Espanya és el país del món amb més consum de benzodiazepines, medicament inclòs dins dels hipnosedants (pel seu efecte ansiolític, hipnòtic i relaxant muscular). Així ho reflectia el darrer informe del 2020 de la Junta Internacional de Fiscalització d’Estupefaents (JIFE). D’altra banda, segons l’Informe Anual del Sistema Nacional de Salut 2020-2021, “el 29% de la població pateix algun trastorn psicològic” i, entre ells, “l’ansietat és el més freqüent”.

ansietat
123rfLimited©tverdohlib

Els experts en psicologia destaquen la importància de distingir entre l’ansietat com a reacció natural adaptativa, que tots podem tenir davant d’una situació d’amenaça, i l’ansietat patològica, que és més intensa, es prolonga en el temps, ens impedeix una vida normal i es converteix en un trastorn associat al seu torn a altres (fòbies, atacs de pànic…). La Societat Espanyola per a l’Estudi de l’Ansietat i l’Estrès defineix l’ansietat com una emoció natural que guarda algunes similituds amb altres reaccions emocionals, com l’alegria, l’enuig, la tristesa i la por. Així, davant d’un examen, parlar en públic, una operació o després d’un accident, un ensurt, una mala notícia… podem tenir atacs d’ansietat amb símptomes com nervis, suor, tensió muscular, mal de cap, trastorns digestius, palpitacions, hiperventilació, etc. Però quan l’ansietat és molt intensa i es perllonga en el temps (segons l’Associació americana de psiquiatria, més de 6 mesos) aleshores es converteix en patològica. Més enllà del tractament farmacològic (que sostingut en el temps tendeix a cronificar i complicar), els experts coincideixen en un tractament psicològic i en la prevenció.

I un pas més és el que ja es reconeixia a la Carta d’Otawa de 1986 impulsada per l’OMS, la “health promotion” o promoció de la salut, centrada a “proporcionar als individus i les comunitats els mitjans necessaris per exercir un major control sobre la seva pròpia salut i així poder millorar-la”. Mentre que la prevenció treballa amb persones en risc, la promoció ho fa amb persones sanes. És fonamental donar informació i educació en la cura de la salut.

És fonamental donar informació i educació en la cura de la salut

D’alguna manera, el cirurgià, el bacteriòleg i l’immunòleg, Edward Bach ja es va anticipar el 1931, parlant sobre la medicina del futur: “el metge ja no tindrà interès en la patologia o l’anatomia patològica ja que els seus estudis se centraran en la salut”.

Sobre BIOFLORAL

BIOFLORAL, fa més de 20 anys que treballa en els coneixements ancestrals de recuperar la salut a través de la natura. Entre ells, produeix els remeis florals d’Edward Bach de manera artesanal, tot respectant el mètode original. A més del seu cultiu ecològic i del certificat Demeter, les flors són curosament cultivades, seleccionades i recol·lectades per persones que les coneixen i tracten amb compte per mantenir potenciades les seves propietats energètiques durant tot el procés.

Els complexos SOS de BIOFLORAL, (en forma de gotes, esprai o grànuls) estan basats en la fórmula original de Bach i ajuden a recuperar la serenitat en situacions emocionals intenses.

  • Remei rescat dia: ajuda a recuperar la calma en situacions en què les emocions poden ser difícils de controlar (un ensurt sobtat, un accident, una mala notícia…).
  • Remei rescat nit: que afegeix a la fórmula original la flor White chestnut per ajudar a calmar els pensaments repetitius i poder descansar.

ESPAI PATROCINAT PER
Biofloral

Logo Biofloral

Autora: Marta Gandarillas, Periodista especialitzada en Salut Natural, Titulada superior en Naturopatia i Terapeuta de Jin Shin Jyutsu.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juny 2023