El bedoll o “betula”, pertany a la família de les betulàcies, és un arbre conegut des de l’Antiguitat per les seves propietats terapèutiques. Creix a boscos d’Europa, Àsia i Amèrica i la seva collita se sol donar als mesos d’abril i maig. En aquesta època de l’any apareixen les fulles i les flors alhora i l’arbre passa de la letargia hivernal a un esclat vital. De fet, a la mitologia cèltica, el bedoll (anomenat betu) era un arbre sagrat, símbol del que torna a néixer, i personificava la primavera i les forces que l’envolten.

abedul
123rfLimited©alexdov. Recollint saba de bedoll

Propietats i ús terapèutic

Se sap que va ser un dels primers arbres a ressorgir després de la darrera era glacial gràcies a la seva gran resistència al fred, el seu ràpid creixement i la seva adaptabilitat. Potser per això i per les seves propietats terapèutiques, la mitologia i el simbolisme d’aquest arbre s’estén per moltes i diferents cultures i religions: l’antiga Roma, els pobles siberians, l’hinduisme, el cristianisme, els nadius nord-americans.

Per a ús terapèutic s’empra pràcticament tota la planta: la flor, la saba, la gemma, les fulles i l’escorça de les branques joves. Les fulles són riques en flavonoides i derivats triterpènics (d’efecte diürètic), vitamina C i sals potàssiques (que afavoreix l’eliminació d’aigua, clorurs, urea i àcid úric. Les infusions de bedoll faciliten l’eliminació de càlculs renals i ajuden a eliminar-ne les sorres per l’orina, sense irritar els ronyons ni danyar la seva mucosa. També contenen tanins (cicatritzants) i oli essencial amb acció analgèsica, antiinflamatòria, antisèptica, antipirètica i cicatritzant.

Per a ús terapèutic s’empra pràcticament tota la planta: la flor, la saba, la gemma, les fulles i l’escorça de les branques joves

L’escorça és especialment rica en tanins (a més de tenir propietats cicatritzants que li atorguen una funció astringent i hemostàtica (ajuden al funcionament de l’intestí i al tractament de les hemorroides). La decocció de l’escorça també s’aplica com a loció per ajudar a frenar la caiguda del cabell. Destil·lada, l’escorça produeix un oli anomenat “quitrà de bedoll”, utilitzat per adobar el cuir i com a protector contra els insectes.

La saba té efecte diürètic i analgèsic. Ajuda en afeccions genitourinàries (cistitis, uretritis, pielonefritis, oligúria), gota, hipertensió arterial, edemes, sobrepès acompanyat de retenció de líquids. També a detoxificar en processos gripals, cefalees… així com a desinflamar i eliminar líquids acumulats en inflamacions osteoarticulars: artritis, artrosi, bursitis i tendinitis.

Sobre Herbalgem

HERBALGEM, laboratori de gemmoteràpia concentrada BIO, compta amb un sistema de producció sense congelació de les gemmes, que preserva tots els minerals, aminoàcids i àcids nucleics de les plantes. Per això recol·lecta diàriament i estabilitza in situ, en una maceració a parts iguals d’aigua, glicerina i alcohol vegetal ecològic. És el cas de la saba fresca de bedoll, reconeguda pel seu gran poder depuratiu sobre fetge, ronyons, pulmons i pell. Entre els preparats de saba de bedoll trobem:

  • Depurasàvia: amb gemmes de groseller negre, que accentua l’efecte depurador i regenerador. Alleugereix la sobrecàrrega de toxines que provoquen cansament, retenció de líquids, dolors articulars i afecten l’estat de la pell.
  • Silusavia: per a dietes d’aprimament, a més del seu efecte antioxidant, actua sobre el sistema digestiu i ajuda a l’eliminació de gasos, a drenar líquids i al trànsit intestinal regular.
  • Cellusavia: amb gemmes de castanyer que afavoreixen la circulació i alleugen les cames pesades.

ESPAI PATROCINAT PER
Herbalgem
Herbalgem

Autora: Marta Gandarillas, Periodista especialitzada en Salut Natural, Titulada superior en Naturopatia i Terapeuta de Jin Shin Jyutsu

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2023