La primavera és l’època de l’any per excel·lència per fer la coneguda com a depuració o detox hepàtic. Però això té sentit? Sabem que el nostre cos té els seus propis sistemes de neteja per desfer-se de substàncies de rebuig. Això ho fa a través del fetge, la pell, l’intestí i els pulmons. Però la via hepàtica és a través de la qual detoxifiquem la gran majoria d’aquestes substàncies.

Chlorella i Espirulina
123rfLimited©serezniy. Batut d’espirulina

Depuració o detox hepàtic

És cert que si portem una alimentació saludable, un estil de vida actiu i uns hàbits, en general, correctes, segurament el procés de neteja del fetge es mantindrà en equilibri. El problema arriba quan acumulem tòxics ambientals, portem una alimentació deficitària i rica en processats, un estrès mantingut, una vida sedentària o fins i tot si patim algun polimorfisme genètic. Tots aquests factors poden provocar congestió i la necessitat de donar una empenta extra als nostres òrgans emuntoris per treballar de manera adequada.

Si portem una alimentació i un estil de vida saludable, el procés de neteja del fetge es mantindrà en equilibri

Alguns dels símptomes més habituals quan no estem realitzant una neteja adequada són mal de cap, digestions pesades, dolor articular, inflamació, dolor menstrual, cansament, boca pastosa…

Què podem fer per donar una empenta al nostre fetge?

  • Limitar la nostra exposició a tòxics com l’alcohol, els medicaments, els processats, els olis vegetals refinats, etc.
  • Mantenir un microbiota saludable, protegint la integritat de la barrera intestinal.
  • Incloure aliments rics en sulfats com la família de les cols (bròquil, coliflor, col kale), la ceba i l’all.
  • Incloure als nostres plats espècies com el coriandre i la cúrcuma.
  • Preparar infusions amb plantes com el card marià, el boldo, la carxofera o la dent de lleó.
  • Realitzar activitat física i suar.
  • Deixar almenys 12 hores de descans digestiu entre el sopar i l’esmorzar i idealment fer dejuni intermitent almenys 2 dies a la setmana.

La Chlorella i l’Espirulina

A més de les anteriors recomanacions, incloure algues d’aigua dolça a la nostra alimentació també pot ser una molt bona decisió per ajudar el nostre fetge i salut en general.

La Chorella és una alga de color verd blavós i pertany al gènere de microalgues unicel·lulars. És la font alimentària coneguda de més concentració de clorofil·la. A més, és rica en vitamines del grup B i té gran acció antioxidant i desintoxicant, ja que és capaç de captar els tòxics i facilitar eliminar-los a través de la femta. De fet, és utilitzada per alguns terapeutes com a tractament de desintoxicació en retirar amalgames. Per si no n’hi hagués prou, també és capaç de regular el sistema digestiu, un altre aspecte imprescindible a l’hora d’ajudar els nostres òrgans a treballar de forma correcta.

Combinar les dues algues perquè actuïn en sinergia pot ser una molt bona opció per poder gaudir de tots els seus beneficis

Per altra banda, l’Espirulina és també una gran detoxificadora de la sang i rica en ferro i clorofil·la que ens ajuda a eliminar metalls pesants, però destaca especialment per la seva capacitat per enfortir la immunitat, augmentant la producció d’anticossos i citocines. Això sí, en cas de patologia autoimmune s’hauria d’anar amb compte en consumir-la perquè pot estimular en excés

Ara que som a la primavera, combinar les dues algues perquè actuïn en sinergia pot ser una molt bona opció per poder gaudir de tots els seus beneficis. I com he esmentat, els òrgans per si mateixos tenen la capacitat de lluitar contra els tòxics, així que no és qüestió de fer una neteja únicament una vegada a l’any, sinó de mantenir uns hàbits saludables de manera habitual.

RECOMANAT PER
Sol Natural

Autora: Glenn Cots, Dietètica integrativa

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2023