Busques un bar? Segueix-me. Un bon eslògan que veiem contínuament en cotxes i furgonetes de repartiment. Es va movent amunt i avall per molts pobles i ciutats. És un anunci publicitari d’una coneguda marca de refrescs que té molt de ganxo, dissenyat atractivament per fer que consumim begudes ensucrades.

Consumir begudes ensucrades implica riscos per a la salut
123rf Limited©kzenon

Les begudes ensucrades estan per tot arreu. Les podem trobar en un bar com diu l’anunci, en un hospital, o a peu de carrer, en una botiga de 24 hores. En qualsevol lloc les trobem, són ubiqües. I el seu consum no fa més que augmentar dia a dia, especialment entre els més joves. I com es pot comprovar, el seu major o menor consum és independent dels impostos amb què se’ls gravin.

El que la publicitat no informa és que consumir begudes ensucrades implica riscos. I és que aquests refrescs no són tan sans com ens fan creure. Un consum excessiu pot tenir greus i negatives conseqüències per a la salut. Augmenta el risc de desenvolupar diabetis tipus 2, sobrepès i obesitat en la població, especialment en els nens, de patir problemes digestius, malalties cardiovasculars i desenvolupar síndrome metabòlica. I no es tracta de conjectures i suposicions alarmistes, són evidències clíniques les que així ho manifesten. Les begudes ensucrades són extremadament calòriques. Consumir aquest tipus de begudes cada dia incrementa la probabilitat de patir obesitat en adults en un 37%, i si es tracta de nens, el percentatge d’obesitat es dispara a un 60%. Està demostrat que aquest risc augmenta en aquelles persones predisposades genèticament a desenvolupar obesitat.

Un consum excessiu pot tenir greus i negatives conseqüències per a la salut

Les begudes ensucrades tenen com endolcidor sacarosa o fructosa. Aquests sucres inhibeixen la producció de leptina i insulina. La leptina està implicada en el control del pes corporal a través de la regulació de la gana i la termogènesi, mentre que la insulina té la missió de regular el sucre en sang. La fructosa està sent estudiada amb atenció pels seus efectes perjudicials en relació amb el sobrepès i l’obesitat, i en els trastorns metabòlics. La fructosa afavoreix la resistència a la insulina, promou l’aparició de diabetis tipus 2, l’acumulació excessiva de greix al fetge, les malalties cardiovasculars i la síndrome metabòlica. Consumir una llauna de refresc ensucrat al dia augmenta el risc de patir diabetis tipus 2 en un 22%, i no hi ha dubte, aquest risc augmenta com més jove és el consumidor d’aquestes begudes.

Autor: Raúl Martínez, Dietista-nutricionista, biòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Agost 2023