Els aliments vegetals, com ara fruites i verdures, formen part indispensable d’una dieta equilibrada i sana. Però en un món globalitzat, en què la immensa majoria de l’agricultura és intensiva, fins i tot les persones amb més consciència ecològica i que utilitzen al seu dia a dia aliments de qualitat orgànica, es troben en ocasions amb la necessitat de consumir aliments convencionals, ja sigui en menjars de feina, per prendre productes elaborats o per poca disponibilitat del vegetal que necessiten en aquell moment.

123rfLimited©gpointstudio

Per intentar evitar l’exposició indesitjada als pesticides, que són productes químics que es tiren sobre els cultius per eliminar les plagues, però que han demostrat ser nocius sobre la salut humana, és molt útil conèixer quines fruites i verdures en poden tenir en més gran i en més petita quantitat, així com la manera d’eliminar-los abans del seu consum.

Quins són els vegetals amb més i menys pesticides

Tot i que les lleis i característiques agrícoles poden canviar a cada país, els paràmetres per conèixer els aliments més i menys contaminats són clars. En general, aquells amb fulles i pells fines o que han estat encerats són més susceptibles d’absorbir una quantitat més gran de pesticides. Al contrari, els que tenen pells gruixudes, closques o beines que s’han de rebutjar, solen ser més nets.

El Grup de Treball Ambiental dels Estats Units, conegut per les sigles EWG, publica cada any la llista dels 12 vegetals més “bruts” i els 14 més “nets”. Són dades que s’extreuen després de rentar i pelar els aliments. A la darrera llista, del 2022, destacava els següents:

Els 12 més bruts:

 1. Maduixes
 2. Espinacs
 3. Col kale, col i mostassa
 4. Nectarines
 5. Pomes
 6. Raïms
 7. Pebrots
 8. Cireres
 9. Préssecs
 10. Peres
 11. Api
 12. Tomàquets

Els productes específics per a la neteja d’aliments no han demostrat ser més eficaços que el bicarbonat, el vinagre i el suc de llimona

Els 14 més nets:

 1. Alvocats
 2. Blat de moro dolç
 3. Pinya
 4. Cebes
 5. Pèsols congelats
 6. Espàrrecs
 7. Meló dolç
 8. Kiwi
 9. Cabdell
 10. Xampinyons
 11. Meló Cantalou
 12. Mangos
 13. Síndria
 14. Moniatos

També l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) publica cada any un informe exhaustiu de productes cultivats a 30 països. La del 2022 es va fer amb una anàlisi de 689 pesticides i més de 88.000 mostres, de les quals el 95% es van situar per sota del límit màxim de residus de plaguicides, però la resta, un 3,6% van ser objecte de sancions. Es va detectar un creixement de les taxes de pesticides respecte a anys anteriors en alguns aliments com a l’arròs, les taronges i les peres, les mongetes seques, els kiwis i la coliflor. Per contra, altres productes mostraven una tendència decreixent, com les pastanagues, les patates, el sègol i les cebes.

Amb tot, aquestes dades són orientatives, i en cap cas suggereixen que els aliments del grup bruts no s’hagin de consumir, ja que la majoria són aliments que aporten nutrients molt recomanables. La proposta és que aquests aliments s’obtinguin preferentment amb garantia ecològica o es cultivin en horts biològics propis o comunitaris.

123rfLimited©evgeniyasheydt

Com treure els pesticides dels aliments?

Alguns hàbits molt senzills permeten eliminar la majoria de pesticides i impureses que hi pot haver a la pell de fruites i hortalisses. Per garantir l’èxit, es combinen diversos passos:

 1. Rentar les peces de fruita o verdura senceres, mai tallades i directament sota el raig d’aigua de l’aixeta durant uns segons, preferentment fregant amb un raspall suau. Serveix per eliminar terra, impureses i reduir la quantitat de pesticides, encara que no tots, perquè alguns estan dissenyats per resistir la pluja.
 2. Submergir en un bol amb dues tasses d’aigua i una cullerada de bicarbonat sòdic. El bicarbonat ha demostrat ser molt eficaç per dissoldre la majoria dels pesticides, fins i tot els més persistents. El resultat es nota amb només dos minuts de remull, però amb quinze és molt eficaç. Altres elements també efectius són la sal, el suc de llimona i el vinagre, que incrementa la neteja amb un efecte desinfectant sobre bacteris, però té un sabor molt penetrant. Es poden fer servir en combinació amb el bicarbonat, a raó d’una cullerada en dues tasses d’aigua.
 3. Assecar les peces de fruita o verdura fregant-les amb un drap net o paper de cuina. Aquest efecte mecànic acaba d’arrossegar les restes de pesticides que poguessin quedar. És molt útil amb les fruites que porten ceres o parafines a la pell que atrapen els pesticides.

Per evitar la contaminació per pesticides i productes químics de síntesi, la millor opció és consumir aliments ecològics certificats

Per la seva consistència o fragilitat, alguns vegetals no són fàcils de rentar seguint aquests passos i necessiten altres tipus de neteja.

 • Baies i maduixes: Se segueix el mateix procés, però com que la polpa és molt delicada, el bany d’aigua amb bicarbonat es fa més curt, de només dos minuts. Es filtren remenant en un escorredor i s’assequen fent-les rodar entre dos draps.
 • Hortalisses de fulla: L’ideal es fer servir una centrifugadora d’amanides. A l’aigua del remull s’hi afegeix bicarbonat i vinagre, es barreja bé i es deixa submergit cinc minuts. Després s’elimina l’aigua i es procedeix a centrifugar perquè les fulles quedin pràcticament seques.

Per contra, no és convenient fer servir lleixiu o sabó dissolts a l’aigua per rentar hortalisses, ja que la seva cutícula és porosa i es poden introduir a la polpa. Els productes específics per a la neteja d’aliments no han demostrat ser més eficaços que el bicarbonat, el vinagre i el suc de llimona.

Tot i així, per evitar la contaminació per pesticides i productes químics de síntesi, la millor opció és el consum d’aliments ecològics certificats. Els pocs productes que es fan servir en la producció agrària ecològica estan molt regulats i no tenen la toxicitat dels pesticides convencionals.

Autora: Mercedes Blasco, Nutricionista, Màster en Nutrició i salut

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2023