Cada cop són més les persones que van al seu herbolari de confiança per trobar xarops o plantes que aconsegueixin alleujar la irritació de gola, deguda a aquesta tos que es produeix per una grip, una al·lèrgia, una bronquitis… La tos es pot classificar en seca o productiva, la característica principal és que la seca no expulsa moc, al contrari que la productiva.

tos
123rfLimited©antoniodiaz. Problemes respiratoris

Remeis indicats per la tos

El mal de coll pot ser un símptoma d’infecció per estreptococs, un refredat comú, al·lèrgies o una altra afecció de les vies respiratòries superiors. Els símptomes dels mals de gola causats per un virus i els causats per bacteris Streptococcus del grup A són similars.

Igual que a la medicina convencional trobem diferents medicines segons el tipus de tos que tinguem, a les Teràpies Naturals també trobem diferents remeis indicats per als diferents tipus de tos.

Tos seca

Dròsera: Té un efecte bèquic, és a dir, calma la tos. Principalment emprada per a la tos irritativa, no és un gran expectorant, encara que també ens ajuda en els problemes de bronquitis crònica, asma i faringitis. Per a aquests processos podem utilitzar tintura de dròsera 50 gr. se li afegeix mig litre de xarop simple i prendre de 3 a 6 culleradetes en nens i 3 cullerades en adults.

El pròpolis té capacitat antimicrobiana, antiinflamatòria i inmunomoduladora

Liquen d’Islàndia: planta bàsica per a bronquis. La podem utilitzar com a bactericida i antibiòtic o antitusiva. En aquesta darrera indicació utilitzarem un xarop a raó de 25 gr. de liquen afegint-hi 350 ml. d’aigua. Bullir durant 12 minuts, colar i afegir 300 gr. de sucre. Es poden prendre de 3 a 5 cullerades al dia.

Tos productiva

Rosella: El seu ús terapèutic és el de sedant, especialment a nivell bronquial: fa disminuir la tos i afavoreix l’expectoració pel seu contingut en mucílag i rheadina. Un xarop amb aquesta planta ens ajudarà a combatre la bronquitis i tos rebel. Per elaborar aquest xarop necessitem 40 gr. de rosella (papaver rhoees) + 500 cc d’aigua. Infusionar i deixar reposar 13 hores, colar i afegir-hi 800 gr. de fructosa fins a formar el xarop bullint la barreja. Un cop a temperatura ambient la dosi en adults és de 2 cullerades i 1 per a nens.

Plantatge: s’aplica com a remei pectoral, per el seu contingut en mucílags i àcid silícic.

El malrubí és un tònic estimulant, expectorant, balsàmic i fluïdificant bronquial

Malrubí: Nicholas Culpeper, un dels primers metges a traduir del llatí les propietats de les plantes apropant les seves bondats al ciutadà del carrer, deia d’aquesta planta que ajudava a evacuar la flegma dura i les flegmes fredes dels pulmons en persones d’edat avançada i especialment aquelles que són asmàtiques. És un tònic estimulant, expectorant, balsàmic i fluïdificant bronquial.

Altres plantes amb característiques expectorants i que hem de conèixer i tenir en compte són el pi o la pulmonària.

Tos al·lèrgica

Helichrysum: provoca un estímul de secreció interna d’hidrocortisona, resultant molt útil en casos de tos al·lèrgica.

Irritació de gola

La irritació de gola pot tenir diferents causes. La més freqüent és produïda per una infecció bacteriana i, encara que en aquesta ocasió estem parlant de com solucionar el mal de coll a causa d’una irritació produïda per una tos repetitiva, el remei que proposem ens pot valer per a ambdues causes, és l’extracte de pròpolis. El pròpolis és una resina que les abelles utilitzen en la reparació i protecció del rusc. Posseeix capacitat antimicrobiana, antiinflamatòria i inmunomoduladora, entre d’altres.

ESPAI PATROCINAT PER
Cofenat
La evidencia científica demuestra que las terapias naturales también curan

Autor: Roberto San Antonio-Abad. President i responsable de Formació, de l’Associació Nacional de Professionals i Autònoms de les Teràpies Naturals (COFENAT)

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Desembre 2022