Des de 2002, Rubén Martínez dirigeix el Grup Avícola Rujamar, la primera empresa avícola nacional a crear un model alternatiu i sostenible per a la producció campera i ecològica d’ous 100% Lliures de Gàbies. Gràcies a les seves instal·lacions d’última generació, a les seves fàbriques pròpies de pinso ecològic i convencional, i una tecnologia pionera en traçabilitat alimentària, el que va començar sent un projecte familiar desenvolupat en el medi rural de la província de Cuenca l’any 1984, avui lidera el mercat nacional en producció alternativa sense gàbia: es posiciona amb aproximadament un milió de gallines en sòl, 120.000 camperes i 150.000 ecològiques.

Rubén Martínez

Quin és el repte més gran per a un productor per a fer la transició i incloure la filosofia bio en un dels seus eixos i apostes?

En un país on més del 70% de l’ou que es comercialitza és el de les gallines engabiades, apostar per ser un model 100% lliure de gàbies ja és un gran pas. Tenir un terç de la producció ecològica d’Espanya en les nostres files, quan a penes es consumeix en les grans superfícies (2-2,5%), és un repte major. L’aposta de Rujamar per la producció alternativa i ecològica és total. Creiem que és el futur.

Quins requisits ha de complir un ou ecològic? En què es diferencia d’un convencional?

A Europa hi ha 4 tipus de producció: gàbia, sòl, campera i ecològica. La diferència entre la producció en gàbia i la resta ho diu la mateixa paraula: estan engabiades. En la producció de sòl les gallines estan lliures dins d’una nau, mentre que les camperes tenen accés a l’aire lliure, igual que les ecològiques.

«Com més comprem en la nostra terra, menys haurem d’importar de fora»

Entre la producció campera i l’ecològica hi ha una diferència abismal: el 100% de l’alimentació de les gallines ecològiques és bio. No obstant això, en les gallines camperes, l’alimentació és exactament igual a les de gàbia i sòl. Tot això, a part de les especificacions tècniques i les dimensions requerides tant en exteriors com interiors de l’equipament avícola. Hi ha més espai per au en producció ecològica que en campera.

L’alimentació és clau. Quins avantatges té produir el pinso de les vostres pròpies gallines?

A part de saber el que li donem a l’animal, fet que dona tranquil·litat i seguretat alimentària, el principal objectiu és intentar motivar als agricultors de la zona perquè comencin a produir productes bio. Estem en una zona on hi ha molt poca indústria agrícola. Hi ha milers d’hectàrees i molt poca conscienciació sobre la producció bio.

«El BlockChain és el cum laude i el futur de la seguretat alimentària i de la traçabilitat»

El fet de tenir un productor fiable que compra el seu producte i l’assessora perquè les produccions siguin semblants, el preu just i millor rendibilitat, obre moltes portes cap a la transició. Com més comprem en la nostra terra, menys haurem d’importar de fora. Cada vegada tenim més afiliats o proveïdors d’ecològic a la nostra fàbrica de pinsos. D’aquí a uns anys crec que tindrem prou material i n’haurem d’importar molt poc.

Heu incorporat la tecnologia BlockChain perquè el consumidor pugui veure on s’ha produït l’ou.

El BlockChain és el cum laude i el futur de la seguretat alimentària i de la traçabilitat. Amb aquesta tecnologia el consumidor és capaç de visualitzar d’on procedeix l’aliment de les gallines que han post l’ou, quan i on es van alimentar, quant temps ha estat emmagatzemat el pinso i la seva formulació. També mostra on ha estat emmagatzemat l’ou, durant quant temps, la nau on s’ha produït, el número de lot… Una sèrie de possibilitats abans impensables en el sector alimentari mundial. Som pioners a Espanya.

«Les bondats del producte bio superen amb escreix la diferència de preu amb una producció convencional»

Què hauria de canviar perquè el gruix del teixit industrial aposti per una transformació cap al bio i aquesta traçabilitat?

Els que treballem el bio tenim una tasca fonamental: comunicar de manera real, sense frivolitats ni excentricitats, els beneficis que té la producció ecològica. Un producte bio és un producte lliure de transgènics produït de manera sostenible, lliure de pesticides i herbicides. No és un producte que curi tots els mals o que previngui la malaltia, però sí que té unes bondats qualitatives que un altre producte modificat genèticament i basat en una producció massiva que només té en compte el departament de costos mai podrà aconseguir. Les bondats del producte bio superen amb escreix la diferència de preu amb una producció convencional, tot i que això és una de les asprors a llimar. Les bases són la formació en l’àmbit industrial i la informació veraç i correcta al consumidor.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2022

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here