David Samper és productor ecològic i biodinàmic i actual president del Consell d’Agricultura Ecològica de la Regió de Múrcia, autoritat pública que va començar a funcionar l’any 2000 com a encarregada de la certificació i l’aplicació del sistema de control de la producció ecològica a la Regió de conformitat amb les normes de la Unió Europea.

David Samper (CAERM)

Com valora l’evolució del CAERM des de la seva creació l’any 2000 fins avui?

Quan es va concebre el Caerm, l’Administració a la Regió de Múrcia no estava molt d’acord amb la seva creació, perquè no es contemplava una llei que emparés aquest tipus d’estructures. Tota la documentació es trobava a Madrid i només calia recollir-la per a activar la producció ecològica a la nostra Regió.

La següent etapa va ser treballar amb les organitzacions agràries, federacions de cooperatives i associacions del sector perquè donessin suport a la creació del Caerm i formessin part d’ell. En la creació d’aquest organisme vaig ser nomenat vicepresident.

«La certificació és prioritària, però també ho és la promoció. Volem que el consumidor sàpiga el que és el producte ecològic»

Avui dia el Caerm és una autoritat pública de control totalment assentada, que compta amb el suport de l’administració i de les organitzacions agràries, i ja ningú posa en dubte el valor de l’agricultura ecològica a la Regió, que compta actualment amb més de 100.000 hectàrees de superfície ecològica certificada.

Amb les últimes dades disponibles, compteu amb 4.600 operadors i 100.000 hectàrees certificades. Continuarà creixent la producció ecològica a la Regió?

Cada vegada que hi ha hagut una línia d’ajudes, hem crescut exponencialment i s’ha mantingut un creixement lineal fins avui, fins a arribar al fet que el 28% de la superfície conreada a la nostra regió sigui ecològica.

Depenent dels cultius el creixement varia, però en el seu conjunt continuem creixent cada any. La producció continua augmentant, però no oblidem que el factor limitant és el consum, que és el que dona sortida a tota la nostra producció. Actualment, amb la crisi que tenim, no és clar que es pugui mantenir aquest creixement, perquè necessitem que els nostres productors rendibilitzin les seves activitats. Tenim una assignatura pendent amb el sector ramader, ja que a la Regió de Múrcia les característiques de la producció ramadera fan que no apostin per aquest sistema de producció i es mantinguin en la ramaderia tradicional.

«Necessitem que l’administració pública secundi totes les iniciatives de promoció de l’agricultura ecològica»

El principal repte és el consum.

Importantíssim. Per això les accions del Caerm van encaminades a això i els consumidors han de creure i consumir agricultura ecològica, ja que, si no, no aconseguirem tenir la producció que necessitem. Ha pujat el cost de tots els sectors i també en ecològic, indubtablement. S’ha invertit molt en recerca i desenvolupament de productes naturals per a cuidar l’ecosistema. Això costa diners i per a pagar-ho el productor ha de ser sostenible també econòmicament.

Què posa en valor la campanya ‘Bons per Naturalesa’?

Dins de les activitats del Caerm està la certificació, que és la prioritària, però també la promoció. Volem que el consumidor sàpiga el que és el producte ecològic. Hem signat un conveni marc amb una gran superfície per a promocionar el producte bio. Però no sols cal signar convenis, s’han d’activar. S’ha de veure en les cadenes que el producte que es ven és el regional i de proximitat, per a motivar al productor. Això moltes vegades no es compleix perquè la distribució té uns canals molt estandarditzats. Poden tenir un distribuïdor en el nord d’Espanya que des d’aquí coordina la distribució. Però si estem en el sud, cal consumir els productes del sud. Això es pot incentivar molt i és una cosa que, a més, no deixa de ser rendible. Les cadenes ho haurien de veure com un repte d’acord amb les mesures agroalimentàries de la Unió Europea.

Bons per Naturalesa destaca el fet que la producció ecològica és bona per al medi ambient i és bona per a tu, cuida la teva salut i la del planeta, per això són tan importants els canals curts de distribució.

Quins eixos de treball principals es fixen per a 2023?

Continuarem mantenint la campanya ‘Bons per Naturalesa’ i posant en valor la família, l’alimentació saludable i el medi ambient. Mantindrem les mateixes activitats que hem fet enguany i en posarem en marxa alguna més. Continuarem mantenint el concurs de fotografia, Fotogènics per Naturalesa. L’acció de “l’adrogueria bio”, acostant la producció ecològica de manera directa als ciutadans, que ha funcionat molt bé en diferents ciutats de la Regió de Múrcia. Així com el concurs amb micro influencers que representen a associacions sense ànim de lucre, Enamorats de les Bones Causes.

Continuarem endavant amb els horts escolars, arribant també als joves i nens, perquè són el futur. Hem d’educar-los en el que significa l’agricultura. Els nostres joves no saben el que és un agricultor, un ramader, que la fruita i la verdura no venen d’una botiga, sinó del camp, d’algú que el sembra i el cuida. Volem transmetre i traslladar això a la joventut.

«El Caerm es va crear per a donar-li el millor servei a l’operador a uns costos justos, però amb la màxima rigorositat que exigeix la normativa europea»

El que necessitem actualment és que l’administració pública secundi totes les iniciatives de promoció de l’agricultura ecològica. Necessitem que s’impliquin, que la Conselleria d’Educació entengui que hem de prevaler aquest consum, que hem d’introduir producte ecològic en els menjadors. Falta compra pública. Ja sabem que estem limitats per l’economia, però l’educació és el pilar fonamental. De res serveix que fem castells en l’aire, si no eduquem a la base, que són els nens. No hi ha res a amagar darrere d’un productor o un ramader. És la realitat: hi ha granges, hi ha agricultors, hi ha medi ambient… És fantàstic que els productors rebin a nens, que són els consumidors del futur.

I a nivell de certificació?

Continuarem donant el millor servei. El Caerm es va crear per a donar-li el millor servei a l’operador a uns costos justos, però amb la màxima rigorositat que exigeix la normativa europea. Des de 2017 oferim la certificació acreditada per ENAC sota la norma ISO/IEC 17065. Per a aquest servei hem anat creixent de manera contínua en personal, des de 4 persones l’any 2000 fins a 35 persones en l’actualitat. Hem evolucionat moltíssim des dels anys 80 fins avui. Abans era inimaginable una iniciativa d’aquest tipus i avui es considera una cosa normal. Cal estar més que contents perquè era impensable que arribéssim on estem avui.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor i Politòleg.

Publicat a l’Anuari Professional Bio Eco Actual 2022 – Tendències 2023.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Anuari Professional Bio Eco Actual 2022 – Tendències 2023