Roger Berengueres (1993, Artesa de Segre) és graduat en Enginyeria Agrònoma i Alimentària per la Universitat de Lleida i té el Màster d’Agricultura Ecològica per la UB. És responsable de producció ecològica de la Cooperativa d’Artesa de Segre, agricultors i elaboradors compromesos amb el territori i els consumidors, que integra, amb la visió de recuperar la tradició agrícola local, la marca Hort del Silenci, que des del 2013 elabora els seus productes amb aliments procedents de cultius propis a Catalunya. Compta amb certificació ecològica, de proximitat, sense gluten i vegana, amb l’objectiu d’oferir una alimentació sana i responsable i respectuosa amb la terra cultivada, de la qual garanteixen la seva traçabilitat.

Roger Berengueres Hort del Silenci

Quins són els pilars d’Hort del Silenci?

Des d’Hort del Silenci som conscients de la realitat del sector de l’alimentació i del mercat, però tenim molt clar el nostre projecte. Un projecte que revalora el camp i les pràctiques agrícoles sostenibles i contribueix, modestament, a una alimentació més sana, saludable i de proximitat. Volem tancar el cicle, és a dir, començar des de la producció fins a la venda final al client. Només d’aquesta manera podrem garantir la traçabilitat correcta dels nostres productes i fer-ho d’una manera respectuosa amb les persones i amb el medi ambient. A més, intentem fer un producte de qualitat, involucrant el màxim possible de pagesos de la zona per donar sortida a la producció local i de proximitat. Volem assegurar un relleu generacional digne al camp. En termes agrícoles, som ambiciosos, ho hem de ser. Volem canviar el marc agrari actual apostant per una diversificació de cultius, que permeti una millora del sòl, a més d’un control natural de les males herbes i les plagues. Com sempre hem dit, primer de tot, som agricultors.

Hort del Silenci forma part de la Cooperativa d’Artesa de Segre. Com és el vostre lligam amb el territori?

La Cooperativa compta amb uns 1.300 socis, gent arrelada al territori, molts dels quals formen part de diferents generacions dedicades a la ramaderia i l’agricultura a la nostra zona d’influència: Noguera, Segarra, Urgell i Pallars Jussà. Des de fa uns anys, l’entitat ha obert una línia de producció ecològica que complementa la seva activitat agropecuària. Si en el seu conjunt la Cooperativa té unes 20.000ha de producció de cereals i lleguminoses, d’aquestes, 1 miler es troben en producció ecològica i es manen des d’ECO Artesa 2058 SLU, que és la societat encarregada del conjunt de la producció ecològica. D’aquesta societat en forma part la marca comercial Hort del Silenci, encarregada de comercialitzar la producció destinada i elaborada per a consum humà. Com hem dit anteriorment, l’objectiu principal de la Cooperativa i també d’Hort del Silenci és crear un projecte sòlid, atractiu i viable, perquè les noves generacions puguin quedar-se a casa i desenvolupar el seu ofici amb dignitat. I això ho fem, per exemple, mitjançant la recuperació de llavors antigues de lleguminoses (llentia pardina i cigró Alta Segarra) i cereals antics (blat Khorasan, Espelta, Florence Aurora). Aquestes llavors, que ja es conreaven antigament a la nostra zona, estan més adaptades a les característiques del sòl i a les condicions climàtiques del nostre entorn. A més, necessiten menys aigua per créixer i, per tant, s’afavoreix una utilització òptima dels recursos disponibles. També col·laborem amb universitats, centres de recerca i fundacions en la investigació de noves espècies que es puguin adaptar a la zona, més resilients, que esdevinguin alternatives de cultius i permetin rotacions al camp. L’any passat vam dur a terme un camp d’assaig amb la UdL (Universitat de Lleida) en el qual vam observar la competència de la camelina amb les males herbes. En aquests moments, també treballem amb la Fundació Miquel Agustí en la recerca de llavors de fava tendra que siguin òptimes per a fer-ne conserva i consumir en fresc. Com veieu, el lligam amb tots els actors que intervenen en l’àmbit del coneixement agrícola hi és i ha de continuar existint perquè només treballant en equip s’aconsegueixen bons resultats que beneficiïn a tothom. No podem deixar mai de tocar de peus a terra.

Conceptualment (i amb les certificacions), aneu més enllà de la producció ecològica.

