La Fitoteràpia és un pilar fonamental de la Medicina Tradicional Xinesa (MTX), sistema mèdic holístic que considera l’ésser humà com a part de la natura i, a través de l’observació, obté conclusions sobre els processos del cos humà i estudia com la natura pot ajudar a prevenir i tractar les malalties.

MTX
123rfLimited©dariaren

L’origen de la Fitoteràpia es troba al segle I a.n.e amb el Shen Nong Ben Cao Jing, primer manual de farmacologia. La majoria de recursos són d’origen vegetal, encara que també n’hi ha de mineral o animal per tractar tota mena de malalties. Els diversos ingredients són combinats per tal de maximitzar-ne els efectes i minimitzar-ne els possibles efectes secundaris. Les fórmules de fitoteràpia xinesa tenen menys efectes secundaris que les dels fàrmacs químics. Cada formulació està basada en els resultats positius transmesos durant milers d’anys (basant-se també en altres tractats com el Shang Han Lun, una altra de les obres clàssiques que ja esmenta receptes fitoteràpiques que encara s’utilitzen, o el Bencao Gangmu, i actualment està recolzada per la investigació constant de la comunitat científica.

Des de llavors, ha passat per una evolució molt lenta i el que més en destaca és el mètode de producció natural i efectiu. “Només un medi ambient sa i intacte pot proporcionar benestar i salut a l’ésser humà”. Per això la importància que la qualitat de les plantes des de la recollida, fins a la preparació sota control de les fórmules i la verificació científica del producte acabat sigui de qualitat òptima, així el bon efecte sobre la salut es multiplica.

L’última modificació de la Normativa d’Agricultura Ecològica Europea exigeix el compliment d’aquesta als productes importats que no estiguin a la UE i no tinguin protocol de reciprocitat (p. ex. USA i Xina). Aquesta normativa permet certificar qualsevol producte d’origen agrari (per tant, també el cultiu de planta) i també permet certificar com a ecològica la recol·lecció silvestre, sempre que es compleixin els requisits pautats (com plantes recol·lectades en boscos o prats naturals). Així doncs, perquè a Europa un producte sigui certificat com a ecològic, ha de complir tota la normativa europea i obtenir un certificat emès per una entitat de certificació ecològica reconeguda també per la UE.

Tot i que a la Xina hi ha molta producció de matèries primeres ecològiques, pel que fa a la fitoteràpia, de moment es regeixen per altres certificats, també molt estrictes. Per garantir l’origen i la qualitat de les plantes se sol recórrer a empreses que estableixen contacte amb cooperatives i societats tradicionals que sempre s’han dedicat a aquesta activitat.

Aquestes empreses els garanteixen la compra de la collita a un preu acordat, a canvi de respectar el compliment de les normes GAP (Good Agricultural Practices): estricte respecte als calendaris agrícoles, domini de les etapes de producció, exclusió de pesticides i metalls pesants, sense irradiació i lliures de transgènics.

Aquesta normativa permet certificar com a ecològica la recol·lecció silvestre, sempre que es compleixin els requisits pautats

Conjuntament, treballen amb serveis farmacològics de les principals universitats de Medicina Tradicional Xinesa, per assegurar que es cultiva l’espècie correcta de planta segons la farmacopea oficial xinesa. Les terres es cultiven d’acord amb les normes oficials de producció ecològica de la Xina i en les zones més propícies per al desenvolupament de les propietats farmacològiques. Amb aquests requeriments tan exigents de vegades no es troben les propietats de la terra adequades, les terres són petites i/o el volum de plantes és insuficient (en algunes zones només hi ha quatre plantes que creixen de 3 a 6 anys respectant els temps imprescindibles per a les seves òptimes propietats).

Abans de fer la compra, les plantes són analitzades per comprovar que s’ajusten a les condicions establertes i verificar que estan lliures de qualsevol contaminació. Gràcies al número de lot, es pot seguir qualsevol producte des del camp.

MTX
Il·lustració de Bencao Gangmu (edició xinesa)

Tot això acompanyat de les GMP (Good Manufacturing Practice), normes al llarg de les diferents etapes de producció, així com els controls per assegurar un producte de qualitat. La certificació GMP es requereix per a la fabricació i control dels ingredients actius per als productes farmacèutics, indústria de l’alimentació, aliments dietètics, medicaments i equip mèdic. Aquesta mateixa s’aplica a tots els productes extrets de plantes (matèria primera), concentrats de plantes, comprimits i fórmules galèniques.

Les plantes són enviades juntament amb certificats d’anàlisi que mostren l’absència de substàncies nocives per a l’ésser humà: absència de contaminació bacteriana i fúngica, absència de metalls pesants i de residus pesticides, absència de sulfurs i d’irradiació.

Una barreja de plantes, si es considera un producte alimentari, sí que es pot certificar com a ecològica

A Europa, la normativa només permet etiquetar com a ecològic els productes alimentaris, no els medicaments ni cosmètics. Per tant, als ingredients d’un medicament o cosmètic es pot fer referència a quins components estan certificats com a ecològics, però no es pot dir que el producte final és ecològic. En canvi, una barreja de plantes, si es considera un producte alimentari, sí que es pot certificar com a tal, p. ex. una infusió.

En resum, si les plantes o el producte presenten els certificats GMP i GAP s’assegura que aquests han passat els controls xinesos estrictes, encara que de moment no tenen certificat reconegut per la UE. Si a més a més es presenten amb el certificat ecològic, aquest està emès per una entitat de certificació ecològica reconeguda per la UE i que compleix la seva normativa.

Autora: Elisenda Codina, Diplomada en Medicina Tradicional Xinesa per l’Escola Superior de MTC i per CENAC. Naturòpata i Homeòpata

Fitoteràpia Xinesa. Principals plantes, propietats i usos específics

  1. Ginseng (Ren Shen): Conegut per les seves propietats estimulants, enforteix el sistema immunològic, millora la resistència i promou la vitalitat general.
  2. Cúrcuma (Jiang Huang): Té propietats antiinflamatòries i antioxidants. S’utilitza per tractar afeccions com ara artritis, dolor muscular i problemes digestius.
  3. Arrel de regalèssia (Gan Cao): Ajuda a tonificar el Qi (energia vital) i a calmar el sistema nerviós. També es fa servir per tractar afeccions respiratòries i digestives.
  4. Gingebre (Sheng Jiang): Té propietats calentes i s’utilitza per millorar la circulació, alleujar la congestió i tractar trastorns digestius.
  5. Eucommia (Du Zhong): És coneguda pel seu efecte enfortidor dels ossos i els músculs. També es fa servir per alleujar el dolor articular i promoure la salut renal.
  6. Artemísia (Ai Ye): Té propietats tonificants i s’utilitza per regular el cicle menstrual, alleujar el dolor abdominal i tractar problemes ginecològics.
  7. Ginkgo biloba (Bai Guo): Millora la circulació sanguínia i promou la salut cerebral. S’utilitza per tractar problemes de memòria, vertigen i tinnitus.
  8. Dong Quai (Dang Gui): És coneguda com la “reina de les herbes” per a la salut de la dona. S’utilitza per equilibrar les hormones, alleujar els símptomes menstruals i promoure’n la fertilitat.
  9. Reishi (Ling Zhi): Té propietats immunomoduladores i s’utilitza per enfortir el sistema immunològic, reduir la fatiga i promoure la longevitat.
  10. Scutellaria (Huang Qin): Té propietats antiinflamatòries i antioxidants. S’utilitza per tractar afeccions respiratòries, febre i trastorns del fetge.

Autor: Redacció.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juliol 2023