La nostra salut depèn del benestar de tots els ecosistemes que ens envolten, inclòs el sòl. Cada cop som més conscients de la importància de cuidar el medi ambient i de ser sostenibles, ja que això és imprescindible per mantenir la salut del planeta i de nosaltres mateixos. I, encara que no se’n parli tant, és de vital importància mantenir la salut dels nostres sòls, on radica l’essència de la vida en forma de nutrients i altres substàncies que es traslladen als aliments que mengem. Si el terra s’empobreix i perd la salut, nosaltres també.

salud del suelo
123rfLimited©tomwang

Sense sòl no hi ha vida

El sòl és el substrat on creix la vida, s’hi desenvolupen les plantes i amb elles tota la resta de les espècies vives al planeta. A ningú no se li escapa el fet que en un desert és molt difícil, per no dir impossible, sobreviure sense recursos externs, ja que no es pot obtenir res d’aliment de la terra. A la nostra Terra hi ha zones plenes de vida, com les selves de l’Amazones o els boscos d’Europa, zones dedicades a l’agricultura, cada cop més extenses i intensives per la gran demanda i creixement de la població i zones desèrtiques on ja res no pot créixer i res no es pot plantar. El sòl és un ecosistema viu, en la seva salut participen molts elements com la presència de fullaraca, microorganismes, com fongs i bacteris, i fins i tot petits animals, com els cucs, que fan que les condicions de temperatura, humitat i oxigenació siguin bones i el nivell de matèria orgànica i minerals sigui òptim. Això és un sòl fèrtil, amb una bona salut que garanteix la nostra i la d’altres éssers vius. Sense terra no hi ha vida.

Un sòl fèrtil amb una bona salut garanteix la nostra i la d’altres éssers vius

Ja des de la dècada de 1940 es va començar a estudiar l’impacte de les tècniques agrícoles en la qualitat del sòl, mostrant ja llavors que aquestes podien afectar la densitat de nutrients dels cultius. A partir d’aquí, la controvèrsia estava servida sobre les diferències nutricionals entre els cultius orgànics o ecològics i els convencionals. Estudis més recents ens mostren que les diferències més consistents entre els cultius ecològics i els convencionals conclouen que els cultius convencionals contenen majors nivells de pesticides, mentre que els cultius ecològics contenen nivells més alts de substàncies bioactives com els polifenols que mostren propietats antioxidants i antiinflamatòries que protegeixen la nostra salut. L’agricultura ecològica és més respectuosa amb el medi ambient, menys intensiva i tendeix a mantenir una mica millor la salut del sòl respecte de les pràctiques agrícoles convencionals que el degraden progressivament. Ambdós mètodes, però, depenen d’eliminar la “malesa” del sòl i això, en qualsevol cas, altera la seva salut, reduint la seva matèria orgànica i la seva biodiversitat i limitant la seva capacitat d’aportar aquests nutrients i substàncies positives per a la nostra salut. De totes maneres, en tots dos casos es pot millorar aquesta situació amb tècniques que assegurin una bona quantitat de matèria orgànica, amb l’ús de compost, l’enriquiment microbià i assegurant la presència del mantell o humus. Per això, els efectes de l’agricultura a la densitat nutricional dels nostres aliments no depenen únicament de si es tracta de la pràctica convencional o l’ecològica.

Els cultius ecològics contenen nivells més alts de substàncies bioactives que mostren propietats antioxidants i antiinflamatòries que protegeixen la nostra salut

Diverses comparacions realitzades en estudis independents indiquen que les pràctiques agrícoles regeneratives o agricultura de conservació milloren els perfils nutricionals dels cultius i fins i tot del bestiar. Les pràctiques regeneratives que combinen el guaret o descans de la terra durant un temps, els cultius de cobertura amb plantes herbàcies en alternança amb els cultius o en coexistència i la rotació de les espècies cultivades, produeixen cultius amb nivells més alts de matèria orgànica del sòl i nivells més grans de certes vitamines, minerals i substàncies bioactives. Curiosament, eren les pràctiques habituals en la generació dels nostres avis, el desenvolupament ha anat més enllà de les capacitats de la terra. Per menjar aliments més rics nutricionalment i que això repercuteixi positivament en la nostra salut, hem de tenir cura dels nostres sòls.

salud del suelo
123rfLimited©javiindy

Què podem fer?

El sòl fèrtil s’està extingint. Fins ara, l’agricultura ha degradat fins a un terç de les terres agrícoles potencials del món i, segons un informe recent de les Nacions Unides, la humanitat segueix camí de degradar un altre terç de la producció agrícola mundial durant aquest segle. Sembla que, tret que canviem la forma com gestionem el sòl, més del 90% es podria degradar d’aquí al 2050, i la crisi alimentària mundial serà inevitable (Frontiers in Sustainable Food Systems). És el moment de passar a l’acció.

Les qüestions ecològiques són de màxima prioritat i així ho haurien de ser per als governs de tot el món

Fa molts anys que es lluita per una humanitat més respectuosa amb el medi ambient, però ara les qüestions ecològiques són de màxima prioritat i així ho haurien de ser per als governs de tot el món. Cadascú de nosaltres pot col·laborar per que això sigui així i com més persones siguem conscients de la importància d’aquest tema, millor. El fet de consumir menjar ecològic o de producció integrada i especialment de petits productors locals que tinguin aquesta sensibilitat i cuiden el sòl que cultiven és una ajuda, però no n’hi ha prou. Actualment, els dos instruments més importants amb què comptem són la nostra veu i el nostre vot. La nostra veu per mostrar als governs la nostra preocupació pel sòl, per conscienciar com més persones millor sobre el problema i també sobre els beneficis de solucionar-ho. I el nostre vot electoral, per triar aquells que realment s’encarregaran d’implementar polítiques en aquesta direcció. Tot per un planeta més sostenible, un sòl ric i fèrtil i una millor salut de tots.

Autora: Laura I. Arranz, Doctora en Nutrició, farmacèutica i dietista-nutricionista | www.dietalogica.com

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2022