«A tot el planeta, un milió d’espècies són a prop de l’extinció», advertia Greenpeace l’any passat. La pèrdua de biodiversitat deguda, entre altres raons, a la desforestació, representa un perill per a l’ésser humà.

Foragitar mosquits
123rfLimited©galitskaya

Importància ecològica dels insectes

«Dues de cada tres espècies d’animals són insectes. Per cada persona hi ha 300 milions d’aquests animals». Així ho recull l’informe Anàlisi de la situació i propostes per a la conservació dels insectes de l’Associació Espanyola d’Entomologia i Ecologistes en Acció, on s’estudia la importància ecològica, econòmica i les principals amenaces d’aquest grup d’éssers vius, dels quals es coneixen una mica més d’1 milió d’espècies.

Dins dels insectes, els mosquits ens resulten especialment molestos als humans i són objecte de recerca per considerar-los vectors, és a dir, propagadors de microbis a éssers humans i animals (malalties com el dengue, la febre groga, la malària, la ziga…) són transmeses per la picada dels mosquits). Però, encara que s’han descrit al voltant de 3.500 espècies diferents de mosquits a tot el món, l’absoluta majoria s’alimenten de les plantes (nèctar, saba…) i només 200 espècies s’alimenten de la sang humana.

Hi ha plantes els olis essencials de les quals tenen activitat repel·lent eficaç i demostrada

D’altra banda, segons Greenpeace, «una abundant biodiversitat i la seva cobertura vegetal i animal protegeix els éssers humans de la transmissió de malalties a través dels mosquits perquè aquests es dilueixen a l’entorn». Un exemple, els casos del virus del Nil Occidental que, en àrees amb més diversitat d’aus, van mostrar taxes més baixes d’infecció, ja que els mosquits, com a vector d’infecció, tenien menys probabilitats de trobar hostes adequats.

A Europa, a banda del mosquit comú, Culex pipiens, es troba el conegut com a mosquit tigre (per les franges blanques i negres de les potes), Aedes albopictus, que és originari d’Àsia i es considera espècie invasora a Amèrica i Europa i portador de malalties com la febre groga, el dengue o l’encefalitis.

Olis essencials: naturals i menys agressius

Per foragitar els mosquits de forma natural i menys agressiva que amb insecticides o repel·lents químics, hi ha plantes els olis essencials de les quals tenen activitat repel·lent eficaç i demostrada (ja vàrem esmentar en números anteriors: el citrodiol de l’AE d’eucaliptus blau, el geraniol de l’AE del gerani d’Egipte, el citronelol de l’AE de la citronella de Java, el linalol de l’AE de Lavanda, l’AE de menta…).

Sobre Pranarom

PRANAROM, laboratori científic i mèdic, líder en aromateràpia científica, compta amb més de 250 olis essencials. Tots ells estan quimiotipats i són 100% purs i naturals i procedeixen de plantes botànica i bioquímicament definides.

La seva loció Citronela+, que conté un 30% de Citriodiol, és ideal per repel·lir tot tipus d’insectes. La seva acció sinèrgica amb altres olis essencials li aporta també eficàcia davant de mosca, mosca negra, paparra i tàvec. És un producte 100% ecològic certificat i té una eficàcia de 7 hores.

El Citriodiol® és d’origen natural i ve de la concentració de citronel·lal, una molècula que procedeix de l’AE d’Eucaliptus blau.

  • Foragita els mosquits, sense eliminar-los.
  • Té la mateixa eficàcia o superior als DEETs.
  • No provoca irritació o toxicitat cutània.
  • Actiu davant dels mosquits de les espècies aedes, anòfels i culex, presents a Europa, nord d’Àfrica i Orient Mitjà.
  • Aprovat per les autoritats dels Estats Units, Canadà, Austràlia i diferents països de la Unió Europea.

ESPAI PATROCINAT PER
Pranarom

Autora: Marta Gandarillas, Periodista especialitzada en Saludt Natural, Titulada superior en Naturopatia i Terapeuta de Jin Shin Jyutsu

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juliol 2022