La producció ecològica és l’ànima de la nostra marca. Per això, té tot el sentit del món que comptem amb certificació oficial. En el cas de Catalunya, comptem amb el distintiu atorgat pel CCPAE i això ens permet donar seguretat al consumidor final, ja que li oferim un producte certificat oficialment en producció ecològica. Però som coneixedors que, a banda de la conscienciació ecològica, també existeixen problemes d’intoleràncies alimentàries que, malauradament, estan augmentant a la nostra societat. Davant d’això, nosaltres oferim aliments aptes per a tothom i, en aquest sentit, també disposem d’una línia de productes sense gluten (pasta elaborada a partir de llegums, farines de cereals que no porten gluten, etc.). Cal donar la màxima garantia de seguretat alimentària als nostres clients i ho fem també certificant-nos amb el segell de l’Espiga Barrada. A més, des de fa uns mesos, som membres de l’Associació de Celíacs de Catalunya. D’altra banda, tenim en compte que existeixen també noves maneres d’entendre l’alimentació. En aquest sentit, la nostra producció és ideal per a consumidors vegetarians i/o vegans, ja que comptem amb una gamma de productes elaborats exclusivament amb ingredients d’origen vegetal, i alguns d’aquests productes serveixen com a substitut de la proteïna d’origen animal. En són exemple L’OU Vegetal, la salsa bolonyesa vegana o bé la Beixamel Vegana. Aquest tipus de productes també compten amb certificació oficial de l’etiqueta Vegana. Estem contents de poder oferir al mercat diferents línies de productes 100% lliures d’al·lèrgens (per exemple, la gamma dels EASY MIX).

Penses que l’ecològic és una ‘obligació’ sobre la qual construir els valors i la diferenciació d’una marca?

La producció ecològica és una manera d’entendre el món. Nosaltres no ho vivim com una obligació, sinó com una oportunitat per valorar la terra, les persones i el producte que produïm. Aquest és el centre al voltant del qual gira la nostra manera de fer. Tenint en compte aquest principi, la resta arriba de manera natural; treballant per oferir una alimentació de qualitat, respectuosa amb el medi ambient i amb tots els actors presents en la cadena de producció. La nostra filosofia, doncs, és que un producte ha de ser bo per a tu, per a tots i per al medi ambient. Si no ho és, no és un producte d’Hort del Silenci. Apostem clarament per tenir cultius propis i de proximitat, per dur a terme pràctiques agrícoles sostenibles, per aconseguir un equilibri territorial i laboral, per produir una alimentació certificada, per utilitzar envasos sostenibles i reutilitzables i, en darrer terme i no menys important, per mantenir i potenciar la nostra llengua i cultura. Per posar un exemple de diferenciació i innovació, en aquests moments, estem començant a repartir comandes a establiments i domicilis a la ciutat de Barcelona en vehicles elèctrics, lliures d’emissions de CO2 a l’atmosfera. Aquesta és una manera clara de tancar el cercle i donar sentit al conjunt del nostre projecte.

Es pot innovar amb els productes ‘de tota la vida’?

Sí, i tant. Hi ha molts productes que tenen més utilitats que no pas les que sempre han tingut. És per això que és imprescindible anar-se reinventant i adaptant al mercat, sempre sense perdre l’essència. Us posem un exemple molt clar: la pasta de llegums. Cigrons i llenties, presentats en forma de pasta alimentària -rigatone-, són més atractius per a persones curioses i també per a nenes i nens a qui d’entrada, no sedueixen tant les lleguminoses. O bé un altre exemple, L’OU Vegetal, que és resultat de la barreja de diferents productes que podem trobar a la nostra zona (cigrons i panís) i que té una funció similar a la d’un ou de tota la vida. Amb dues cullerades soperes d’aquesta barreja, mesclades amb aigua, s’aconsegueix la mateixa textura que l’ou batut i també serveix per a fer truites, pastissos o altres elaborats. És important innovar, però això sí, mantenint la qualitat i l’essència del producte, que tinguin una raó de ser.

En aquesta línia, heu fet un canvi a escala comunicativa de productes que hem consumit sempre. On rau l’èxit de productes multipremiats com l’Ou Vegetal o la novetat de la Beixamel Vegana?

En realitat, l’èxit  d’aquests productes és la facilitat per a fer-los servir, així com el fet que tenen un gran interès en determinats sectors de mercat. Els dos que anomenes, són productes vegans i molt innovadors. A més, també intentem innovar en el packaging. Els nostres envasos han de donar al consumidor tota la informació necessària sobre el producte i sobre nosaltres, de manera atractiva i, sobretot, funcional. Per exemple, en el cas de les farines i Easy mix, si aixeques la solapa de la capsa de cartó reciclat, trobes una recepta per a utilitzar el producte. En aquest mateix cas, d’altra banda, s’usa un recipient de plàstic RPET reciclat i reutilitzable, que és el que conté la farina, per tal d’evitar la contaminació creuada a la cuina o a l’obrador. A l’hora de dissenyar, pensem en embalatges que facilitin el seu ús al consumidor i que estiguin elaborats amb materials sostenibles. Són una part més de la roda i han de donar continuïtat a la nostra visió i projecte.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor i Politòleg.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juliol 2022