Els hàbits de consum estan canviant i cada vegada hi ha major consciència de la relació que existeix entre l’alimentació i la salut. Consumidors i empreses han trobat en l’agricultura ecològica un aliat per a contribuir a una vida saludable i respectuosa amb el planeta. Entre ells, empreses pioneres en el sector, com Sol Natural, que compten amb una llarga trajectòria i es diferencien per la seva ànima en un mercat en què la competència empresarial és cada vegada més exigent.

sol natural
©Bio Eco Actual. Xavi Vila i Stef Sanders

Els fonaments de Sol Natural

El camí de Sol Natural comença al novembre de 1992, fruit de la trobada entre Xavier Vila (pare) i l’holandès Stef Sanders. Encara que d’orígens diferents, tenien moltes coses en comú: tots dos seguien dietes vegetarianes i compartien la creença que tenir millors hàbits de consum i una alimentació més sana i sostenible era possible.

Aviat es van fer amics i socis, i amb aquesta il·lusió, van emprendre un viatge que els va portar fins a Holanda. Allí es van reunir amb Zonnatura, una empresa dedicada a l’alimentació natural, amb l’objectiu d’importar la seva marca al mercat nacional. No tenien infraestructura, però els sobrava entusiasme, així que l’empresa els va concedir la llicència per a distribuir els seus productes a Espanya.

1995: Una marca pròpia

Van començar el seu projecte com moltes de les petites empreses de l’època: amb un grup de persones molt reduït i un local petit. Es van establir a Barcelona, en un magatzem de tot just 50 metres quadrats, on van començar a desenvolupar la seva activitat, buscant nous objectius, ideant innovacions i incorporant cada vegada més productes en la seva oferta. L’any 1995, Xavi Vila, fill de Xavier, es va incorporar a l’empresa familiar com a responsable de magatzem, encarregant-se de la gestió de comandes.

Sol Natural distribueix més de 400 referències en productes provinents de l’agricultura ecològica, conservant l’esperit d’empresa familiar

Apostaven per un sector nou i aleshores poc conegut. Anaven de poble en poble i de dietètica en dietètica presentant i distribuint productes ecològics. A poc a poc i adaptant-se al mercat, van fer el pas que va marcar un punt diferencial en la seva trajectòria: la creació de la seva marca pròpia, que van presentar a la fira ExpoSalud. Aquests van ser els fonaments del que avui és Sol Natural, una de les marques ecològiques de referència i amb essència del mercat estatal.

Creixement sostenible

Sol Natural ha estat testimoni de l’evolució del sector bio a Espanya, des dels seus tímids inicis fins a l’auge que està experimentant actualment, gràcies al seu bon fer i la seva filosofia. Des de la seva “casa” a Vilassar de Mar (Barcelona), un espai d’uns 5.000 metres quadrats entre oficines i magatzem, Sol Natural distribueix més de 400 referències en productes provinents de l’agricultura ecològica, conservant l’esperit d’empresa familiar característica dels seus inicis.

Situat en una autèntica masia catalana que data de l’any 1815, un equip d’unes 60 persones treballa en pro d’una alimentació més sostenible, ecològica, de proximitat i que respecta els ritmes de la naturalesa. L’espai ampli, rústic i amb molta història ajuda a mantenir la perspectiva estructural de l’empresa: concebre l’alimentació com a font de salut per a tota la família i el medi ambient.

sol natural
©Bio Eco Actual.La Masia de Sol Natural

«Cuida’t, cuida’ls, cuida’l»

Conscients dels beneficis dels aliments ecològics, Sol Natural proporciona productes certificats i de màxima qualitat. El seu objectiu és poder arribar a totes les llars i a totes les persones, circumstàncies i modes de vida, amb l’oferta d’alternatives d’alt valor nutricional, entre les quals s’inclouen gammes de productes sense gluten, sense lactosa, vegans o sense sucres afegits. Tot això afavorint una alimentació més conscient, que convidi als consumidors a preguntar-se què és el que mengen i a investigar sobre l’origen i l’impacte dels productes que consumeixen, també en productes cosmètics i d’higiene personal, olis essencials, sabons naturals, productes de dietètica i superaliments.

D’altra banda, la filosofia de vida basada en el respecte i protecció del medi ambient ha estat sempre present a Sol Natural. Aquest és el motiu pel qual, des dels seus orígens, un altre dels seus objectius principals és i ha estat desenvolupar-se com una empresa responsable i respectuosa amb el medi ambient. Recolzats en l’agricultura sostenible, els aliments que ofereixen es conreen sense productes químics de síntesis, respectant el cicle de creixement natural de la pròpia planta, conservant i maximitzant les propietats organolèptiques, ajudant a la conservació de l’entorn i cuidant de manera directa i indirecta del regne animal, vegetal i mineral.

La filosofia de vida basada en el respecte i protecció del medi ambient ha estat sempre present a Sol Natural

Per una salut alimentària global

Amb la preocupació per la salut alimentària global i la producció sostenible sempre latent, el seu caràcter solidari es plasma en contínues accions d’ajuda humanitària i social directa. Perquè generar un impacte positiu també passa per donar suport a les comunitats més desfavorides i alhora rellevants del sistema alimentari.

L’any 2008, Sol Natural va crear el programa SOLIDARI, mitjançant el qual destina un percentatge de les seves vendes a projectes solidaris i de cooperació en diferents punts del planeta, com Nepal, Costa Rica, Etiòpia o Guinea Bissau. A més, duu a terme diferents projectes en col·laboració amb diverses ONGs internacionals, fent especial atenció a la nutrició, la sanitat i l’educació dels col·lectius més desfavorits, com són nens i dones.

Treball, il·lusió i innovació

En els seus 30 anys de trajectòria, la voluntat de contribuir a la creació d’un món millor ha estat present en la filosofia de Sol Natural, materialitzant-se en petites accions que han consolidat el creixement sostenible d’aquesta empresa pionera.

Autors: Oriol Urrutia, Co-Editor i Politòleg. Ariadna Coma, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2022

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here