Espanya se situa entre els principals països d’Europa en termes de Superfície Agrària Utilitzada (SAU) ecològica. Segons les últimes dades estadístiques (publicades el 2022), el nostre país compta amb 2.635.442 ha de superfície destinada a la producció ecològica, 58.485 productors i 5.921 elaboradors. Malgrat això, encara existeix un important desafiament relacionat amb l’augment del consum. Abordar aquesta dissonància de manera gradual es considera fonamental, igual que crear les condicions adequades per a una transició més àmplia cap a l’agricultura ecològica.

Retail ecològic

Al voltant de 60 euros per persona a l’any

«El veritable desafiament radica a augmentar el consum intern. Actualment, la mitjana de despesa per persona en aliments ecològics a l’any és d’aproximadament 60 euros, una xifra significativament inferior a la d’altres països europeus com França amb 180 euros o Alemanya amb una xifra més elevada. Països com Dinamarca, Àustria i Suïssa superen la nostra xifra gairebé vuit vegades, i fins i tot Itàlia ens porta la davantera», explica Sophie Pagnon, Chief Communication, Màrqueting & Impact Officer de Veritas. I afegeix: «Si aconseguíssim assolir nivells de consum més similars als d’altres països europeus, veuríem una realitat completament diferent al nostre país. Tenim l’esperança que, tard o d’hora, la societat espanyola comprengui els beneficis d’això i els adopti».

Major accessibilitat de productes ecològics

Les dades confirmen que el consum d’aliments ecològics creix a un ritme lent, encara que motivat per la preocupació dels consumidors per la salut, l’alimentació i el medi ambient. De fet, cada vegada són més els supermercats i hipermercats que augmenten la seva oferta ecològica. Aquesta accessibilitat facilita que el producte BIO arribi a un major nombre de consumidors i, per tant, contribueix a augmentar el consum ecològic al país.

La necessitat d’educar als consumidors sobre els beneficis dels productes ecològics i les seves característiques es torna crucial

No obstant això, des del canal especialitzat veuen aquesta tendència com un dels principals reptes del retail ecològic especialitzat a Espanya. «En el moment en què les grans cadenes de distribució han entrat amb força en l’àmbit ecològic, algunes d’elles han aprofitat per a difondre els seus missatges a gran escala, fins i tot més enllà de les seves pròpies conviccions. Això ha estat efectiu per a projectar una imatge que no sempre reflecteix la veritable importància que li atorguen a aquesta causa, i molt menys el seu compromís real», destaca Sophie Pagnon.

D’aquí ve que la necessitat d’educar als consumidors sobre els beneficis dels productes ecològics i les seves característiques es torna crucial.

Conrear l’autenticitat BIO

«Hem de continuar apostant per la comunicació i la divulgació per a aconseguir que els consumidors vegin els múltiples beneficis dels productes ecològics i que, realment, no tenen una diferència de preu tan gran respecte als productes convencionals», apunten des d’Herbolario Navarro, referent a nivell nacional en el canal herbolari i d’eco-botigues ecològiques.

L’empresa valenciana emfatitza, a més, la necessitat d’impulsar campanyes de divulgació en col·legis i universitats per a explicar a les generacions més joves la importància de donar suport a productes locals i de temporada.

Segons destaca Vadó Mora, gerent de Bioconsum i NaturaSì España, la presència de productes anteriorment exclusius de botigues especialitzades ara disponibles en supermercats convencionals s’ha convertit en un factor crític: «El BIO ha perdut prestigi en detriment dels conceptes plant-based, proximitat i sense plàstic. El consumidor està confós i moltes vegades pensa que el plant-based o la proximitat són la solució quan, en realitat, la sostenibilitat real és BIO», explica en aquest context. I afegeix, com una de les estratègies clau, «donar a conèixer l’Eurofulla», el segell ecològic de la Unió Europea, i «comunicar que si no és BIO no és sostenible».

Educació, identitat ecològica, adaptació, professionalització, organització i relleu generacional, elements clau per al futur del retail ecològic especialitzat

«El canal especialitzat necessita enfortir-se»

En un context on les grans cadenes de distribució han entrat en el mercat ecològic, Sophie Pagnon destaca la importància de mantenir una identitat sòlida en el retail ecològic especialitzat i apunta: «El canal especialitzat necessita enfortir-se. És crucial que el canal especialitzat i el canal independent mantinguin la seva influència i continuïn sent el nucli central que guia el creixement en aquest àmbit». Per això advoca per la col·laboració dins del moviment ecològic per a assegurar que la societat comprengui la importància de les decisions de compra i el seu impacte en el medi ambient: «És una cosa en la qual tots hem de treballar junts i mantenir-nos units com a moviment, ja que la societat ha de comprendre que la forma en què comprem i a qui recolzem en les nostres compres també té un impacte significatiu», explica la Chief Communication, Màrqueting & Impact Officer de Veritas.

Moment d’oportunitat

A tot això, el canal especialitzat encara conserva oportunitats i fortaleses clau com la professionalitat de la plantilla, la seva formació contínua i la capacitat d’oferir assessorament personalitzat. Qualitats que, afirmen des d’Herbolario Navarro, són avantatges fonamentals que contribueixen a mantenir la lleialtat de la clientela i a destacar en un mercat cada vegada més competitiu.

En aquest sentit, Vadó Mora ofereix una perspectiva crítica sobre el retail ecològic. Assenyala que el sector BIO especialitzat s’enfronta a un desafiament important a causa de la falta de ‘pure players’ 100% ecològics, amb només unes poques excepcions. «El retail ecològic està aguantant després de dos anys de baixada. Està en recuperació, a pesar que segueix la baixada quant a nombre de botigues. El canal està molt fragmentat amb un gran nombre de botigues independents no organitzades», pel que afirma «és un moment d’oportunitat perquè el canal independent ecològic es professionalitzi, es reorganitzi i s’agrupi».

L’educació, la identitat ecològica i l’adaptació a les necessitats canviants dels consumidors, així com la professionalització, l’organització i el relleu generacional del canal independent, s’erigeixen en elements clau per al futur del retail ecològic a Espanya.

Autora: Ariadna Coma, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2023