement de l’1,6% de la superfície bio mundial respecte de l’any anterior.

El creixement de l’agricultura ecològica en els darrers anys és extraordinari, les dades ho reflecteixen

També les dades de mercat són esperançadores. El 2020, el mercat ecològic mundial va trencar la barrera dels 120.000 milions d’euros. En concret, va ser significant el creixement del mercat a Europa, que va assolir la taxa de creixement més gran de l’última dècada: amb un augment del 14,9%, el mercat va superar els 52.000 milions d’euros.

Espanya, entre els líders mundials

Espanya és un dels països líders en producció ecològica. Es troba en tercer lloc al rànquing europeu, amb més de 2,35 milions d’hectàrees de terra cultivada seguint sistemes ecològics el 2020, tal com mostren les dades de l’Informe Anual de la Producción Ecológica en España 2021, publicat recentment per Ecovalia. Tant és així que més del 10% de la Superfície Agrària Útil (SAU) ja és ecològica al nostre país.

Estimular el consum, una prioritat

Impulsat per la crisi derivada de Covid-19, que ha posat de manifest la necessitat de prioritzar la cura de la pròpia salut i la del planeta, el mercat bio espanyol es va valorar en 2.752 milions d’euros l’any passat. I cada cop són més els consumidors que trien els productes ecològics: la despesa per càpita va pujar fins als 58,15€ per persona/any. Aquestes són xifres optimistes, tot i que estan encara lluny de la mitjana europea, situada als 102€ aproximadament.

Espanya és un dels països líders en producció ecològica. Es troba en tercer lloc al rànquing europeu

Perquè incrementar el consum és una necessitat per consolidar la transició ecològica i enfortir la resiliència del sector.

Horitzó 2030

A nivell polític, el pas s’està fent. El Pacte Verd Europeu i les seves estratègies ‘De la Granja a la Taula‘ i ‘Biodiversitat‘ s’han marcat uns objectius ambiciosos per augmentar la superfície agrícola ecològica europea fins al 25% el 2030, alhora que estimular el consum. I, per això, la implicació de tots els actors és clau.

En aquest sentit, les fires professionals i comercials i les campanyes de sensibilització locals, nacionals i internacionals com la Semana Bio, que se celebra del 2 al 9 de juny a tot l’Estat, són promotores del valor de la producció ecològica. Imprescindibles per sumar esforços i reivindicar que el que és bio no és una moda sinó la única via possible.

Una setmana dedicada a la producció ecològica

La Semana Bio neix com una campanya d’una setmana de durada per a crear consciència sobre els beneficis de l’agricultura i els aliments ecològics, assenyalats per la Unió Europea com un element clau i imprescindible a promoure en el marc de les Estratègies Biodiversitat i De la Granja a la Taula.

Al llarg de set dies aglutinarà activitats de tota mena amb l’objectiu de promoure, difondre i celebrar la producció ecològica. Entre elles: visites a productors i instal·lacions agràries i ramaderes, activitats comercials a nivell retail, activitats amb enfocament gastronòmic i en el sector de la restauració, tallers i activitats en escoles, biblioteques i centres educatius, i accions de divulgació específiques. Totes les idees són benvingude

És una iniciativa oberta a tots els actors del sector ecològic, ja siguin agricultors, ramaders, productors, comercialitzadores, distribuïdors, certificadores, organitzacions sectorials, així com restaurants, escoles o retailers. També les institucions i administracions públiques estan convidades a implicar-se i a sumar-se a l’esdeveniment organitzant activitats al costat del sector agroalimentari per a posar en valor la filosofia bio, en vistes a aconseguir els objectius europeus.

Autora: Ariadna Coma, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juny 2022