Escrivim en llibretes, anotem recordatoris en notes adhesives, llegim llibres o aquest diari… Utilitzem paper en el nostre dia a dia, també en el bany i en la cuina. No es pot negar que és un recurs útil i funcional. Fins i tot s’ha convertit en una alternativa sostenible als embalatges de plàstic.

paper reciclat i ecològic
123rfLimited©choreograph

Paper o tecnologia?

Molts criminalitzen l’ús del paper, com en aquest diari. Assenyalen que està obsolet, que és innecessari i que contamina més que els suports digitals. Són els mateixos que probablement reben diàriament paquets i paquets embolicats en cartó a casa seva i que passen per alt el seu impacte ambiental. Aquesta pràctica genera molts residus contaminants, però com els convé, no es queixen.

El cert és que el món digital també té els seus desavantatges en termes de sostenibilitat, encara que alguns pretenguin ignorar-los. La transmissió de dades mitjançant Internet, ja sigui la cerca d’informació, l’enviament d’un correu, fer una publicació a les xarxes socials o veure un vídeo en les plataformes digitals, contamina. Segons un informe de Greenpeace, la petjada energètica del sector de les tecnologies de la informació equival ja a un consum d’aproximadament el 7% de l’electricitat mundial i té la seva part de responsabilitat en les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.

El món digital també presenta desavantatges en termes de sostenibilitat, encara que alguns pretenguin ignorar-les

Sense anar més lluny, cada cerca realitzada a través de Google suposa una emissió d’almenys 0,2 grams de CO₂, indica la pròpia empresa, mentre que la petjada de diòxid de carboni d’un correu electrònic pot arribar als 50 grams si conté arxius adjunts molt pesats, informa la BBC. Només cal fer els càlculs… De fet, es preveu que les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle de la indústria informàtica arribin fins al 14% de les emissions mundials l’any 2040.

Origen i fonts d’energia, claus

No tots els papers són iguals, i existeixen alternatives de producció sostenibles. Una d’elles és el paper reciclat. S’obté a partir de fibres en circulació que han estat recuperades de paper o cartó ja existent, per això habitualment presenta un color marró. A vegades, les fibres reutilitzades es barregen amb fibres verges o noves. És part d’un procés circular i d’aprofitament que minimitza la tala d’arbres i redueix la despesa de recursos com l’aigua o l’electricitat. Però que sigui reciclat no implica necessàriament que sigui un paper sostenible.

Que sigui reciclat no implica necessàriament que sigui un paper sostenible

«Els impactes mediambientals del paper poden deure’s a diversos factors, però fonamentalment a l’origen energètic usat en el seu procés de fabricació. Un paper reciclat que cremi grans quantitats de combustibles fòssils en la seva producció no haurà de considerar-se ecològic», explica Pau Vila, Transformation Manager de LC Paper, empresa dedicada a la fabricació de paper i productes derivats. I afegeix: «És fonamental que l’energia que s’usa en la seva producció sigui d’origen responsable (biogàs o biomassa, electricitat procedent de fonts renovables o fins i tot autoconsum renovable). Si no és així, la petjada de carboni pot ser molt elevada».

Certificacions PEFC i FSC

El paper ecològic és aquell en la producció del qual s’han tingut en compte criteris de sostenibilitat, de principi a fi del procés productiu: prové de matèries primeres procedents de boscos certificats i es produeix mitjançant fonts d’energia renovables per a reduir al màxim el seu impacte ambiental. El paper ecològic pot ser reciclat, mixt o 100% fet de fibres verges, sempre procedents de boscos ecològics auditats.

Certificacions FSC i PEFC

S’identifica perquè va acompanyat de segells mediambientals que proporcionen informació detallada sobre el seu origen i fabricació. Aquestes certificacions, PEFC i FSC (Forest Stewardship Council), acrediten el compliment d’estrictes requisits ambientals i socials en la gestió forestal: regeneració de les masses forestals mitjançant espècies autòctones ecològicament ben adaptades a l’estació, mínim ús de fertilitzants, no ús de pesticides químics, protecció dels recursos hídrics i els sòls, protecció d’espècies, hàbitats i ecosistemes amenaçats, així com valors paisatgístics, respecte dels drets dels treballadors i de la població local, i la promoció de la participació pública.

Les certificacions PEFC i FSC acrediten el compliment d’estrictes requisits ambientals i socials en la gestió forestal

Gestió sostenible, protecció de la biodiversitat

La disponibilitat i l’oferta de tots els productes derivats de la fusta depenen de la capacitat de producció sostenible dels boscos. I la manera en què interactuem amb ells influeix enormement en la biodiversitat mundial.

Els boscos alberguen la major part de la biodiversitat terrestre de tot el món. Segons l’estudi Situació dels boscos del món: Boscos, biodiversitat i persones, de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), contenen 60.000 espècies diferents d’arbres, el 80% de les espècies d’amfibis, el 75% de les espècies d’ocells i el 68% de les espècies de mamífers del planeta, a més d’absorbir CO₂ i actuar com a reguladors del clima. La seva salvaguarda és clau per a protegir les plantes, els animals i els mitjans de vida. Doncs la gestió sostenible dels boscos és imprescindible per a garantir la seva regeneració i conservació.

Autora: Ariadna Coma, Periodista.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2023