Els tractaments que ofereix la Medicina Tradicional Xinesa (MTX) ens brinden moltes possibilitats per atendre aquests trastorns tan comuns. La reacció del nostre organisme, quan el sorprenem amb aquests tractaments, és més que favorable: són una ajuda nova i el resultat sol ser magnífic. Recordem que a l’antiga Xina tothom pagava al seu metge per conservar la salut; només deixaven de pagar quan emmalaltien.

resfriados gripe
123rfLimited©goodluz

Amb l’arribada del fred

Els mesos freds propicien riscos per a la salut, que en aquesta ocasió estan agreujats amb l’actual pandèmia. Tradicionalment, amb la medicina naturista occidental, hem combatut els refredats i grips amb: dieta (uns dies de dejuni a cítrics i sucs; lavatives si fos necessari); hidroteràpia (embolcalls, fricció matutina freda amb abric, bafs); i plantes medicinals clàssiques (entre d’altres: romaní, eucaliptus, plantatge, saüc o equinàcia, en les últimes dècades). Podem incloure bastants recursos més, des de la mel, el pol· len i pròpolis fins a les inhalacions, o les excel·lents aplicacions amb olis essencials.

Refredats i grip

Una de les formes més senzilles de distingir una grip d’un refredat és per la tos, esternuts, nas congestionat, gola irritada i mal de cap típics dels refredats, mentre que amb la grip hi ha, a més a més, febre i calfreds, tos seca, gran cansament i pèrdua de gana.

A la Xina s’ha donat sempre molta importància al diagnòstic, el més personalitzat possible

La naturalesa és sàvia, per això ens afavoreix i anima a seguir un dejuni. Però si el que volem és prevenir, llavors val la pena recordar la dieta vegetariana clàssica xinesa a base d’arròs i cereals (35%), algues, hortalisses i verdures (35%), llegums (10%), proteïna (10%) i fruita (10%).

El diagnòstic

A la Xina s’ha donat sempre molta importància al diagnòstic, el més personalitzat possible. Així, a més de l’examen de la llengua, s’aprecien les alteracions dels òrgans mitjançant una anàlisi qualitativa dels polsos. S’arriben a apreciar, a diferents nivells, fins a 14 polsos, i cada un es sol correspondre amb un òrgan o una funció determinats. És un magnífic procediment per al diagnòstic precoç.

resfriados gripe
123rfLimited©bialasiewicz

Plantes medicinals

A més de l’astràgal (Astragalus membranaceus), que és una planta medicinal rica en polisacàrids molt favorables per al sistema immunitari, incloem un parell de formulacions específiques amb plantes de la farmacopea xinesa que estan molt indicades per a grips i refredats, tos, faringitis, etc.

 1. Yin Qiao San. Conté: Lian Qiao (Fructus Forsythiae); Jin Yin Hua (Flos Lonicerae); Niu Bang Zi (Fructus Arctii); Bao He (Herba Menthae); Jie Geng (Radix Platycodi); Donen Dou Chi (Semen Sojae Praeparatum); Gan Cao (Radix Glycyrrhizae); Jing Jie (Herba Schizonepetae); Donen Zhu Ye (Folio Lophathri) i Lu Gen (Rhizoma Phragmitis).
 2. Er Chen Tang. Conté: Fu Ling o Poria cocos (Wolfiporia extensa), San Xia (Rhizoma Pinelliae), Chen Pi (Pericarpium Citri Reticulatae), Sheng Jiang (extracte de gingebre cru) i Gan Cao (Radix Glycyrrhizae).

Cinc bolets meravellosos

Com a recursos preventius, a més de les cebes i l’all, disposem de cinc bolets meravellosos per a la prevenció en l’organisme i activació del sistema immunitari. Alguns es poden trobar secs o en conserva, o bé en extractes preparats com a complement dietètic (junts o per separat):

 1. Yun zhi (Coriolus versicolor), conegut també com trametes.
 2. Dong Chong Xia Cao (Cordyceps sinensis), o cordyceps.
 3. Hui shun hua (Grifola frondosa), o maitake.
 4. Ling Zhi (Ganoderma lucidum), o reishi.
 5. Xiang gu aka hua gu (Lentinula edodes), o xiitake.

Dos tipus de refredats

Hi ha dos tipus bàsics d’estats de refredat. En la terminologia xinesa hi ha el tipus de vent càlid i el tipus de vent fred. Tenen símptomes diferents i tractaments diferents.

Tipus de vent càlid

Aquest tipus de refredat comú es caracteritza per febre alta, alguns calfreds, suors, mal de coll, tos, mal de cap, dolor corporal, i descàrrega nasal groga o esput.

 • Recomanacions: menta, carbassó, flors de crisantem, arrel de bardana, coriandre, dent de lleó, pomes, peres, meló amarg, beure molt líquid i descansar molt.
 • Els no vegetarians han d’eliminar (o al menys evitar): marisc, carns, vinagre, corrents d’aire, aliments picants.

Remeis

 1. Pren brou de carbassó a voluntat.
 2. Prepara una infusió de coriandre i menta.
 3. Pren una infusió de menta, crisantem i dent de lleó.
 4. Beu una infusió de menta, dent de lleó i regalèssia.
 5. Pren una infusió de bardana.

Com a recursos preventius, a més de les cebes i l’all, disposem de cinc bolets meravellosos per a la prevenció en l’organisme

Tipus de vent fred

Sol donar-se amb un canvi de temps o quan estàs exposat al vent i al fred. Amb una funció immunitària dèbil aquests patògens penetren a la pell. Els símptomes poden incloure calfreds, febre, sense suor, mal de cap, dolor corporal, coll rígid i descarrega nasal nítida i abundant. Acostuma a ser el primer estadi del refredat. Quan els patògens es troben en aquest estadi superficial i inicial, intentem treure’ns-els suant. Un bany calent o sauna seca podrien ser molt adequats per iniciar el procés de suors.

 • Recomanacions: amb regularitat tracta de menjar gingebre, all, grans i llavors de mostassa, pell d’aranja, coriandre, caqui, cibulet, canyella, alfàbrega, farinetes d’arròs caldoses, i tractar de menjar el mínim per no carregar el sistema amb molta digestió.
 • Els no vegetarians han d’eliminar (o al menys evitar): marisc, proteïnes i greixos pesants, carns i tots els vinagres.

Remeis

 1. Bull a foc lleuger durant cinc minuts all, gingebre, cebes tendres, alfàbrega, mostassa, o canyella, i beu la infusió; posa’t al llit i prepara’t per suar.
 2. Pren una infusió de coriandre i gingebre.
 3. Pren una infusió de cibulet i alfàbrega.
 4. Prepara una infusió de pell d’aranja dessecada.
 5. Prepara una infusió de grans de mostassa, coriandre i cebes tendres.
 6. Beu una infusió de caqui i gingebre.

Autor: Jaume Rosselló, Editor especialitzat en salut i alimentació

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Gener 2023