«Tornem amb ganes, amb força, amb la convicció que és urgent repensar el món en què vivim». Són paraules de la directora de la fira Ángeles Parra en presentar aquesta nova edició de la fira BioCultura.

BioCultura Madrid
©Bio Eco Actual

BioCultura Madrid 2022: del 3 al 6 de novembre a Ifema

Els temes centrals d’aquesta edició, que com sempre reuneix productors i consumidors, són l’alimentació ecològica, amb més del 50% d’expositors i la cosmètica i productes d’higiene certificats, amb un 20% de l’espai expositiu. Els segueixen el tèxtil sostenible, la bioconstrucció, salut, teràpies i centres, finances ètiques, solucions a la crisi energètica, drets laborals, drets dels animals, desforestació i biodiversitat, canvi climàtic, etc.

A la fira també trobarem un espai per a professionals enfocat a dinamitzar el petit comerç i les petites i mitjanes empreses. Són més de 400 les empreses que mostren els seus productes certificats ecològics. «Necessitem relocalitzar l’economia i tornar a una alimentació ecològica i de proximitat», assenyala Ángeles Parra, «l’alimentació ecològica ajuda a combatre la crisi climàtica, la pèrdua de biodiversitat i les malalties de la civilització, la despoblació rural, etc.», conclou.

En el 10,79% de superfície agrària útil destinada a la producció ecològica a Espanya, segons les darreres dades del Ministerio d’Agricultura, Pesca i Alimentació, MAPA, destaquen els cultius permanents, especialment la fruita seca, les plataneres i subtropicals, els cítrics, i l’oliverar. Les explotacions ramaderes ecològiques també continuen augmentant amb un 20% més respecte a l’any anterior. Els operadors han augmentat un 16%, productors primaris (19%), establiments industrials (12%) i comercialitzadors (7%).

A la fira trobarem un espai per a professionals enfocat a dinamitzar el petit comerç i les petites i mitjanes empreses

BioVeggyCultura

«Un autèntic tsunami» és el creixement del moviment veggie, també a Espanya. Més de 5 milions de persones són o veganes o en camí de ser-ho (flexitarianes i vegetarianes), fet que suposa un augment del 34% respecte a les dades del 2019, segons l’informe The Green Revolution 2021.

Són diferents i variats els motius que porten més i més persones a acostar-se al veganisme: entre ells la preocupació pel medi ambient, per la salut i per empatia cap als altres animals. A BioCultura tenim a més la garantia que tots els productes que es mostrin a BioVeggy són certificats ecològics, ja que els productes vegans, només per ser vegans, no són necessàriament saludables.

Eco Activisme

Per a aquesta cita s’ha creat un espai on les ONG es donaran a conèixer als visitants amb el nom de Tribuna de Ecojusticia. S’hi convidarà tots a implicar-se per afavorir els canvis necessaris per a la transformació de la societat. Xerrades, tallers i presentació de les diverses campanyes sobre temes com la transició ecològica, l’especulació immobiliària, les incineradores, els ecoterritoris, els drets laborals i els agrobussines o greenwashing, entre d’altres. També xerrades informatives sobre certificadores com el Vlabel, que garanteix que un producte és vegà.

BioCultura Madrid
©Bio Eco Actual

Eco-gastronomia a BioCultura

El públic podrà conèixer novetats gastronòmiques a través de showcookings i tasts com els de formatges vegans i no vegans, d’olis, vins i xocolates, entre d’altres. També hi haurà sortejos de lots d’aquests productes.

La nostra dieta és important. Sabem que la producció convencional d’aliments suposa el 30% d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Modificant la nostra dieta cap als aliments ecològics i majoritàriament vegans contribuïm a la salut pròpia i del planeta. Als showcookings de la fira tindran el seu espai els aliments ecològics vegans i les activitats del projecte MenuDaTierra.

Concerts, pel·lícules, llibres, relaxació

En una sala de BioCultura es troba El Manicomio, un espai concebut per albergar música, presentacions de llibres, visionat de pel·lícules, sessions de relaxació, taules rodones i xerrades, «una sala amb una programació molt cultural per a aquells bojos que son molt assenyats», apunta l’organització.

Pels petits: Mama Terra

Com sempre, BioCultura pensa en els infants, en la importància d’ensenyar-los els valors que ens motiven i fer-ho amb alegria. Tallers de cuina, cases-niu, saquets d’aromàtiques, boles de llavors, manualitats, conta-contes, són algunes de les activitats que s’aniran desenvolupant a l’espai MamaTerra.

«Un autèntic tsunami» és el creixement del moviment veggie, també a Espanya

Visió de futur

L’alimentació ecològica a Espanya es troba en un moment de creixement exponencial. Tenim clar que l’alimentació ecològica aporta béns públics a la societat en incidir en la salut del territori, en un cost sanitari menor, menor impacte ambiental, fins i tot en algunes produccions, amb impacte ambiental positiu. «Ens hi va la salut» ens explicava el Dr. Pere Gascón, excap del Servei d’Oncologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, i actual Director de la Càtedra CELLEX d’Oncologia i del Coneixement Multidisciplinari de la Universitat de Barcelona, «menjar aliments ecològics és de les millors decisions que podem prendre pels nostres cossos. Es tracta d’una inversió per a un futur sa i no podem oblidar que un cop apareix càncer ja no podem fer marxa enrere».

Hilal Elver, relatora de les Nacions Unides sobre el dret a l’alimentació, en un informe de 2017, advertia: «els plaguicides perillosos s’utilitzen en excés, cosa que provoca danys a la salut humana i els ecosistemes de tot el món, i aquesta utilització sembla que augmentarà en els propers anys». És preocupant.

La implicació de tots nosaltres pot contrarestar i revertir els danys que s’estan infligint a la nostra terra. El futur el construïm pas a pas, el creixement ha de ser coherent, sostenible. El futur és ecològic.

Autora: Montse Mulé, Editora

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2022