Johanna Eckhardt va estudiar lingüística en la Universitat de Viena i a Espanya. Va treballar a Àustria, Espanya i França com a professora d’idiomes i en el sector turístic. El 2015, va realitzar unes pràctiques en l’equip de política de llavors de ARCHE NOAH. Des de 2016, forma part de la coalició europea No patents on seeds!, on és coordinadora del projecte, centrant-se en la comunicació pública i el contacte amb experts dels Estats contractants de l’Oficina Europea de Patents (OEP).

Johanna Eckhardt

El 50% del mercat mundial de llavors està controlat per només 4 empreses. És patentable la diversitat genètica?

Segons la Directiva 98/44/CE sobre biopatents i el Conveni sobre la Patent Europea de l’OEP, les invencions tècniques són patentables. L’edició del genoma es considera tècnica. No es permeten les patents sobre plantes i animals derivats de la cria tradicional, com l’encreuament i la selecció. Les llacunes legals són les culpables que en els últims 15 anys s’hagin concedit més de 200 patents sobre cria tradicional sobre bròquil, tomàquet, enciam, soia, meló, ordi i cervesa.

«Les llacunes legals són les culpables que en els últims 15 anys s’hagin concedit més de 200 patents sobre cria tradicional»

Com afecten les patents a la biodiversitat?

Necessitem diversitat genètica en les plantes perquè els obtentors puguin adaptar-les a noves condicions ambientals (plagues, malalties, canvi climàtic) i que el nostre sistema alimentari sigui resistent. Quan es concedeix una patent sobre un tret específic d’una planta, pot afectar moltes varietats vegetals i els obtentors poden deixar de tenir accés al material genètic. Això posa en perill l’agrobiodiversitat i la seguretat alimentària. Si les grans empreses expulsen del mercat als petits i mitjans obtentors, acabarem tenint una quantitat molt limitada de varietats de llavors i un monopoli del mercat.

«El 50% del mercat de llavors està en mans de quatre grans empreses que posseeixen dos terços del mercat de pesticides»

Per què va néixer No Patents on Seeds!?

El principal objectiu de No Patents on Seeds! és acabar amb les llacunes jurídiques i garantir que s’apliqui la prohibició de les patents sobre la cria convencional. Demanem als 39 Estats contractants de l’OEP que actuïn, ens dirigim als ministres i organitzem campanyes públiques. La nostra última petició va reunir més de 250.000 signatures contra les patents sobre llavors.

Les llavors convencionals o híbrides s’utilitzen en gran part de la producció bio.

El 50% del mercat de llavors està en mans de quatre grans empreses que posseeixen dos terços del mercat de pesticides. No tenen gens d’interès en l’agricultura ecològica. Les patents els donen encara més poder. No hi ha suficient oferta de llavors ecològiques. Necessitem més suport financer públic per al cultiu bio. L’actual llei afavoreix les llavors híbrides i fa molt difícil que el material heterogeni entre en el mercat perquè no pot complir les característiques exigides, com la uniformitat.

«Necessitem un marc jurídic que exclogui la fitomillora de la patentabilitat tradicional»

Per què escollir llavors tradicionals?

Per a ser resistents a les plagues, malalties i les canviants condicions climàtiques, és molt important disposar d’una enorme varietat genètica en els nostres cultius alimentaris. Les varietats locals poden adaptar-se durant generacions a una regió específica. Hi ha cultius que aporten molt valor quant a sabor, cultura gastronòmica, patrimoni regional, producció local d’aliments, salut i plaer per als ulls i papil·les gustatives. Val la pena protegir-los. Sense llavors, no hi ha aliments. Un bé tan important no hauria de deixar-se en mans d’unes poques grans corporacions, sinó que hauria de formar part de la nostra cultura i de la nostra agricultura. I no es tracta només de les llavors, sinó també dels coneixements sobre com criar i conrear les plantes, i com cuinar-les.

Què ha de canviar per a aconseguir una agricultura més sostenible?

Necessitem un marc jurídic que exclogui la fitomillora de la patentabilitat tradicional perquè els petits i mitjans agricultors no es vegin obligats a abandonar el mercat. Els Estats contractants han de prendre mesures polítiques per a salvaguardar la biodiversitat i la seguretat alimentària. Els responsables polítics han de donar suport a un sistema resistent que afavoreixi la cria i l’agricultura ecològiques i l’ús d’una gran diversitat de varietats vegetals tradicionals. Com a consumidors, podem decidir si fem costat a les grans empreses alimentàries o als agricultors ecològics locals que actuen de manera sostenible i proporcionen aliments d’alta qualitat bons per a la nostra salut i el planeta.

Autora: Ariadna Coma, Periodista.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2023