La laringitis és una inflamació de la laringe, que sovint produeix ronquera o pèrdua de la veu. Pot ser aguda o crònica i la forma més comuna associada amb una infecció viral o bacteriana del tracte respiratori superior, però també pot aparèixer associada a bronquitis o pneumònia. És freqüent en persones fumadores i en persones amb reflux gastroesofàgic.

erísim
123rfLimited©scis65. Erísim (Sisymbrium officinale)

Recupera la veu amb l’Erísim

A l’estació estiuenca, l’afonia també pot ser deguda a canvis de temperatura bruscs. Passar de forma sobtada d’una temperatura exterior elevada a un lloc climatitzat i excessivament refrigerat, pot ocasionar inflamació de la mucosa respiratòria i de les cordes bucals, ocasionant laringitis, habitualment amb pèrdua de veu.

L’herba dels cantaires o erísim és una planta anual que es distribueix principalment a la regió euroasiàtica i al nord d’Àfrica, que ens pot ajudar a alleujar la irritació de la gola, la ronquera i la tos, en qualsevol època de l’any. La seva denominació Erísim deriva del grec i significa “jo salvo el cant”, frase que es refereix als cantants que el prenien per aclarir la veu. Herba dels cantaires deriva d’una denominació francesa ja que el rei Lluís XIV la utilitzava.

L’extracte d’erísim o herba dels cantaires, vaporitzat a la gola, és un remei tradicional que ens pot ajudar a alleujar l’afonia estival

En general s’ha utilitzat tradicionalment per al tractament de malalties del tracte respiratori, com ara faringitis, laringitis, tos, afonia, refredat comú, mal de coll i, més rarament, asma.

Però com actua aquesta planta?

És una planta rica en determinats compostos anomenats glucosinolats i isotiocinats, que poden ajudar a reduir el dolor inflamatori, en cas d’irritació de les vies respiratòries. S’ha informat que aquests compostos sulfurats estimulen la secreció i expectoració de la mucosa del tracte respiratori superior i mostren propietats antiinflamatòries, analgèsiques, antitussígenes i relaxants de la musculatura llisa del tracte respiratori, a més d’un ampli espectre d’activitat antimicrobiana. A més, conté mucílags i flavonoides que poden justificar els seus beneficis suavitzants i reparadors de la mucosa oral i faríngia.

L’extracte d’erísim o herba dels cantaires, vaporitzat a la gola és un remei tradicional que ens pot ajudar a alleujar l’afonia estival, associada als canvis de temperatura deguts sobretot als contrastos que es generen entre l’elevada temperatura exterior i la freda climatització artificial, i pot també ser de gran ajuda per a la protecció de les cordes bucals i faringe de les persones fumadores.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juliol 2022