El màrqueting no és altra cosa que un conjunt de principis i pràctiques que busquen l’augment del comerç, especialment de la demanda, particularment en la venda de béns i serveis. En aquest darrer terme podríem estar parlant perfectament de les Teràpies Naturals. L’ús de tècniques de màrqueting per promocionar la teva consulta no és una cosa dolenta, sempre que no abusis del desconeixement de les persones i fins i tot dels professionals. No només els professionals abusen en la seva publicitat de comentaris o frases que no han de fer servir, confonent al client final, sinó que també les escoles de Teràpies Naturals s’excedeixen en la seva publicitat quan es dirigeixen al professional que es vol continuar formant.

marketing terapias naturales
123rf Limited©feodora52

Els professionals

És habitual llegir publicitats d’Auriculoteràpia i Hipnosi, principalment, que diuen que es pot deixar de fumar en una sessió. És possible? Sí, però… i aquí entrem al terreny de la manca d’ètica: en aquesta mateixa publicitat no diuen que per mantenir-ho en el temps hi has de seguir acudint més d’una vegada, per tant, ja no estan complint amb allò publicitat.

També en alguna ocasió, per sort cada cop menys, apareix el professional que és capaç de tractar, curar, gairebé tot el que et puguis imaginar. Això no només implica mentir, ja que ningú no pot garantir-te la cura de cap tipus de patologia o lesió, sinó que, a més, és il·legal. Els professionals de les Teràpies Naturals que no siguin sanitaris i actuïn així estaran cometent intrusisme professional, segons la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d’ordenació de les professions sanitàries, a causa de la manca de regulació que existeix en aquests moments a Espanya.

Tots els títols actualment a Espanya tenen el mateix valor oficial, que és nul!

Les escoles

Precisament aquesta manca de regulació fa que es cometin irregularitats també en altres àmbits del sector de les Teràpies Naturals, com són les escoles, que juguen amb la publicitat usant arguments de l’estil “Al finalitzar la formació amb nosaltres tindràs un títol acreditat per una universitat” , i el que realment expliquen als alumnes és que el seu títol és l’únic que val i que els altres no serveixen per a res, quan tots els títols actualment a Espanya tenen el mateix valor oficial, que és nul!

També juguen amb aquesta publicitat universitària argumentant que acrediten 60 crèdits universitaris per cada any cursat, i no fan més que un cap de setmana al mes, per molta teoria online que es pugui estudiar. De debò la gent es creu que amb un cap de setmana de classe al mes una escola pot acreditar la mateixa quantitat de crèdits que un curs universitari en acabar un any escolar? Doncs sembla que sí d’acord amb la demanda de matriculacions en aquests cursos.

La manca de regulació fa que es cometin irregularitats

L’escola et garanteix alguna cosa que no complirà al final de la teva formació, és a dir, és una tècnica de màrqueting per convèncer-te d’estudiar amb ells. En aquest sentit, un altre exemple seria la típica frase que, si estudies amb ells, els teus estudis, en una futura regulació, seran tinguts en compte perquè és una formació similar a la que ofereixen altres països on la teràpia que imparteixen a la seva escola està regulada. Si et diuen això, que t’ho donin per escrit; ja veuràs com et posen excuses per no fer-ho!

No deixis guiar-te per falses promeses! Tothom que et garanteixi resultats com a professional, o aquella escola que sigui capaç d’enganyar-te dient-te que la seva formació és l’única que serà tinguda en compte en una futura regulació, l’únic que fa és jugar amb la teva il·lusió i amb la teva butxaca… perquè, a més, barates, el que es diu barates, no ho són aquestes formacions.

ESPAI PATROCINAT PER
Cofenat
La evidencia científica demuestra que las terapias naturales también curan

Autor: Roberto San Antonio-Abad. President i responsable de Formació, de l’Associació Nacional de Professionals i Autònoms de les Teràpies Naturals (COFENAT)

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2022