A més de l’origen, durant el procés de certificació també es verifica el mètode d’obtenció d’un ingredient. Alguns mètodes són admissibles i altres no, segons els principis del que s’anomena la “química verda” que segueixen les normes per a la certificació de cosmètica natural i ecològica.

ingredientes cosmeticos
123rf Limited©auremar

Revisant alguns casos

Un cas típic: els solvents utilitzats per a l’extracció de molts dels ingredients que es fan servir en cosmètica. Si no són presents al producte final, els seus noms no apareixen a l’INCI i, a més, els solvents petroquímics produeixen rendiments més alts, per la qual cosa el més habitual és que es facin servir solvents petroquímics, com el metanol o l’hexà. També es poden utilitzar solvents naturals, però aquesta dada s’ha de buscar a la informació que aporta el proveïdor, i si no dóna la dada o, si el solvent és petroquímic, l’empresa que es vulgui certificar ha de buscar un altre proveïdor.

A més de l’origen, durant el procés de certificació també es verifica el mètode d’obtenció d’un ingredient

Un cas curiós és el dels olis hidrogenats, refinats, desodoritzats, etc. L’INCI és exactament igual per als olis amb tractament o sense. Per exemple, seria Olea Europaea Fruit Oil, tant si és un oli d’oliva verge extra ecològic com si és un oli hidrogenat d’oli d’orujo d’oliva, natural però no ecològic. A la cosmètica certificada es permeten aquests tractaments, però si un oli ha estat processat, per exemple, està hidrogenat, es revisarà amb quins additius i mètodes s’ha fet la hidrogenació, i si la marca voldria destacar a l’etiqueta que el producte porta “oli d’oliva” no es permetria que digués que és verge, o ecològic, etc. si no ho fos.

Confusió dels INCI

El més delicat pel que fa als INCI es refereix als ingredients que, amb el mateix nom, poden ser naturals o petroquímics, ja que alguns s’utilitzen àmpliament en molts productes cosmètics. En aquest cas, si s’utilitzés una aplicació de mòbil o un llistat d’ingredients “bons i dolents” per llegir l’etiqueta, podria passar que l’ingredient d’un producte certificat s’identifiqués com a no natural. Per exemple, el cas del Propanediol. El més freqüent és que sigui petroquímic, però si el producte és realment certificat, sabrem que aquest Propanediol és d’origen vegetal. Hi ha molts més ingredients que es troben en aquest cas, entre d’altres: Glycerin, Parfum, Tocopherol, Propylene Glycol, Carbon Black o el Menthol.

La glicerina pot ser d’origen animal, vegetal o petroquímic

La importància de la certificació

La glicerina és un exemple força complex. Es mostra sempre amb el nom INCI Glycerin, però pot ser d’origen animal, vegetal o petroquímic. La glicerina vegetal es pot obtenir per molts processos químics i alguns necessiten l’ús d’additius petroquímics. A més, pot provenir de soja transgènica, que és una font molt freqüent per a aquest ingredient. La glicerina petroquímica s’obté per un procés de síntesi a partir del propà, i en cosmètica convencional, és molt freqüent que aquest sigui l’origen.

Amb aquest exemple d’un ingredient molt comú a la cosmètica volem posar de manifest que, només a partir dels que coneixem com a INCI, és impossible poder determinar amb seguretat si una cosmètica compleix tots els requisits necessaris per ser considerada econatural. Una certificadora seriosa s’encarrega de tota aquesta feina i és l’única garantia per a les persones consumidores.

Autores: Nuria Alonso, Certificació BioVidSana i Montse Escutia, Projecte Ecoestética

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juny 2022

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here