L’Organització Mundial de la Salut (OMS) aposta per les Teràpies Naturals, sector no regulat a Espanya, fet que va ser constatat a la darrera Assemblea Mundial de la institució celebrada a Ginebra.

OMS terapias naturales
123rf Limited©skorzewiak. Seu de l’OMS

Renovar l’estratègia sobre la implantació de les MTC

Cada any se celebra l’Assemblea Mundial de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), però aquest any va ser especialment important per al sector de les Teràpies Naturals, ja que s’hi va presentar un informe del director general sobre Medicines Tradicionals i Complementàries, demostrant una vegada més la ferma aposta per aquest sector, que no està regulat a Espanya, tot i que els professionals ho estem reclamant des de fa més de 30 anys.

L’aposta per les Teràpies Naturals per part de l’organització mundial va quedar reflectida, primer el mes de març passat, amb la creació del primer centre de recerca de les medicines complementàries a l’Índia i, ara, amb aquesta 75a reunió, celebrada al maig, i l’objectiu de la qual va ser renovar l’estratègia sobre la implantació de les MTC.

Les Teràpies Naturals poden curar, per això mateix, els professionals que les practiquen a Espanya han de ser reconeguts com a professionals de la salut

En paraules del Dr. Tedros Adhanom, que en el marc de l’assemblea va ser reelegit director general de l’OMS, “per a molts milions de persones a tot el món, la medicina tradicional és el primer port d’escala per tractar moltes malalties”.

En aquesta línia, en els darrers anys s’han assolit importants regulacions per als interessos dels europeus i professionals de països com Itàlia i Noruega, en Osteopatia, o Portugal, en fins a set tècniques diferents, model -aquest últim- molt adequat per aplicar a Espanya.

Reconeixement com a professionals

Les Teràpies Naturals poden curar, per això mateix, els professionals que les practiquen a Espanya han de ser reconeguts com a professionals de la salut. I això mateix es veurà ratificat una vegada més al centre de recerca que properament veurà la llum a l’Índia.

Amb regulació o sense, els ciutadans seguiran usant les Teràpies Naturals. Segons dades de l’OMS, al voltant del 80% de la població mundial utilitza aquest tipus de medicina i, fins ara, 170 dels 194 estats membres de l’organització han informat sobre l’ús de la medicina tradicional, mentre que els governs han sol·licitat el suport de l’organisme de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) per crear un cos d’evidència i dades fiables sobre les pràctiques i els productes de la medicina tradicional.

El nou centre de l’OMS beneficiarà totes les regions del món

La mateixa OMS denuncia que avui, els sistemes i estratègies nacionals de salut encara no integren completament els milions de treballadors de la medicina tradicional, els cursos acreditats, les instal·lacions de salut i les despeses de salut. És important seguir investigant i potenciant les Teràpies Naturals al món, especialment al món occidental, on, en temes de regulació, estem a la cua de la resta de països. La MT no està regulada a Espanya, cosa que confereix inseguretat als professionals i als ciutadans. És lamentable que no hàgim avançat gens en aquest sentit, que no s’avanci perquè l’atenció mèdica preventiva i curativa sigui assequible i accessible per a tothom; i és molt trist que quan s’emprèn l’estudi del sector les Teràpies Naturals a Espanya siguin injuriades, contracorrent del que passa a la resta del món. El nou centre de l’OMS beneficiarà totes les regions del món. Aquesta nova institució s’enfocarà a quatre àrees estratègiques principals: evidència i aprenentatge; dades i anàlisi; sostenibilitat i equitat; i innovació i tecnologia, per optimitzar la contribució de la medicina tradicional a la salut mundial i el desenvolupament sostenible.

ESPAI PATROCINAT PER
Cofenat
La evidencia científica demuestra que las terapias naturales también curan

Autor: Roberto San Antonio-Abad. President i responsable de Formació, de l’Associació Nacional de Professionals i Autònoms de les Teràpies Naturals (COFENAT)

Suscríbete a la Newsletter y recibe Bio Eco Actual gratis cada mes en tu correo

Bio Eco Actual, tu mensual 100% ecológico
Leer
Bio Eco Actual Agosto 2022