Molts busquen alternatives per substituir el sucre de la dieta. Però hi ha alternatives saludables? Avui dia tots sabem que el sucre és problemàtic per a la nostra salut. I no parlem únicament del sucre blanc i refinat, sinó també del sucre bru, sucre integral de canya, els xarops, les melasses, la fructosa o la infinitat d’edulcorants sintètics que podem trobar al mercat.

dátiles
123rf Limited©barmalini

Endolcidors alternatius

Abusar-ne pot tenir gran repercussió sobre la nostra salut. El seu consum es relaciona amb l’augment de l’obesitat, les alteracions metabòliques o els problemes hepàtics com el fetge gras. A més, afecten la nostra microbiota, empitjoren el trànsit intestinal, ens produeixen càries, augmenten de forma brusca la insulina a la sang o desencadenen a la llarga situacions més greus com malalties cròniques o inflamatòries, entre altres problemes.

I encara que és cert que els endolcidors no ens aporten res a nivell nutricional, prescindir-ne al 100% no és fàcil per a tothom. L’ideal seria no afegir cap tipus d’edulcorant als nostres plats, però si ho fem sempre tindrem alternatives una mica més saludables que les esmentades anteriorment.

Si pensem en alternatives més saludables tenim la fruita fresca, la fruita deshidratada, la canyella o la farina de garrofa

Si pensem en alternatives més saludables tenim la fruita fresca (com podria ser un puré de poma o un plàtan aixafat), la fruita deshidratada (com uns dàtils, unes panses o unes orellanes), la canyella o la farina de garrofa. En general, totes aquestes alternatives mantenen gran part de les vitamines, minerals i fibra. Totes són bones opcions, encara que avui vull parlar específicament del dàtil.

Propietats del dàtil

El dàtil és una fruita dessecada, per la qual cosa la seva densitat nutricional i energètica és molt més gran que la d’una fruita no dessecada. És rica en fibra insoluble, aporta hidrats de carboni en forma de sucres simples (glucosa i fructosa), té minerals com el magnesi, vitamines del grup B, antioxidants i és una fruita ideal per recuperar energia (sobretot després d’un entrenament), millora la capacitat de concentració i el seu consum és útil per millorar la retenció de líquids i la hipertensió arterial.

El que m’agrada més d’aquest aliment és que queda ideal tant en receptes dolces com en receptes salades i pot ser una bona alternativa com a substitut del sucre. Això sí, és important que diferenciem el dàtil a l’hora d’utilitzar-lo com a endolcidor. Ja que no tindrà res a veure utilitzar el dàtil sencer, en forma de xarop o en forma de sucre de dàtil.

En qualsevol cas, sempre serà millor opció decantar-nos pel sucre de dàtil o el dàtil sencer

Diferents formats

Si optem per utilitzar el dàtil sencer o el puré de dàtil estarem consumint la fruita íntegrament. Tot i que hem de tenir en compte que en estar triturat es produirà un pic de glucosa més elevat que si mengéssim el fruit en la seva forma sencera. D’altra banda, tenim el xarop de dàtil, que per produir-lo se sol coure a foc lent per concentrar els sucres al màxim, fet que pot causar que es perdi gran part dels seus nutrients. Mentre que el sucre de dàtil és el dàtil deshidratat i triturat, encara que en aquest cas no se sotmet a altes temperatures, fet que facilita que es mantinguin les qualitats nutricionals. En qualsevol cas, sempre serà millor opció decantar-nos pel sucre de dàtil o el dàtil sencer.

De tota manera, em reitero en allò que he esmentat al principi, trobar alternatives una mica més saludables que el sucre convencional no ens ha de donar via lliure i posar-nos a consumir diàriament productes endolcits, el que hem de fer és aprendre a menjar sense edulcorants i gaudir del sabor natural dels aliments.

RECOMANAT PER
Sol Natural

Autora: Glenn Cots, Dietètica integrativa

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2022