Una de les formes més fàcils d’administració via oral de plantes medicinals i fàrmacs ha estat tradicionalment i és el xarop medicinal, sobretot per als nens i les persones amb problemes de deglució. La paraula xarop (d’origen àrab, sharb) significa beguda, per això se li atribueix un origen àrab. Gràcies al Papir d’Ebers, de 1500 aC (un dels documents més antics i importants sobre l’ús de les propietats curatives de les plantes per a la medicina i un dels descobriments més importants de l’antic Egipte), sabem que a la farmacopea egípcia ja existien tota mena de xarops, ungüents, pólvores, supositoris i ènemes.

xarop medicinal
123rfLimited©gpointstudio

El xarop és segons la definició de farmacopea europea, “una solució aquosa, límpida i de gran viscositat que porta sucre (sacarosa) a una concentració similar a la de saturació”. I és que, efectivament, els xarops porten altes concentracions de sucre, o en el cas dels anomenats melets, de mel. Abans de l’ús del sucre en preparació dels xarops, s’emprava la mel.

El sucre que porten els xarops, a més de la seva acció edulcorant, que dóna un sabor més agradable a molts dels ingredients que es fan servir en la seva elaboració i de conferir aquesta textura viscosa, té una funció conservant i, estant en altes concentracions, fa que l’elevada pressió osmòtica del xarop impedeixi el creixement de bacteris. És el principi que també es produeix als aliments en salaó i que s’ha emprat al llarg de la història per conservar-los.

Es poden elaborar xarops amb proporcions menors de sucre, però aleshores la seva conservació refrigerada és indispensable. Tot i així, és recomanable mantenir refrigerat qualsevol xarop, un cop obert. Els xarops, juntament amb les tisanes, els bafs i les inhalacions d’olis essencials difosos, són una elecció excel·lent per a la prevenció i l’alleujament dels símptomes catarrals i gripals, freqüents en aquestes èpoques d’hivern.

El sucre que porten els xarops, a més de la seva acció edulcorant, té una funció conservant

Hi ha xarops que a més de fitoteràpia, inclouen aromateràpia, moteràpia o la barreja de les tres, el que permet treballar a tres nivells diferents amb els principis actius terapèutics de les plantes. Els xarops que inclouen gemmes de plantes aporten gran quantitat d’enzims, vitamines i oligoelements molt bioassimilables i ajuden a l’estimulació, regeneració i drenatge cel·lular.

Sobre Herbalgem

HERBALGEM, laboratori de gemmoteràpia concentrada BIO, treballa des de fa més de 30 anys en el desenvolupament i l’elaboració de complements alimentaris a base de gemmes i extractes vegetals i ofereix una gamma molt extensa de productes amb gemmoteràpia entre els quals es troben els xarops.

Xarop dels fumadors: amb arrel d’ènula, marrubí, calèndula, llantén, avellaner i l’AE d’eucaliptus per ajudar a netejar les vies respiratòries. Proporciona un alleugeriment ràpid i facilita la respiració en cas d’obstrucció profunda associada al consum de tabac.

Xarop expectorant: amb xarops de saüc, farigola i ènula i extractes de gemmes de pi i àlber negre. Ajuda a descongestionar les vies respiratòries i mantenir les defenses naturals.

Xarop calmant: amb farigola, equinàcia i llorer que ajuden a mantenir sanes les vies respiratòries superiors i calmar la irritació de gola. El saüc, la farigola i l’equinàcia reforcen les defenses naturals.

Xarop dels cantants: per a cordes vocals cansades i afonia. Elaborat amb erísim segons una recepta centenària que ja utilitzaven els cantants del cor de la Capella Sixtina de Roma al segle XVIII.

ESPAI PATROCINAT PER
Herbalgem
Herbalgem

Autora: Marta Gandarillas, Periodista especialitzada en Salut Natural, Titulada superior en Naturopatia i Terapeuta de Jin Shin Jyutsu

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2023