Les galetes ens agraden, la textura, el sabor, el que ens evoquen. I és cert i sabem que una alimentació saludable s’ha de basar en vegetals, proteïnes de qualitat i greixos saludables. Però també hi tenen cabuda, de forma puntual, altres productes com, per exemple, les galetes. Tot i que, això sí, és important aprendre a escollir-les adequadament.

galletas
123rfLimited©vadimgozhda

Una oferta extensa

A botigues i supermercats l’oferta és cada vegada més extensa: galetes integrals, galetes sense sucre, galetes sense oli de palma. Moltes galetes tenen claims realment atractius, però el problema és que darrere d’aquestes tècniques de màrqueting moltes vegades aquestes galetes continuen sent riques en

  • Farines refinades. A més de refinades a la majoria dels casos les galetes estan elaborades principalment per farina de blat, un cereal amb escàs valor nutricional.
  • Sucres. Gran part de les galetes porten sucre o xarops. És important no deixar-se enganyar, perquè també trobem moltes opcions de galetes sense sucre o amb 0% de sucre afegit i que al seu lloc utilitzen edulcorants que també poden acabar donant problemes com el xilitol o el maltitol, entre d’altres.
  • Olis refinats o greixos vegetals. Aquests greixos són de baixa qualitat i són proinflamatoris. Entre ells se solen utilitzar l’oli de palma, el de coco, de soja, de gira-sol o d’oliva refinat.
  • I, a més, moltes porten inclosos additius per millorar la seva textura, sabor o durabilitat del producte.

En definitiva, productes que no nodreixen, són addictius, ens puja el sucre a la sang de forma ràpida i ens generen inflamació.

Hem d’optar per unes galetes ecològiques certificades

Què hauríem de tenir en compte a l’hora d’escollir unes galetes saludables?

Com he esmentat, una galeta pot tenir cabuda en una alimentació saludable. Per això, el primer que haurem de tenir en compte és que la nostra galeta inclogui únicament els ingredients necessaris i que aquests siguin saludables. Ens hauríem de decantar per unes galetes:

  • Amb farines provinents de cereals integrals. Els cereals refinats s’absorbeixen molt més ràpid, mentre que si són integrals ens ajuden a alentir el pic de glucosa. Si a més, les farines provenen d’altres cereals que no sigui el blat millor encara, ja que seran menys inflamatoris i es digeriran millor.
  • Que no portin sucres com els abans esmentats. Seria ideal si les galetes estiguessin endolcides amb fruites com poden ser els purés o les fruites dessecades (dàtil, orellanes, panses).

Moltes galetes tenen claims realment atractius

  • Lliures d’olis refinats. Idealment no haurien de portar cap oli o greix i si ho fan aquest greix hauria de ser oli d’oliva verge extra o oli de coco verge. Ja que aquests greixos s’oxiden molt menys.
  • I, en definitiva, hem d’optar per unes galetes ecològiques certificades. Els productes ecològics són de millor qualitat perquè la normativa és més estricta i pel fet de portar el segell apropiat ja ens estarem assegurant que el producte no porti certs additius o ingredients poc saludables.

És interessant assegurar-se que les galetes escollides compleixin aquests requisits. I no us oblideu d’anar combinant i d’acompanyar aquest berenar amb altres aliments com la fruita fresca i la fruita seca.

RECOMANAT PER
Sol Natural

Autora: Glenn Cots, Dietètica integrativa

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2023