Els bolets terapèutics són fongs que s’utilitzen a tot el món per les seves propietats per guarir o mitigar malalties. Els fongs són un regne independent del vegetal i de l’animal, amb característiques pròpies. Si bé els bolets no es desplacen, com els vegetals, les hifes o rizomes sí que s’expandeixen, i també les espores. No fan la fotosíntesi, sinó que respiren com els animals i s’alimenten de matèria orgànica.

setas terapéuticas
123rfLimited©ximichnatali. Inonotus Obliquus (Chaga), antiinflamatori

Propietats i usos

En el procés de nutrició generen elements bioactius amb altes propietats terapèutiques. La seva estructura no està formada per cel·lulosa, com als vegetals, sinó que els seus polisacàrids contenen quitina i estan lligats a proteïnes, formant proteoglucans, uns compostos que afavoreixen el sistema immunitari. Es troben referències del seu ús ancestral a tots els continents. Més concretament, el seu ús forma part de la Medicina Tradicional Xinesa, amb un primer registre al tractat de fitoteràpia Pen Tsa King, que descrivia les seves propietats fa més de 2.000 anys, així com en tractats posteriors.

Els estudis científics s’estan multiplicant en les darreres dècades per oferir veracitat i reconeixement a uns coneixements ancestrals que es remunten, sens dubte, a la Prehistòria. Entre les línies de recerca destaca la seva acció com a agents antimicrobians, antioxidants, moduladors del sistema immune, antiinflamatoris i antitumorals. Se’n analitzen les possibilitats terapèutiques sobre malalties neurodegeneratives i sobre problemes cardiovasculars, obesitat, diabetis i problemes hepàtics.

Els fongs són un regne independent del vegetal i de l’animal, amb característiques pròpies

Els resultats són prometedors, i actualment ja s’han aïllat alguns dels seus components i s’estan usant en hospitals com a coadjuvants en tractaments mèdics. Tot i això, l’ús més habitual és com a complements nutricionals, generalment preventius. Es troben en forma d’extractes líquids, pastilles i càpsules, a botigues especialitzades, herbolaris, farmàcies i per internet. És convenient utilitzar sempre marques fiables, que ofereixin extractes ecològics i amb garanties sanitàries i de qualitat, per evitar fraus. A causa de les seves propietats farmacològiques, el seu ús com a nutracèutics hauria d’estar avalat per personal sanitari, ja que gràcies a la seva efectivitat poden interactuar amb altres medicaments.

setas terapéuticas
123rfLimited©kupparock. Flammulina velutipes (enoki), amb propietats antitumorals

Principals bolets terapèutics

 • Chaga. És un bolet del nord de Rússia, els països escandinaus i la Xina. Sorgeix com a paràsit dels bedolls. S’usa per a malalties cardíaques i processos oncològics. És antiinflamatòria i neuroprotectora.
 • Xampinyó del sol. D’origen brasiler, és un bon immunoregulador per a patologies autoimmunes i al·lèrgies. És depuratiu i hipoglucemiant. Coadjuvant en tumors.
 • Chorei. És diürètic i activa el drenatge limfàtic i la depuració. S’usa per a infeccions bacterianes del tracte urinari com la cistitis i contra malalties de transmissió sexual.
 • Cua de gall dindi. D’aquest bonic bolet s’extreuen extractes registrats per la seva valuosa acció anticancerígena, com el PSP i el PSV, usats respectivament a hospitals de la Xina i del Japó. Té propietats antioxidants, antitumorals i estimulació del sistema immune.
 • Bolet de tinta. És un gran hipoglucemiant, que s’utilitza com a coadjuvant a la diabetis. Gràcies a les sals de vanadi, que tenen una composició similar a la insulina, ajuda a regular els nivells de glucosa. Protegeix el pàncrees.
 • Cordyceps. És un gran energitzant que incrementa el rendiment a les activitats esportives i disminueix la fatiga. Regula les hormones sexuals masculines i femenines. És antioxidant, alenteix l’envelliment i l’aparició de malalties degeneratives.

És convenient utilitzar sempre marques fiables, que ofereixin extractes ecològics i amb garanties sanitàries i de qualitat

 • Enokitake. S’han aïllat diverses proteïnes bioactives com ara la FIP-Five, amb propietats antitumorals. Protector cardiovascular, gràcies als seus polifenols que redueixen el colesterol total, els triglicèrids plasmàtics i la hipertensió arterial.
 • Orella de Judes. La seva acció antioxidant estimula el sistema immune i genera funcions antiinflamatòries. Protegeix el sistema coronari i arterial. Afavoreix la recuperació de les malalties hepàtiques.
 • Maitake. Destaca per les fraccions MD i MX. La primera és immunoreguladora, i s’utilitza com a antiviral i en tractaments oncològics. La segona s’utilitza contra tots els aspectes de la síndrome metabòlica, com ara pressió arterial alta, diabetis, obesitat i hiperlipèmia
setas terapéuticas
123rfLimited©jee1999. Cordyceps militaris, excel·lent antioxidant
 • Cabellera de lleó. És característic com a protector neuronal, ja que estimula la regeneració de les cèl·lules nervioses i la remielinització de les neurones. Millora les funcions cognitives i afavoreix la plasticitat cerebral. És prebiòtic i protector gastrointestinal.
 • Messima. Posseeix compostos com l’Hispolón, amb propietats antiinflamatòries, antioxidants i antitumorals. S’usa a Corea com a coadjuvant oncològic. Té efectes hipoglucemiants i hepatoprotectors.
 • Reishi. Potencia la salut global mitjançant l’activació immune preventiva. La seva funció antioxidant actua com a fre de malalties cròniques i degeneratives. Entre les seves múltiples propietats ressalten la de ser antiinflamatori, antitumoral, antiviral, antial·lèrgic, cardi i hepatoprotector, antidiabètic i antidepressiu.
 • Shiitake. Gràcies al seu principi Lentinano, es fa servir al Japó per a tractaments anticancerígens. És cardioprotector, ja que redueix el colesterol i els triglicèrids a la sang. Estimula les defenses davant d’infeccions microbianes i cèl·lules tumorals. És regulador hormonal, recalcificador i prebiòtic.
 • Bolet d’esca. És un gran antiinflamatori, té propietats com a hipoglucemiant, perquè redueix els nivells de glucosa. Actua com a antimicrobià, antioxidant i antitumoral.

Autora: Mercedes Blasco, Nutricionista, Màster en Nutrició i salut

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Desembre 2022