En botigues i supermercats veuràs que el lineal de pastes cada cop és més extens. Les tens de diferents formes i mides, de diferents ingredients base com els cereals o els llegums i fins i tot de diferents colors. Però són totes les opcions igual de saludables? En què fixar-nos per escollir la millor pasta? La pasta és un plat molt popular i això en part és gràcies a la seva gran versatilitat a la cuina. És cert que l’acompanyament és primordial així com cuinar-la de forma correcta, però és imprescindible escollir una pasta de qualitat per tenir un plat digne i nutritiu.

 escollir una bona pasta
123rfLimited©arseniipalivoda

Què hauríeu de tenir en compte a l’hora d’escollir-la?

Escollir una pasta saludable és molt senzill, simplement hem de tenir en compte una sèrie de característiques per assegurar-nos estar consumint un aliment saludable:

  • Que sigui integral: els cereals integrals són més beneficiosos que els blancs per diverses raons. Una és que són rics en hidrats de carboni complexos. Com que són complexos es metabolitzen de forma més gradual i això ajuda a alentir la pujada de glucosa en sang i tenir regulats els nivells d’insulina. A més a més, els cereals integrals ens aporten una bona dosi de fibra, a diferència de les farines blanques, i tenen més vitamines i minerals.
  • Que no sigui de blat comú: si volem una pasta saludable, idealment hauria de ser de varietats de blat menys processades com l’espelta o el kamut, varietats que es toleren molt millor que el blat comú. I en cas de ser celíac o sensible al gluten no celíac també pots optar per altres varietats saludables com el fajol, la civada, l’arròs integral o la quinoa.
  • Que sigui ecològica: idealment la nostra pasta estarà certificada com a ecològica. Els productes ecològics són més saludables perquè la normativa és més estricta. Amb aquest segell ens assegurarem que s’han complert certs paràmetres i que s’ha evitat utilitzar alguns additius o ingredients poc saludables. Cal esmentar també que a la closca dels cereals és on s’acumulen els pesticides, additius i compostos agrotòxics, per això és encara més important que tinguin la certificació.

La pasta és un plat molt popular i això en part és gràcies a la seva gran versatilitat a la cuina

  • Assecats a baixa temperatura: el sistema d’assecatge a baixa temperatura s’utilitzava sovint al sud d’Itàlia, on s’assecava la pasta als patis de les cases amb la calor del sol i la humitat ambiental. Actualment el més habitual és que s’utilitzin processos ràpids d’assecatge industrial. Aquest processat ràpid fa que es perdin part dels nutrients del cereal o ingredient utilitzat, mentre que amb l’assecatge a baixa temperatura això no passa. Un altre dels aspectes positius d’aquesta manera de tractar el producte és que ajuda que la pasta es mantingui porosa i que s’integrin bé tots els sabors.

A més de totes aquestes característiques, si volem sumar encara més aspectes positius a la varietat escollida podem utilitzar pastes que incloguin espècies o verdures entre els seus ingredients, com ara la cúrcuma, l’alfàbrega o el pebre vermell. Les espècies són una manera molt interessant i senzilla d’aportar propietats beneficioses extra als nostres plats.

Això sí, no oblidis mai que perquè el teu plat de pasta sigui saludable has d’acompanyar-lo sempre d’una bona quantitat de verdures, una font de proteïna saludable i greixos de bona qualitat. Un exemple súper senzill i amb què tindràs un plat complet i saludable és fer una bolonyesa de seitàn o proteïna de soja amb moltes verdures.

RECOMANAT PER
Sol Natural

Autora: Glenn Cots, Dietètica integrativa

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Maig 2023