Les intoleràncies al gluten i les al·lèrgies al blat són cada vegada més comunes en la nostra societat actual. Tant és així que, per a moltes persones, evitar el blat i el gluten s’ha convertit en una necessitat per a mantenir una bona salut.

123rfLimited©ires007. Pa integral sense gluten

Què és el gluten i per què algunes persones no el toleren?

El gluten és una proteïna que es troba en cereals com el blat, l’ordi, el sègol, el triticale o l’espelta. Manca de valor nutricional (no aporta ni vitamines ni minerals), per la qual cosa no comporta deficiències nutricionals en eliminar-lo de la dieta. Però el que fa que sigui molt utilitzat en la indústria alimentària és el seu valor tecnològic: contribueix a aglutinar els ingredients que configuren les masses, donant-los fermesa, elasticitat i cos.

No obstant això, per a algunes persones, la ingesta de gluten pot provocar una resposta immunològica que danya el revestiment de l’intestí prim i altera la capacitat d’absorció d’alguns aliments, generant mancances nutricionals que poden derivar en malalties greus i irreversibles. Això es coneix com a malaltia celíaca, una malaltia autoimmune que genera una resposta immunològica contra el propi organisme i que pot causar una sèrie de símptomes, incloent-hi dolor abdominal, diarrea, fatiga i pèrdua de pes.

Entre l’1% i el 3% de la població mundial pateix la malaltia celíaca

Les intoleràncies al gluten i les al·lèrgies al blat són cada vegada més comunes. Segons la Federació d’Associacions de Celíacs d’Espanya (FACE), s’estima que entre l’1% i el 3% de la població mundial pateix la malaltia celíaca. A més d’aquesta, moltes persones també sofreixen de malalties comunes produïdes per l’excés de gluten, com la sensibilitat al gluten no celíaca o l’al·lèrgia al blat. Davant això, moltes persones han optat per evitar el blat i el gluten per raons de salut.

123rfLimited©kasia2003. Cereals sense gluten

Alternatives saludables i nutritives al blat

Afortunadament, existeixen alternatives saludables i nutritives al blat lliures de gluten que poden proporcionar els nutrients i l’energia necessàries sense causar problemes digestius.

Arròs

L’arròs és una de les alternatives més populars al blat. És fàcil de digerir, lliure de gluten i es troba fàcilment disponible a tot el món. Hi ha moltes varietats d’arròs, incloent-hi l’arròs integral, que és l’opció més saludable. L’arròs integral és ric en fibra, vitamines B i minerals com el magnesi i el seleni. A més, té un índex glucèmic més baix que l’arròs blanc, cosa que significa que no augmenta els nivells de sucre en la sang tan ràpidament i proporciona energia sostinguda durant un període més llarg de temps.

Quinoa

La quinoa és un pseudocereal que ha guanyat popularitat en els últims anys gràcies al seu sabor i textura agradables, així com als seus nombrosos beneficis per a la salut. La quinoa és una excel·lent font de proteïna vegetal completa, ja que conté tots els aminoàcids essencials que el cos necessita. També és rica en fibra, vitamines B, calci, ferro, magnesi i zinc. A més, és fàcil de preparar i es pot utilitzar com a alternativa a l’arròs en molts plats.

Existeixen alternatives saludables i nutritives al blat lliures de gluten que poden proporcionar els nutrients i l’energia necessàries

Blat de moro

Ric en fibra, vitamines B, ferro i fòsfor, el blat de moro és un altre gra que és naturalment lliure de gluten i s’utilitza àmpliament a tot el món. A més, és una excel·lent font d’antioxidants, com la luteïna i la zeaxantina, que poden ajudar a protegir els ulls i prevenir la degeneració macular.

Fajol

Malgrat el seu nom, el fajol o blat negre no està relacionat amb el blat i és naturalment lliure de gluten. És una excel·lent font de proteïna vegetal i és ric en fibra, ferro, magnesi i vitamines B. També conté compostos antioxidants, com la rutina, que poden ajudar a protegir contra malalties cròniques com la diabetis i la malaltia cardíaca.

Civada

La civada és rica en fibra soluble, que pot ajudar a reduir el colesterol i millorar la salut cardiovascular. També és rica en ferro, magnesi i vitamines B. Encara que la civada és naturalment lliure de gluten, sovint es processa en instal·lacions que també processen blat i altres grans que contenen glútens. Per tant, és important buscar marques que es processin en instal·lacions lliures de glútens per a evitar qualsevol contaminació creuada.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Maig 2023