Dulcinea Ortiz Merín (1979, El Toboso, Toledo) es defineix com a emprenedora rural i creadora de realitats sostenibles. És CEO i fundadora de Biofood Network®, xarxa que té com a objectiu fer el bio accessible i sostenible a qualsevol racó rural d’Espanya mitjançant la digitalització. Enginyera Química de formació, després de 15 anys treballant en seguretat ambiental a la indústria petroquímica, Dulcinea torna a La Mancha com a emprenedora ecològica, sostenible i rural. Allò va ser la seva «ECOmetamorfosi», ens explica.

Dulcinea Ortiz

Qui és Dulcinea Ortiz?

Inquieta i molt curiosa des de nena, després de titular-me com a Enginyera Química Mediambiental faig un Postgrau en Gestió Ambiental que inclou 12 mesos de pràctiques en una empresa energètica de referència i que dóna pas a altres contractes temporals. El 2006, atesa la situació de temporalitat de joves qualificats, decideixo sortir d’Espanya i desenvolupo la meva carrera professional a diverses multinacionals d’enginyeria estrangeres, treballant a Londres, Noruega i Milà.

Quan decideixes emprendre?

Començo a plantejar-me alternatives professionals més alineades amb els meus valors i a finals del 2018 deixo les grans corporacions i reoriento la meva carrera a l’Emprenedoria Sostenible Rural. Torno a Espanya i fundo Biofood, Naturalmente®, la primera botiga online d’alimentació ecològica de proximitat a La Mancha. Fins llavors existien comandes per Excel o formularis en línia, però cap e-commerce. Des del seu naixement, més enllà d’un comerç electrònic, Biofood ha estat una StartUp comerç-educacional dedicada a la conscienciació per a un consum saludable respectuós amb el planeta; al foment de l’alimentació ecològica de proximitat. Mitjançant l’e-commerce, connectem productors locals, regionals i nacionals (en aquest ordre) amb el consumidor final. Inicialment amb el nostre, i ara digitalitzant altres productors i botigues bio. És així com neix la segona fase d’aquesta aventura: Biofood Network®, la innovadora xarxa que fa el bio accessible i sostenible a qualsevol racó rural mitjançant la digitalització.

«La biodigitalització transforma radicalment models de negoci tradicionals»

Biofood Network®: Què posa en valor la biodigitalització?

La biodigitalització transforma radicalment models de negoci tradicionals (mercats, botiga física, herbolaris), agilitzant de manera disruptiva la compravenda de productes bio i de proximitat. No és només vendre més, és vendre i comprar millor. Desmitificant el bio com a article de luxe, amb preus justos per a tots mitjançant un canal de distribució tan curt com sigui possible. Suposa un gran estalvi en la venda, online setmanal, davant d’estar a la botiga física diàriament o desplaçar-te a mercats. I elimina el risc de malbaratament de gènere fresc (fruita, verdura, pa, ous), preparant a demanda les comandes en línia.

Per què fer-ho de manera sostenible, rural i en xarxa?

La manera de fer la logística sostenible és limitant-la a 40-50km. Si no, deixa de ser-ho econòmicament i mediambientalment. Sembla una mica contraintuïtiu davant de l’e-commerce de lliuraments mundials, que són tan contaminants. La logística rural local és la clau del creixement en xarxa. El teu e-commerce de proximitat cobreix la teva comarca per EcoRutes locals de baix impacte, i més enllà, un altre membre de Biofood Network fa el mateix a la seva zona. Preciós!

«Biofood Network® fa el bio accessible i sostenible a qualsevol racó rural mitjançant la digitalització»

Falta lideratge femení al món rural i al sector ecològic?

Sí, encara que darrerament la bretxa s’ha reduït en el consum (les dones lideren la compra bio), i en mentorització: més entitats públiques i privades donen suport a l’emprenedoria femenina, sostenible i rural mitjançant premis, capital llavor i formació exclusivament femenina. Fan una tasca clau llançant emprenedores rurals amb projectes ecològics. Personalment estic molt agraïda pels premis rebuts, a Madrid Emprende i CESCE (Presura Fira de Repoblació); així com a Empowering Women in Agrifood Spain (EIT Food) i Emprenedores Per al Canvi (EOI) per la formació.

Quins consells donaries a una dona que vol emprendre el seu propi negoci?

No te’n penedeixis de no haver-ho intentat. Fes realitat el teu somni amb programes d’emprenedoria i modela la teva idea de negoci. Llança el teu projecte imperfecte i ves-lo millorant iterativament amb el feedback del client. Si una botiga online bio pot ajudar-te a fer realitat aquest somni, uneix-te a la xarxa Biofood Network®, on et recolzarem i ajudarem a créixer en comunitat.

Autora: Montse Mulé, Editora

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juny 2023