La farina és un dels ingredients que tenen més presència a la nostra gastronomia. El problema és que normalment el tipus de farina més utilitzada és refinada i a més prové del blat, un cereal cada cop menys saludable.

Alternatives al blat:
123rfLimited©krasphoto

Cereals nutritius

El blat és un dels cereals més consumits a la nostra cultura. Ens ha acompanyat durant milers d’anys i amb el pas del temps s’ha anat modificant amb l’objectiu de millorar-ne el rendiment i el cultiu. El problema és que aquesta millora no ha anat acompanyada de progressos quant a la seva qualitat nutricional o digestibilitat, així que s’ha convertit en un producte més problemàtic per als consumidors i cada cop és més habitual saber de gent que pateix celiaquia o sensibilitat al gluten no celíaca.

La bona notícia és que actualment el mercat és tan ampli que cada cop és més fàcil trobar alternatives amb gluten més saludables que el blat convencional com poden ser l’espelta, el kamut o el khorasan, que solen ser més ben tolerades. I també opcions lliures de gluten com l’arròs, el blat de moro, el melca, el teff, el fajol o la quinoa, entre d’altres.

El fajol és apte per a persones celíaques o sensibles al gluten no celíaques

El problema de les prolamines

Els cereals poden ser aliments molt saludables, encara que també poden ser perjudicials per a certes persones i això és principalment degut al contingut en prolamines. Les prolamines són un tipus de proteïnes presents tant en cereals amb gluten com en cereals sense gluten. Aquestes proteïnes poden acabar sent les responsables de causar intoleràncies i al·lèrgies.

Sabem que cada cop és més comú que la gent pateixi problemes digestius, que tingui problemes autoimmunes o malestar sense un diagnòstic clar. Per això sempre pot ser una bona alternativa escollir opcions més digestives, lliures de prolamines i més respectuoses amb la nostra salut en general. En aquest cas, els pseudocereals com el fajol, l’amarant o la quinoa poden ser una bona opció.

El pseudocereal més innocu

D’entre aquests tres, el fajol generalment és la millor opció, ja que s’ha vist que no sol donar problemes, a més de ser dels pseudocereals amb millors propietats nutricionals. No té cap parentiu amb el blat convencional tot i el seu nom (trigo sarraceno, en castellà).

Les prolamines són un tipus de proteïnes presents tant en cereals amb gluten com en cereals sense gluten

El fajol és apte per a persones celíaques o sensibles al gluten no celíaques. Entre els seus beneficis destaca per:

  • Ser ric en minerals com el manganès, el coure, el fòsfor o el magnesi.
  • Ser ric en antioxidants com la rutina o la quercina, imprescindibles per millorar el perfil lipídic, reduir la inflamació i millorar la nostra salut en general.
  • Ser ric en fibra, principalment en forma de cel·lulosa i lignina. La seva fibra li confereix a més beneficis com a acció prebiòtica o regulació dels nivells de sucre a la sang, entre altres coses.
  • Generar àcids grassos de cadena curta com el tan beneficiós butirat, una increïble font per a les cèl·lules de la paret del nostre intestí.
  • Presentar un perfil d’aminoàcids bo.

En definitiva, si pateixes problemes digestius, malalties autoimmunes o cròniques o simplement vols fer un pas més enllà per millorar la teva salut, substituir la farina de blat refinada per farina de fajol o d’altres cereals o pseudocereals com la quinoa, el teff, el melca o l’arròs, pot ser una molt bona opció.

RECOMANAT PER
Sol Natural

Autora: Glenn Cots, Dietètica integrativa

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Desembre 2022