L’Associació de Salines Marines, Salimar, ha presentat un segell certificat per AENOR amb el qual el consumidor podrà identificar per primera vegada en els punts de venda el que és 100% sal marina. Gonzalo Díaz, president de l’entitat, ha celebrat la fita com «un pas importantíssim per a les salines marines i per al consumidor, que tindrà la garantia que adquireix un producte natural i que també s’ha obtingut de forma absolutament natural».

sello 100% sal marina
©Salimar. Presentació del segell 100% sal marina a BioCultura Madrid, el divendres 4 de novembre

Nou segell 100% Sal Marina

Així, més de 50.000 tones de la sal marina produïda a Espanya per Salimar anirà marcada d’ara en endavant amb el segell 100% Sal Marina. Una distinció que realça el seu origen natural, la seva sostenibilitat, la seva contribució a la conservació d’oficis tradicionals i la seva capacitat per a generar biodiversitat.

El president ha subratllat la singularitat de la sal marina a partir de que «dels 60 milions de tones de sal que es produeixen a Europa, només entre 2 i 3 milions són de sal marina natural lliure de tractaments químics o d’activitats procedents de la mineria». En aquest sentit, Díaz matisa que la sal marina és produïda «exclusivament a través de l’acció del sol i el vent». I el segell presentat recentment, ha continuat el portaveu, «aporta transparència i informació al consumidor sobre l’impacte ambiental positiu que aporten aquests aiguamolls». Així, ha afegit, «podrà tenir la garantia que el que consumeix genera ecosistema».

Per primera vegada el consumidor pordrá identificar en els punts de venda el que és 100% sal marina

Una font de futur com a visió familiar

A més, ha al·ludit a la visió familiar que projecta Salimar: «La biodiversitat genera futur per als altres, com va implícit també en els valors familiars de les empreses associades». Teresa Fernández, directora de comunicació de l’entitat, ha lamentat que encara «no hi hagi una norma europea sobre la sal; no existeix una definició comuna». D’aquí ve que, segons ha indicat, «des de Salimar hem volgut conferir un sentit i un valor específic a la sal marina amb la certificació d’AENOR». Un segell, que segons ha subratllat Fernández, «ens acosta a la idiosincràsia de la producció sostenible de sal marina».

sello 100% sal marina

Idiosincràsia de la producció sostenible de sal marina

Precisament, les salines marines conserven oficis tradicionals com el d’aguatajos (també conegut com canaler o guardabalses); una figura que s’encarrega de supervisar que els nivells de salinitat de les llacunes siguin òptims perquè cristal·litzi la sal. I des del punt de vista de la biodiversitat, el segell de sal 100% sal marina, recorda que aquests aiguamolls salobres són la llar ideal de centenars d’ocells, peixos, plantes, crustacis, invertebrats i microorganismes. Un ecosistema ric i ple de vida en el qual conviuen, en perfecta harmonia, la naturalesa amb l’activitat salinera en una simbiosi única en la qual tots dos es beneficien.

Amb aquesta proposta, l’entitat vol defensar la idoneïtat d’aquesta mena de sal per a un consum sostenible i natural, dins de les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut sobre consum diari (menys de 5 grams de sal per dia).

El segell realça l’origen natural de la sal marina, la seva sostenibilitat, la seva contribució a la conservació d’oficis tradicionals i la seva capacitat per a generar biodiversitat

Sobre Salimar

L’Associació de Salines Marines, Salimar, es va constituir l’any 2019 amb l’objectiu donar a conèixer les característiques i beneficis de la sal marina, promoure el seu consum responsable en benefici de la salut i reivindicar la funció mediambiental d’una indústria sense la qual no existirien ecosistemes d’enorme riquesa, en els quals viuen i nidifiquen centenars d’espècies animals.

Les empreses associades a Salimar són Marítima de Sales (Cadis), Infosa (Tarragona), Salines d’Es Trenc (Mallorca), Salinera Espanyola (Eivissa i Múrcia) i Bras del Port (Alacant). Entre les cinc sumen un total de 7.200 hectàrees, amb una capacitat productiva mitjana de 720.000 tones anuals de sal marina. La facturació de les empreses associades ronda els 50 milions d’euros a l’any. La sal marina és present en infinitat d’aplicacions que van del consum humà a la indústria alimentària passant per la indústria química o el tractament d’aigua.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2022