Cada cop queda més lluny la idea que hem de bandejar els greixos de la nostra dieta i es parla més sobre la seva importància per a la nostra salut. Avui ens centrem en per què hem d’incloure àcids grassos insaturats a la nostra alimentació i on trobar-los.

ácidos grasos
123rf Limited©tbralnina. Fonts d’omega-3 i greixos insaturats

Els àcids grassos insaturats

Els àcids grassos són imprescindibles per al nostre benestar i salut. Dins dels insaturats ens interessen especialment l’omega-3 i l’omega-6, ja que són àcids grassos essencials, és a dir, que el nostre cos no té la capacitat de sintetitzar-los.

L’omega-3 ha guanyat popularitat en els darrers anys i destaca pel seu poder antiinflamatori i per ser un gran protector del sistema cardiovascular i nerviós. El trobem a les algues marines, llavors de lli, llavors de xia, nous i al peix blau. També el podem obtenir a partir de suplementació. Una bona alternativa són les càpsules d´oli d´algues amb Omega-3.

Els àcids grassos són imprescindibles per al nostre benestar i salut

D’altra banda, l’omega-6 destaca per mantenir uns nivells de colesterol adequats i participar en la resposta del sistema immune. El trobem en olis vegetals com ara gira-sol, blat de moro i soja.

La importància de l’equilibri entre omega-3 i omega-6

És important tenir en compte que els àcids grassos omega-3 i omega-6 han d’estar ben equilibrats, ja que el desequilibri pot acabar potenciant inflamació i desenvolupament de malalties.

De manera general es recomana una ràtio omega-6 i omega-3 de 2:1 o 1:1 respectivament. Però en les dietes modernes poc saludables és habitual que la ràtio estigui entre 15:1 fins a 20:1. A això hi afegim el problema que molts dels omega-6 que es consumeixen s’escalfen a temperatures elevades. I en tractar-se d’àcids grassos poliinsaturats s’oxiden amb facilitat, donant un caràcter encara més inflamatori a la dieta.

És important tenir en compte que els àcids grassos omega-3 i omega-6 han d’estar ben equilibrats

A més de mantenir una bona ràtio entre aquests omegues, una bona alternativa és cuinar amb un altre àcid gras important, l’omega-9 o àcid oleic, present principalment a l’oli d’oliva (tot i que també a l’oli de gira-sol alt oleic i el de càrtam ). És un àcid gras monoinsaturat, per això aguanta molt millor l’exposició a la calor.

No podem deixar de parlar de l’omega-7 o àcid palmitoleic, encara menys conegut que els anteriors, és un àcid gras imprescindible per nodrir i mantenir la salut de la nostra pell i mucoses. Destaca especialment per estar present a l’arç groc i a les nous de macadàmia.

En definitiva, incloure àcids grassos a la nostra alimentació és molt important per mantenir un bon estat de salut.

PATROCINAT PER
Herbolario Navarro | Casa Fundada l’any 1771

Herbolario Navarro

Autora: Glenn Cots, Dietètica integrativa

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juny 2022